ΠΙΣ: Ο δημόσιος διάλογος για τη μεταρρύθμιση δηλητηριάζεται

ΠΙΣ: Ο δημόσιος διάλογος για τη μεταρρύθμιση δηλητηριάζεται

«Είναι λυπηρό οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δημοκρατίας να πλήττουν την ουσία της»

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι ο δημόσιος διάλογος για την ζωτικής σημασίας μεταρρύθμιση της υγείας «αποπροσανατολίζεται και τοξικά δηλητηριάζεται με την προσπάθεια σπίλωσης και κοινωνικής απαξίωσης της ιατρικής κοινότητας», σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να εκφράζει με παρρησία τις θέσεις του για την προαγωγή του αγαθού της υγείας και τις ανεπαρκείς δυνατότητες του σχεδιαζόμενου συστήματος να προσφέρει συνθήκες ποιοτικής υγείας στον ασθενή.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δημόσιες αναφορές, οι οποίες όπως αναφέρει «προσθέτουν στην εκστρατεία απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, που συντελείται συστηματικά εδώ και πολύ καιρό», ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «σε ένα δημόσιο διάλογο κάθε ενδιαφερόμενο μέρος έχει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της τεκμηριωμένης γνώμης του», για να σημειώσει ότι «στις δημοκρατίες στα επιχειρήματα απαντάς με επιχειρήματα και όχι στοχοποιώντας τις κοινωνικές ομάδες που τα εκφράζουν».

«Είναι λυπηρό οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δημοκρατίας να πλήττουν την ουσία της. Ως θεσμός τονίζουμε ότι η έννοια του όρκου του Ιπποκράτη μετουσιώνεται από τους γιατρούς της Κύπρου καθημερινά με τις ιατρικές τους πράξεις υπηρετώντας το λειτούργημα με υπευθυνότητα, αυταπάρνηση και αίσθημα καθήκοντος. Το διαβεβαιώνουν οι γνώσεις, οι άπειρες ώρες δουλειάς, οι επενδύσεις σε σύγχρονες και ποιοτικές υποδομές και η διαρκής προσπάθεια για επιστημονική κατάρτιση. Το τεκμηριώνουν οι υψηλοί δείκτες υγείας που διατηρεί η Κύπρος παγκοσμίως», συμπληρώνει.

Όπως προσθέτει «το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) δεν σχετίζεται με τη φοροδιαφυγή, αλλά με την αποδοτική αξιοποίηση των εισφορών των φορολογούμενων, για εισαγωγή διοικητικών προτύπων, επομένως με την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας που υπόσχεται το κράτος στους πολίτες», για να συμπληρώσει ότι «τα μέλη της ιατρικής κοινότητας, όπως όλοι οι πολίτες, καταθέτουν στα αρμόδια όργανα τα φορολογικά τους στοιχεία και είναι απαράδεκτη η συνήθης τακτική για σκοπούς αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στα πολλαπλά αδιέξοδα, που αφορούν το σχεδιασμό του ΓεΣΥ ή και άλλων μεταρρυθμίσεων του κράτους, να στοχοποιούνται επαγγελματικές ομάδες».

Ο ΠΙΣ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κάθε γιατρού και ότι θα συνεχίσει να εκφράζει με παρρησία τις θέσεις του, για την προαγωγή του αγαθού της υγείας και τις ανεπαρκείς δυνατότητες του σχεδιαζόμενου συστήματος να προσφέρει συνθήκες ποιοτικής υγείας στον ασθενή.

Επίσης, καλεί όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου όπως πολιτειακούς παράγοντες, κρατικούς αξιωματούχους, πολιτικά κόμματα, θεσμικούς φορείς, ΜΜΕ, να αναζητούν πλήρη και σφαιρική ενημέρωση στα θέματα της δημόσιας Υγείας, ειδικά δε σε μια τόσο κρίσιμη για το μέλλον της περίοδο».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι πάγια θέση του «είναι να παραμείνει βαθιά προσηλωμένος στις προσπάθειες τις πολιτείας για ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό σχέδιο υγείας», σημειώνοντας ότι «η γενική απαίτηση των πολιτών, των ασθενών και του ιατρικού κόσμου της Κύπρου είναι η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, ένα αίτημα για το οποίο έχουν δαπανηθεί πόροι από δεκαετίες».

Τέλος, αναφέρει ότι «τεκμηριωμένα έχει καταθέσει στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία καθώς επίσης και στην πολιτική ηγεσία, όχι μόνο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς για τον υφιστάμενο σχεδιασμό, αλλά και εποικοδομητικές εισηγήσεις έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις που να καθιστούν το εθνικό σύστημα υγείας βιώσιμο και λειτουργικό».