Πόσοι είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο - Στοιχεία

 Πόσοι είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο - Στοιχεία

Ο χάρτης των αιτητών ασύλου - Η δεύτερη ευκαιρία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το προσφυγικό απασχολεί έντονα την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνολικά, με το καθεστώς του πρόσφυγα από τρίτες χώρες βρέθηκαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πέραν των 10.000 προσώπων. Από αυτούς οι 1490 είναι πολιτικοί πρόσφυγες και οι υπόλοιποι 8.827 πρόσωπα στα οποία παρέχεται θυγατρική ή ανθρωπιστική προστασία. To Newsbomb παραθέτει στοιχεία για τους αριθμούς των προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο με αφορμή και τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα μετανάστη. Μέσα από το ρεπορτάζ αποκαλύπτουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα και να μείνουν παράνομα στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι οι 9.110 είναι αιτητές ασύλου, ενώ το 2018 καταγράφηκαν 64 ασυνόδευτα παιδιά που αιτήθηκαν ασύλου. .

Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Αιμιλία Στροβολίδου μιλώντας στo Newsbomb ανέφερε ότι πρέπει να διαχωριστεί ο όρος πρόσφυγας και μετανάστης. Ο πρόσφυγας όπως το αναφέρει ο ορισμός είναι τα πρόσωπα που εγκαταλείπουν τις οικίες και τις χώρες τους λόγω των κινδύνων που διατρέχουν σε αυτές. Από την άλλη οι οικονομικοί μετανάστες έρχονται στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο.

Με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, το 2018 υπέβαλαν αίτηση ασύλου πρόσφυγες από 10 χώρες ως εξής:Συρία, Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αίγυπτος, Βιετνάμ, Ιράκ, Καμερούν, Γεωργία και Σρι - Λάνκα. Η κα Στροβολίδου ανέφερε ότι μέσα από τα στοιχεία οι αιτήσεις το 2017 αυξήθηκαν κατά 55% έναντι του 2016 ενώ συνεχίζουν με σταθερή πορεία και το 2018.

ap syria refugees 03 jef 150709

Ο ρόλος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων

Ένας αιτητής ασύλου έχει και δεύτερη ευκαιρία εάν απορριφθεί η αίτησή του. Μπορεί να προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων. Η εν λόγω Αρχή λειτουργεί ως οιωνεί δικαστικό όργανο και εξετάζει κατά πόσον οι αιτήσεις είναι δικαιολογημένες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής δικηγόρο Χριστόδουλο Τσέλεπο, επιδεικνύεται ευαισθησία σε Σύρους λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα τους και παραχωρείται προσωρινό καθεστώς πρόσφυγα μέχρι να κριθεί η ασφαλής η μετάβασή τους.

Αυτή τη στιγμή, υποβλήθηκαν στην Αρχή 1300 αιτήσεις και είναι υπό εξέταση 80-90.Ο κ. Τσέλεπος έψεξε το γεγονός ότι πάρα πολλοί κυρίως εργάτες και οικιακοί βοηθοί εκμεταλλεύονται το σύστημα και όταν κριθούν παράνομοι αμέσως υποβάλουν αίτηση ασύλου.