Κατεχόμενα: Εικονολήπτης της Κίπρις συνελήφθη για μία… ανάρτηση στο facebook-Σωρεία αντιδράσεων

Κατεχόμενα: Εικονολήπτης της Κίπρις συνελήφθη για μία… ανάρτηση στο facebook-Σωρεία αντιδράσεων

Στην φωτογραφία απεικονιζόταν ζεύγος με ένα κοριτσάκι που φορούσαν την μαύρη ισλαμική γυναικεία ενδυμασία

Ο Χασάν Τσιαγντά, εικονολήπτης στην τηλεόραση Κίπρις, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία που πήρε με το κινητό του από μια οικογένεια στο δρόμο στο Κιόνελι που απεικονίζει έναν άνδρα, μία γυναίκα και ένα κορίτσι που φορούσαν την μαύρη ισλαμική γυναικεία ενδυμασία και με σχόλιο «θέαμα στην ΤΔΒΚ», εννοώντας το ψευδοκράτος.

Κατόπιν παραπόνου στην «αστυνομία», ο Τσιαγντά συνελήφθη και ανακρίθηκε για 4 ώρες. Στις 24 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου», το οποίο τον άφησε ελεύθερο. Μετά από αυτό πήρε πίσω την ταυτότητά του, όχι όμως και το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο η «αστυνομία» κατακράτησε επειδή με αυτό είχε βγάλει την φωτογραφία της οικογένειας που ανέβασε στον λογαριασμό του.

Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες έντονες αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα για τον τρόπο που η «αστυνομία» ενεργεί. Με σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Αφρίκα» αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ πως αυτός που προέβη σε παράπονο εναντίον του Τσιαγντά στην «αστυνομία» είναι ένας εκπαιδευτικός εκ Τουρκίας, υπό τον έλεγχο της Τουρκικής «πρεσβείας».

Στην δήλωσή του ο κ. Ελτζίλ αναφέρει ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό που ήρθε από την Τουρκία για να διδάξει το μάθημα «θρησκευτικών και ηθικής» (σσ: επιβλήθηκε από την Τουρκία στο ωρολόγιο πρόγραμμα των τ/κ σχολείων) και διερωτάται εάν η παρουσία αυτού του εκπαιδευτικού και της οικογένειάς του, που καλύπτεται από τα μαύρα, «δεν είναι μια ανοικτή παρέμβαση στην αρχή της σύγχρονης εθνικής παιδείας».

Ο Σενέρ Ελτζίλ κάνει επίσης λόγο «αραβική κουλτούρα» που ζητεί την σύλληψη δημοσιογράφου με το αιτιολογικό της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και επικρίνει αυτούς που συνεργάζονται με τους θεσμούς της Τουρκικής Δημοκρατίας και «μπήγουν» φανατικούς στη «χώρα» - εννοώντας το ψευδοκράτος – προσπαθώντας να πουλήσουν ως θρησκεία την κουλτούρα της Σαουδικής Αραβίας.

Η κίνηση «Ανεξάρτητος δρόμος» επικρίνει τον ίδιο τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας πως σε αυτόν υπάγεται η «αστυνομία» που συνέλαβε έναν εργαζόμενο στον Τύπο για μια φωτογραφία και πως ο Ερχιουρμάν έχει ετοιμάσει την «νομοθεσία» που αποτέλεσε το εργαλείο για την σύλληψη του Τσιαγντά.

Στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας, όπου είχε οδηγηθεί ο Χασάν Τσιαγντά είχε βρεθεί και ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Basin Sen), Αλί Κισμίρ κάνοντας λόγο για καταστάσεις που θυμίζουν τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία με την δημιουργία φόβου για όσους δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και άλλους αντιπολιτεύονται. Θα είμαστε μέχρι τέλος ενάντια σε αυτή την νοοτροπία, που θέλει το τέλος της ελευθερίας του Τύπου και το τέλος της ελεύθερης Κύπρου, ανέφερε ο Κισμίρ.

Εάν το να βγάζεις φωτογραφία δημοσίως είναι έγκλημα, συνέχισε, τότε ένοχο είναι και το «κράτος» που έχει βάλει κάμερες στους δρόμους. Το να δικάζεται εργαζόμενος στον Τύπο με αυτόν τον τρόπο, είναι μια επιχείρηση σιώπησης ενάντια σε όλα τα ΜΜΕ, όπως γίνεται προσπάθεια να γίνει και με την εφημερίδα Αφρίκα.

Ο Χασάν Τσιαγντά δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι υπέβαλλε παράπονο στην «αστυνομία» όπου κλήθηκε γιατί και ο άνδρας της οικογένειας την οποία έβγαλε φωτογραφία, τον έβγαλε φωτογραφία και εκείνος.

Όμως, είπε, η «αστυνομία» δεν προχώρησε σε καμία διαδικασία «ενώ εγώ έμεινα εκεί (στα κεντρικά γραφεία της ‘αστυνομικής διεύθυνσης’ Λευκωσίας) για 4 ώρες».

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου