Πόσες διαρρήξεις και κλοπές διαπράχθηκαν το 2018

Πόσες διαρρήξεις και κλοπές  διαπράχθηκαν  το 2018

Ο τρόπος δράσης των διαρρηκτών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σπείρες από το εξωτερικό καταφθάνουν στην Κύπρο με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων και απώτερο σκοπό να θησαυρίσουν. Τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το Αρχηγείο Αστυνομίας φανερώνουν μείωση των διαρρήξεων και κλοπών το 2018 κατά 20% αλλά ένα αριθμό που καταδεικνύει ότι τα εγκλήματα κατά περιουσίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Μιλούν οι αριθμοί
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2018 καταγράφηκαν 1088 διαρρήξεις και εξιχνιάστηκαν οι 438. Παράλληλα, ο αριθμός των κλοπών ανήλθε στις 649 με τη σούμα να ανεβάζει τις εξιχνιασθείσες στις 329. Η κατάσταση το 2017 ήταν χειρότερη με δεδομένο ότι το διάστημα 1 Ιανουαρίου - 30 Δεκεμβρίου 2017 η Αστυνομία κατέγραψε 1289 διαρρήξεις αλλά εξιχνιάστηκαν οι 470.΄’Οσον αφορά στις κλοπές καταγράφηκαν 856 και εξιχνιάστηκαν οι 490 από αυτές.

thehomeissue kleftis 1024x585

Οργανωμένες σπείρες


Οι διαρρήκτες λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο:. Χαρακτηριστικά, ενεργούν στη βάση καλά οργανωμένου σχεδίου. Οι σπείρες λειτουργούν με ένα μικρό αριθμό τριών - πέντε ομάδων με αρχηγό και μέλη. Πολλοί έρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και βρίσκουν δίοδο και διαφυγή από τα κατεχόμενα. Πολλές ομάδες διαρρηκτών αποτελούν μέλη οικογενειών γι’αυτό λειτουργούν ως οικογενειακή… επιχείρηση.

Πέραν των οργανωμένων συμμοριών που καταφθάνουν από το εξωτερικό, έντονη δραστηριότητα αναπτύσσουν και πολλοί Κύπριοι, οι οποίοι λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαφεύγοντας από τα κατεχόμενα.

 

Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων φαινομένων, επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας του.
Ενδεικτικά, παρατίθεται ακολούθως σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι ένοικοι κατοικιών και οι ιδιοκτήτες και προσωπικό καταστημάτων να λαμβάνουν. Παράλληλα, το κοινό οφείλει να έχει συνεργασία με το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς.


Ιδιοκτήτες κατοικιών
1. Πριν αποχωρήσουμε από το σπίτι μας, βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήσαμε ενδείξεις που προδίδουν την απουσία μας.

thehomeissue kleftis 1024x585


2. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε ανάρτηση ή κοινοποίηση στα ηλεκτρονικά μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία ενδεχομένως να αναφέρει πού βρισκόμαστε και να προδίδει ότι απουσιάζουμε από την κατοικία μας.


3. Φροντίζουμε να είναι καλά κλειδωμένο το σπίτι μας, έχοντας ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.


4. Δεν αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.


5. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα ή σε επισφαλή σημεία, χρήματα, κοσμήματα ή άλλα τιμαλφή και σημαντικά έγγραφα.


6. Εάν στο σπίτι μας υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, βεβαιωνόμαστε ότι τα έχουμε θέσει σε λειτουργία.


7. Συνεργαζόμαστε με άτομα της εμπιστοσύνης μας, όπως οι γονείς ή τα ενήλικα παιδιά μας, ώστε να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κατοικία μας, ενόσω απουσιάζουμε από αυτή.


Ιδιοκτήτες καταστημάτων
1. Κατά τις ώρες κλεισίματος του καταστήματος αφήνουμε ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές του καταστήματος.


2. Δεν αφήνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή άλλη προσωπική περιουσία μας, εκτεθειμένα σε επισφαλή σημεία.


3. Φροντίζουμε να είναι καλά κλειδωμένο το κατάστημα μας, έχοντας ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.


4. Δεν αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.


5. Εάν τα εμπορεύματα του καταστήματος μας διαθέτουν σειριακούς αριθμούς, τηρούμε αρχείο των σειριακών αριθμών τους, ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός και η αναγνώριση των εμπορευμάτων σε περίπτωσης κλοπής τους.


6. Εάν στο κατάστημα μας υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, βεβαιωνόμαστε ότι τα έχουμε θέσει σε λειτουργία.


7. Προτρέπονται οι ιδιοκτήτες και εργασιακό προσωπικό καταστημάτων να βρίσκονται σε εγρήγορση, ιδιαίτερα κατά το χρόνο μεταφοράς χρημάτων όταν ανοίγουν ή κλείνουν το κατάστημα τους, αφού τότε υπάρχει ο κίνδυνος διάπραξης ληστείας εναντίον τους.


Γενικότερα, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που αντιληφθεί οτιδήποτε το ύποπτο, όπως πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, να ενημερώνει αμέσως τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.