Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία: Όχι στην ένταξη στο ΓεΣΥ

Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία: Όχι στην ένταξη στο ΓεΣΥ

Τι αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του.

Η Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία (ΚΑΕ) ανακοίνωσε ότι προτρέπει τα μέλη της να μην ενταχθούν στο προτεινόμενο ΓεΣΥ, κάνοντας λόγο για προχειρότητα στο σχεδιασμό του όλου Συστήματος.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΕ σε έκτακτη συνεδρίαση στις 15/01/2019 και μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ΓεΣΥ, αποφάσισε να στηρίξει τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και να υποστηρίξει την εφαρμογή του ΓεΣΥ, «δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να είναι βιώσιμο και να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης στους ασθενείς και συνθήκες εργασίας στους επαγγελματίες υγείας».

Διαβάστε επίσης: ΓεΣΥ: Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε γιατρούς του εξωτερικού- Απάντηση στον ΠΙΣ
 
Η ΚΑΕ σημειώνει ότι «η έναρξη ενός Γενικού Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ταυτόχρονη διαμόρφωση των όρων λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να περιλαμβάνει και τη νομική κατοχύρωση».
 
Η πλειοψηφία των μελών της, αναφέρεται, απασχολείται στην Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου, θεωρεί αδιανόητη την προτροπή για συμμετοχή σε ένα Σύστημα Υγείας στο οποίο δεν περιλαμβάνεται αυτή η πτυχή.

Διαβάστε ΕΔΩ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Επισημαίνει, επίσης, ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση και η αναγκαία συχνή παρακολούθηση των ασθενών της ειδικότητας των αιματολόγων -που προϋποθέτει και ενδελεχείς εργαστηριακούς ελέγχους- είναι πολυδάπανη, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στα πλαίσια του άκαμπτου σφαιρικού προϋπολογισμού.
 
«Έχουμε διαπιστώσει ακόμη ότι κάποιες πτυχές κατά τον σχεδιασμό του ΓεΣΥ έγιναν με προχειρότητα και δεν έλαβαν υπόψη το σύνολο των ιατρικών πράξεων της ειδικότητάς μας, ούτε την αυξημένη επισκεψιμότητα των περισσότερων ασθενών μας (όπως π.χ. οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς μυελού των οστών) στους Αιματολόγους», σημειώνει η ΚΑΕ.
 
«Εν κατακλείδι, επειδή προσδοκούμε στην εφαρμογή ενός ΓεΣΥ που θα εξασφαλίζει την αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί είναι ανεπαρκείς να πείσουν και τον πιο καλόπιστο αιματολόγο ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των ασθενών μας. Συνεπώς, προτρέπουμε τα μέλη μας όπως αποφύγουν, με τα σημερινά ελλειπή δεδομένα, να ενταχθούν στο προτεινόμενο ΓεΣΥ» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ