ΓεΣΥ: Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε γιατρούς του εξωτερικού- Απάντηση στον ΠΙΣ

ΓεΣΥ: Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε γιατρούς του εξωτερικού- Απάντηση στον ΠΙΣ

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει Ελλαδίτες γιατρούς να έρθουν στην Κύπρο

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

«Σε ουδεμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε σε μετανάστευση των μελών μας με συνεπακόλουθο τον κίνδυνο ιατρικού πληθωρισμού και αφανισμό των Κυπρίων συνάδελφων μας», τόνισε σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αναφερόμενος  στις πληροφορίες για αυξημένο ενδιαφέρον ιατρών από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ.

«Με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία. Μαθαίνουμε τις συζητήσεις και παρακολουθούμε το διάλογο που γίνεται για το ΓΕΣΥ και τις ανησυχίες που εκφράζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, οι οποίες είναι οι ίδιες που εκφράζαμε και εμείς όταν γινόταν στην Ελλάδα ο αντίστοιχος διάλογος», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος

«Μετά από πληροφορίες που είχαμε ότι μπορεί να κληθούν γιατροί από την Ελλάδα να στελεχώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες της Κύπρου, εμείς σαν Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε την αντίθεσή μας. Δεν θέλουμε να βιώσουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης γιατρών, όπως αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε επιθυμούμε με πιθανές εισροές Ελλήνων γιατρών να δημιουργηθεί πρόβλημα στους Κύπριους συναδέλφους μας», καταλήγει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Αναφορικά με το αν υπήρξε κάποια διερευνητική κρούση ή επαφή από τις κυπριακές κρατικές υπηρεσίες προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο κ. Βλασταράκος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τις κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου.

Τι λένε στο ΓεΣΥ 

Σε ερώτηση μας αναφορικά με την κάθοδο των γιατρών από την Ελλάδα και την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο Ανώτερος Λειτουργός κος. Άγγελος Τρόπης μας ανέφερε ότι η ελευθερία στη διακίνηση των εργαζομένων σε όλην την Ε.Ε. είναι δικαίωμα και κανένας δεν μπορεί να το εμποδίσει.

"Αν κάποιος πληροί τα κριτήρια και έχει τα προσόντα τότε δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί να ζητήσει να συμμετάσχει στο ΓεΣΥ είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό", μας ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση μας αν έγιναν κάποια πρώτα διαβήματα προς τους γιατρούς σε Ελλάδα και εξωτερικό ο κος Τρόπης μας τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει αφού πρωτίστως θα μιλήσουν και θα ολοκληρώσουν τις επαφές τους με τον ΠΙΣ (Κύπρο) αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί κάποιος να εμποδίσει γιατρούς από την Ελλάδα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ούτως ή αλλιώς σημείωσε ο κος Τρόπης οι αμοιβές του ΓεΣΥ είναι ελκυστικές και τα τελευταία χρόνια αρκετοί εργαζόμενοι από Ελλάδα επιλέγουν την Κύπρο ως εργασιακό προορισμό. Οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ενδιαφέρον.

Ως ΓεΣΥ, μας  ανέφερε δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε κανένα γιατρό είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι πρώτοι προσωπικοί γιατροί έχουν ήδη εγγραφεί στους καταλόγουςι πρώτοι προσωπικοί γιατροί έχουν ήδη εγγραφεί στους καταλόγους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, Άθω Τσινωντίδη, να δηλώνει ότι μέχρι στιγμής η διαδικασία κυλάει ομαλά και ότι έχει επιδείξει ενδιαφέρον αρκετά μεγάλος αριθμός γιατρών.

Ωστόσο, ο κ. Τσινωντίδης, τόνισε ότι αυτές οι αιτήσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως θα υπάρξει εκείνος ο ικανοποιητικός αριθμός γιατρών, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι δικαιούχοι.

«Γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μέχρι στιγμής. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Θα επεξεργαστούμε τις αιτήσεις που υποβάλλονται και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κάνουμε ανακοίνωση όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων», ανέφερε.