Έδωσε μάχη με τη νευρική ανορεξία και βγήκε νικήτρια - «Αν δεν βάλεις βάρος, θα πεθάνεις»

Έδωσε μάχη με τη νευρική ανορεξία και βγήκε νικήτρια - «Αν δεν βάλεις βάρος, θα πεθάνεις»

Η Λευκή από τη Λευκωσία έζησε την κόλαση της νευρικής ανορεξίας στην εφηβεία της και στέλνει ηχηρό μήνυμα

Άντρη Θρασυβούλου

Τη μάχη που έδωσε με την νευρική ανορεξία στην εφηβεία της εξιστορεί στο Newsbomb, η 22χρονη Λευκή Τσικουρή από τη Λευκωσία.

Η Λευκή η οποία έφθασε ένα βήμα πριν το θάνατο και βρέθηκε αντιμέτωπη με την κόλαση της νευρικής ανορεξίας θέλει με την ιστορία της να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους.

«Θέλω να μιλήσω και να βοηθήσω επειδή ξέρω ότι τα άτομα που το περνούν δεν μιλούν. Το μόνο πρόβλημα που έμεινε να λυθεί είναι η περίοδος που είναι το πρώτο που χαλά και το τελευταίο που διορθώνεται. Έπεφταν τα μαλλιά μου, είχα πολλά προβλήματα με την υγεία μου αλλά πλέον είμαι σταθερή στα κιλά μου, τρώω τα πάντα» αναφέρει η Λευκή.

λευκη1

Πώς ξεκίνησε η «περιπέτεια»

«Σταμάτησε η περίοδος μου Απρίλιο-Μάιο του 2014 όταν ξεκίνησα τα αντισυλληπτικά χάπια που έπαιρνα. Ήμουν σταθερή στα κιλά μου μέχρι τότε αλλά ξεκίνησα να χάνω κιλά. Εμένα δεν με ανησύχησε. Είχα θέμα με το έντερο μου, ανησύχησα, άρχισα να μην τρώω πολύ και να χάνω κιλά. Είχα πάει σε γιατρούς που με είχαν πει να τρώω περισσότερο σαλάτες κτλ. Να κόψω καφέδες. Έφτασα τα 34 κιλά τον Οκτώβριο. Ο γιατρός που με παρακολουθούσε είπε στον πατέρα μου ότι θα έπρεπε να πάω σε άλλον γιατρό διότι έχανα υπερβολικά πολλά κιλά.
Σε κάποια φάση μετά ξεκίνησε να γίνεται και ψυχολογικό το θέμα. Πήγαινα μπροστά στον καθρέφτη και ένιωθα ότι ήθελα να αλλάξω κάποια πράγματα. Πάντα ήθελα να έχω τέλειο κορμί».

λευκη3

Η παρακολούθηση στο Μακάρειο - «Ήμουν 29 κιλά»

« Μετά, όταν πήγαμε στο Μακάρειο στα 33-34 κιλά μου είπαν έχεις ανορεξία και πρέπει να το ελέγξεις. Μπήκαμε σε μια ομάδα που είχε μέσα διατροφολόγο, ψυχολόγο, νευρολόγο, παθολόγο που με έλεγχαν. Οι συναντήσεις ήταν αραιές. Δεν σταματούσα να χάνω κιλά. Σε μια ημέρα μπορούσε να φάω 5-6 φρούτα ή μια φέτα ψωμί και φρούτα. Τον Νοέμβριο του 2014 είχα σταματήσει το σχολείο. Από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, έχασα συνολικά γύρω στα 12 κιλά».

«Αν δεν βάλεις βάρος, θα πεθάνεις»

Η ανακοίνωση του γιατρού ήταν το κομβικό σημείο που ταρακούνησε την Λευκή.

«Όταν έφτασα 29 κιλά οι γιατροί με προειδοποίησαν. Μου το είπαν πολύ ψυχρά. Για κάποιον λόγο δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Θυμάμαι μόνο τον γιατρό που μου είπε αν δεν βάλεις βάρος, θα πεθάνεις.

Μου το είπε έτσι διότι έχασα όλη την μυϊκή μάζα, θα καθόμουν και σε αναπηρικό καροτσάκι γιατί δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου. Η καρδιά μου δεν λειτουργούσε σωστά. Ταρακουνήθηκα. Τότε ξεκίνησα λίγο ν’ αντιδρώ. Σταμάτησα να κοιτάζομαι πλέον στον καθρέφτη, δεν ήθελα να βλέπω πώς ήμουν. Ξεκίνησα λίγο να τρώω περισσότερο. Δεν ήθελα να μείνω στο Μακάρειο διότι ήθελαν να με βάλουν στην ψυχιατρική κλινική. Μαθήματα έκανα από το σπίτι στην Γ’ Λυκείου. Μετά από 4-5 μήνες είχα ξεκινήσει να πηγαίνω πιο καλά και να βάζω βάρος. Έφτασα τα 36 κιλά γύρω στον Ιούλιο».

λευκη 5

Σήμερα η Λευκή αντικρύζει με αισιοδοξία τη ζωή. Ξεπερνώντας το πρόβλημα που αντιμετώπισε κρατά ένα πολύ σημαντικό μάθημα ζωής:  «Aυτό που έχει σημασία πάνω απ' όλα είναι η υγεία αλλά και η οικογένεια».