Φρένο σε ποινές «χάδι» για παιδεραστές βάζει ο Ιωνάς

Φρένο σε ποινές «χάδι» για παιδεραστές βάζει ο Ιωνάς

Αυτός είναι ο νέος νόμος για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων - Οι πτυχές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο αυξημένος αριθμός υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2014 έβαλε τα θεμέλια και πέντε χρόνια αργότερα αυστηροποιείται. Η παρέμβαση στο νόμο έγινε λόγω των κενών που παρουσιάστηκαν στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Νόμου για την Αρχή Εποπτείας.

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε το νέο νόμο με τις εξής τροποποιήσεις:

ΙΩΝΑΣ

Παρέχεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων από το Δικαστήριο και μετά την επιβολή ή και έκτιση της ποινής ή και αποφυλάκιση του καταδικασθέντα, ανεξάρτητα από τον χρόνο που παρήλθε από την αποφυλάκιση.

(β) Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα που το Δικαστήριο δύναται να επιβάλει. Συγκεκριμένα, πέραν των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, το Δικαστήριο δύναται να επιβάλει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

Απαγόρευση εισόδου ή παραμονής στο χώρο διαμονής του θύματος ή άλλων παιδιών, σε σχολείο ή σε χώρο όπου συχνάζει το θύμα ή άλλα παιδιά

Απαγόρευση οδήγησης σε περιοχές όπου συχνάζουν παιδιά ή το θύμα.

Απαγόρευση του καταδικασθέντος να έρχεται σε επαφή ή επικοινωνία με το θύμα ή με την οικογένεια του ή με οποιοδήποτε παιδί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με οποιοδήποτε τρόπο.

Απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή σε υλικό που σχετίζεται με παιδική πορνογραφία.

Απαγόρευση κατοχής ή/ και χρήσης υλικού που ενδέχεται να διεγείρει σεξουαλικά.

Απαγόρευση αγοράς, κατοχής ή κατανάλωσης αλκοόλης.

(γ) Το θύμα ή κηδεμόνας ή εκπρόσωπος του θα ενημερώνεται για την πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του καταδικασθέντος.

(δ) Παρέχεται στην Αρχή Εποπτείας η δυνατότητα να αναθέτει σε επιτηρητές την εποπτεία προσώπων που παραπέμπονται σε αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρουσιάζουν το νέο νομοσχέδιο κατά της εκμετάλλευσης παιδιώνΠαρουσιάζουν το νέο νομοσχέδιο κατά της εκμετάλλευσης παιδιών

Tην ίδια ώρα η τροποποιημένη νομοθεσία παρέχει στην Αρχή Εποπτείας το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα ως εξής:
Παρουσίαση σε Αστυνομικό Σταθμό.

cache 1500x3000 Analog medium 623493 129826 10122018

Περιορισμό στην οικία.

Απαγόρευση χρήσης ωτοστόπ ή παροχής βοήθειας σε πρόσωπο που κάνει ωτοστόπ.

Παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος

Υποχρέωση να ενημερώνουν την Αστυνομία και την Αρχή Εποπτείας ή τον επιτηρητή σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης του τόπου διαμονής ή της εργασίας τους,

Υποχρέωση να ενημερώνουν την Αρχή Εποπτείας ή τον επιτηρητή σε περίπτωση αναχώρησης τους από τη Δημοκρατία,

Υποχρέωση να ενημερώνουν την Αρχή Εποπτείας ή τον επιτηρητή σε περίπτωση νέας σχέσης ή δεσμού, κατά πόσο ο/η σύντροφος τους έχει παιδιά ή αν διαμένουν με οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει παιδιά.

Υποχρέωση να ενημερώσουν τον/ τη σύντροφο τους ή οποιοδήποτε πρόσωπο διαμένει μαζί τους για την καταδίκη τους.

Απαγόρευση επαφής με άλλους καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα, εκτός αν αυτή γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Περιορισμό στη χρήση του διαδικτύου.

AEfaVDwn6eb2rzopX006

Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της νομοθεσίας διαδραμάτισε η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, με ειδικό σύμβουλο την Αναστασία Παπαδοπούλου. Η σύσταση του Συμβουλίου «Φωνή», για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της, και η λειτουργία του Σπιτιού για το Παιδί, αντικατοπτρίζουν τη βούληση της Κυβέρνησης για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην Κύπρο λειτουργεί το «Σπίτι του Παιδιού» στο οποίο αποστέλλονται τα παιδιά - θύματα, λαμβάνοντας την αναγκαία ψυχολογική στήριξη χωρίς όμως να θυματοποιούνται ξανά.

1

Τι κάνει η Αστυνομία

Το 2017 αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Αστυνομίας στην εξέταση των συγκεκριμένων υποθέσεων. Στο Αρχηγείο λειτουργεί ειδική ανακριτική ομάδα, με σκοπό οι υποθέσεις αυτές να τυγχάνουν εξειδικευμένης και πιο επαγγελματικής διαχείρισης.

Το 2017, η ειδική ανακριτική ομάδα διερεύνησε 138 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εκ των οποίων οι 77 καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο για ποινική δίωξη των κατηγορουμένων, και το 2018, 165 καταγγελίες.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των υποθέσεων που καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί.

Η εκπαίδευση στις Φυλακές

Το Τμήμα Φυλακών, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, εφαρμόζει προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης τόσο των δεσμοφυλάκων για το χειρισμό καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων που εκτίουν την ποινή φυλάκισης τους, όσο και προγράμματα θεραπείας των κρατουμένων.

Η έρευνα του Ιωνά

Το Υπουργείο προχώρησε σε έρευνα αναφορικά με το ύψος των ποινών που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια. Από την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι ποινές, παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτές που επιβάλλονταν πριν την νομοθεσία του 2014 ή ήταν ελάχιστα πιο αυστηρές.

Οι ποινές που προβλέπονται στη νέα νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρές και ανάλογες της σοβαρότητας των αδικημάτων αυτών. Ανάλογα αυστηρές θα έπρεπε να είναι και οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια. Γι’ αυτό μετά από συγκριτική μελέτη της νέας νομοθεσίας με το Ποινικό Κώδικα, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία εναρμονίζει τις ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα. Περαιτέρω καθορίστηκε νέος ορισμός του αδικήματος του βιασμού για να συνάδει με τα αντίστοιχα αδικήματα που προβλέπονται στη νέα νομοθεσία.

Για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκαν και οι δικαστικές αρχές, με στόχο την επιβολή αυστηρότερων ποινών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο ρόλος της Αρχής Εποπτείας

Η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων συστάθηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Η Αρχή Εποπτείας απαρτίζεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος ενεργεί ως Πρόεδρος της Αρχής και εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Νομικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Τμήματος Φυλακών, του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Οι αρμοδιότητες
Οι αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αποστολή της καθώς, και τον ρόλο που επιτελεί για την εποπτεία των προσώπων που αποφυλακίζονται μετά την έκτιση ποινής, ως αποτέλεσμα καταδίκης. Η Αρχή βασίζεται στον νόμο περί σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας.


Η επιβολή μέτρων προς τους εποπτευόμενους αποφυλακιζόμενους αυτής της κατηγορίας, κατόπιν έκδοσης διατάγματος από το Δικαστήριο και στη βάση εκθέσεων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει ως στόχο να προστατεύσει πρωτίστως τα θύματα και γενικότερα την κοινωνία στο σύνολό της, και ταυτόχρονα να συμβάλει στην πρόληψη των κινδύνων επανάληψης αδικημάτων παρόμοιας φύσης.


Η Αρχή αποτελεί ουσιαστικά το μηχανισμό συντονισμού των συναρμόδιων Υπηρεσιών και κυρίως της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για εποπτεία των αποφυλακισθέντων μέσω της λήψης κατάλληλων μέτρων.

Κατά την διάρκεια της περιόδου εποπτείας αποφυλακισθέντος προσώπου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Ευημερίας, παρακολουθούν και αξιολογούν σε τακτικές συναντήσεις την κατάσταση και εξέλιξη των εποπτευομένων και αποστέλλουν τις σχετικές εκθέσεις στην Αρχή Εποπτείας. Με βάση τις αναφορές των αρμόδιων Υπηρεσιών, η Αρχή Εποπτείας αποφασίζει ανάλογα είτε τη συνέχιση της εποπτείας, με πρόσθετη χρονική περίοδο αφού εξασφαλισθεί ανανέωση του διατάγματος εποπτείας στο Δικαστήριο, είτε τη διαφοροποίηση των μέτρων εποπτείας ώστε να προσαρμόζονται στα δεδομένα του κάθε ατόμου.


33 υποθέσεις
Από το 2014 η Αρχή έχει εποπτεύσει 33 περιπτώσεις αποφυλακισθέντων. Στο παρόν στάδιο βρίσκονται υπό εποπτεία 25 άτομα. Για 10 πρόσωπα η Αρχή Εποπτείας εισηγήθηκε στη Νομική Υπηρεσία την καταχώριση αίτησης για έκδοση Διατάγματος Εποπτείας. Εκ των 10 για 3 πρόσωπα θα εκδοθεί ανανέωση του Διατάγματος. Από την διαχρονική εξέλιξη του αριθμού των εποπτευομένων, μετά το 2014, διαπιστώνεται μια αυξητική τάση, γεγονός που αναδεικνύει και την μεγάλη σημασία του έργου της αρχής Εποπτείας.

koursoum


Ο πρόεδρος της Αρχής, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Ασσιώτης, είπε ότι η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας κρίθηκε αναγκαία, καθώς στο παρόν στάδιο δεν παρέχονται στην Αρχή επαρκείς εξουσίες ώστε να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τον ρόλο της και να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα προς τους εποπτευομένους, πέραν των προγραμμάτων παρακολούθησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Όπως είπε, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη διευκρίνισης ορισμένων σημείων στη νομοθεσία, καθώς και κάλυψη ορισμένων κενών, όπως η απουσία πρόνοιας για επιβολή κυρώσεων προς τους εποπτευομένους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους με τα μέτρα που τους έχουν επιβληθεί, η μη ενημέρωση των θυμάτων για την ημερομηνία αποφυλάκισης του θύτη, και η μη ενημέρωση των Αρχών Επιβολής του Νόμου άλλων κρατών σε περίπτωση που κάποιος αποφυλακισθείς μεταβεί στην χώρα αυτή.


Επομένως, για σκοπούς βελτίωσης της λειτουργίας της Αρχής Εποπτείας προωθείται νομοσχέδιο στο οποίο προνοείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Εποπτείας και η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων από το Δικαστήριο και μετά την καταδίκη.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και άρχισε η συζήτηση του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Κατά τη συζήτησή του νομοσχεδίου στην εν λόγω Επιτροπή επεσυνέβηκαν περιστατικά που ανέδειξαν πρόσθετα κενά και ελλείψεις στην κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να προχωρήσει σε πληρέστερη μελέτη των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Αρχής Εποπτείας, αξιολογώντας τα μέτρα που εφαρμόζουν αντίστοιχες Αρχές άλλων κρατών μελών της ΕΕ.