«Έζησα για τρεις μέρες στη θάλασσα πάνω σε ένα σωσίβιο» - Συγκλονίζει ο ναυαγός

«Έζησα για τρεις μέρες στη θάλασσα πάνω σε ένα σωσίβιο» - Συγκλονίζει ο ναυαγός

Η μαρτυρία του ναυαγού που εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα, στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο - Νavtex εξέδωσε το ΚΣΕΔ Λάρνακας

Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας εξέδωσε από χθες Νavtex προς ενημέρωση των πλοίων που πλέουν στην περιοχή όπου εντοπίστηκε ναυαγός από τη Συρία να επιπλέει στη θάλασσα, 15 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρωί ο ναυαγός έδωσε προφορική κατάθεση στην Αστυνομία όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος, 32 ετών και άλλοι επτά ομοεθνείς του ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου από τη Τρίπολη του Λιβάνου με προορισμό την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Αστυνομία, οι οκτώ επιβιβάστηκαν σε βάρκα που αγόρασαν και με τη χρήση GPS ξεκίνησαν για την Κύπρο. Ωστόσο λόγω βλάβης του GPS, έχασαν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να περιπλανώνται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Ο 32χρονος ισχυρίστηκε ακόμα ότι σε κάποια στιγμή έμειναν από καύσιμα με αποτέλεσμα οι επτά ομοεθνείς του να βρουν τραγικό θάνατο. Ο ίδιος ανέφερε ότι έζησε για τρεις μέρες στη θάλασσα πάνω σε ένα σωσίβιο μέχρι χθες το απόγευμα όπου εντοπίστηκε από εμπορικό πλοίο και διασώθηκε από το ΚΣΕΔ Λάρνακας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες γύρω στις 16:45, το ΚΣΕΔ Λάρνακας «έλαβε επείγουσα κλήση από τον Κυβερνήτη, του υπό αμερικανικής σημαίας εμπορικού πλοίου «SAFMARINE NIMBA», το οποίο εντόπισε και περισυνέλλεξε άνθρωπο ο οποίος βρισκόταν σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του διασωθέντα απαιτήθηκε η άμεση αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας».

Το ΚΣΕΔ «ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας- Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, με εξειδικευμένο νοσηλευτή του Υπουργείου Υγείας, για την άμεση αεροδιακομιδή του διασωθέντα».

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και παραδόθηκε σε ασθενοφόρο του Υπουργείου Υγείας για μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΣΕΔ η επιχείρηση διενεργήθηκε «κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Σημειώνεται ότι ο 32χρονος έδωσε το απόγευμα κατάθεση στην Αστυνομία.

Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του ΚΣΕΔ «το Κέντρο εξέδωσε χθες το απόγευμα Νavtex στο πλαίσιο διαδικασίας για ενημέρωση όλων των πλοίων που πλέουν στην περιοχή και να ενημερώσουν το Κέντρο σε περίπτωση που αντιληφθούν οτιδήποτε στη θάλασσα».

Η νεότερη ανακοίνωση του ΚΣΕΔ σχετικά με την επιχείρηση

Σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού που αφορούσε επιχείρηση διάσωσης του Σύριου ναυαγού στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Κάβο Γκρέκο, το ΚΣΕΔ κατά τη σημερινή μέρα 28 Δεκ 18, προχώρησε σε εκτέλεση επιχείρησης έρευνας με ελικόπτερο της ΜΑΕΠ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου για εντοπισμό τυχόν ναυαγών, δυστυχώς χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα εκτελούνται συνεχείς εκπομπές μηνυμάτων NAVTEX με τις οποίες καλούνται όλα τα πλοία στην περιοχή να εντείνουν την προσοχή τους και να ενημερώσουν το ΚΣΕΔ σε περίπτωση που εντοπίσουν άνθρωπο στο νερό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατάθεση του διασωθέντα, η μικρή βάρκα με οκτώ συνολικά επιβαίνοντες απέπλευσε από τις ακτές του Λιβάνου στις 21 Δεκ 18 και ανετράπη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στις 23 Δεκ 18.

Πηγή: ΚΥΠΕ