Ανεβαίνουν τα σκαλιά του Προεδρικού οι δικαστές του Ανωτάτου

Ανεβαίνουν τα σκαλιά του Προεδρικού οι δικαστές του Ανωτάτου

Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

13 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ανέβουν σήμερα τα σκαλιά στο Προεδρικό προκειμένου να ενημερωθούν για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό στο χώρο της δικαιοσύνης.

Έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν, ώστε να προχωρεί η μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων έκανε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση.

Σε δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα στους δημοσιογράφους, ο. Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο «για την πορεία μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και στα πλαίσια αυτής για τα εννιά νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί, κάποια εκ των οποίων είναι στο στάδιο της προετοιμασίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποια από τα νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, αλλά ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και άλλα είναι στο στάδιο διαβούλευσης, ενώ κάποια βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.

Η ανάγκη για τάχιστο εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος τονίστηκε τόσο από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, όσο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη, όσο και από μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, κατά τη χθεσινή μακρά συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, που συζήτησε τις καταγγελίες του δικηγόρου Κώστα Κληρίδη για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη κυπριακή δικαιοσύνη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος και οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κώστας Παμπαλλής, Αντώνης Λιάτσος και Δέσπω Μιχαηλίδου. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου κατά τη λήξη της συνεδρίας της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ζήσει για να δει την αποκατάσταση του πλήγματος που δέχθηκε η δικαιοσύνη.

Μεταρρυθμίσεις

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις είναι:

  • Διαχωρισμός Ανωτάτου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και σε Δικαστήριο τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας.
  • Αλλαγή κριτηρίων αξιολόγησης, πρόσληψης, προαγωγής δικαστών
  • Σύσταση Σχολής Δικαστών για τη δια βίου επιμόρφωση τους
  • Σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου και η δημιουργία Δικαστηρίου για επίλυση μικρών διαφορών, το οποίο θα εκδικάζει υποθέσεις οι οποίες δεν θα αφορούν ποσά που υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες ευρώ.
  • Ζητήματα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, της αυτόματης καταγραφής των πρακτικών των δικαστηρίων και της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στη δικαστική εξουσία.
  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έχουν ληφθεί υπόψη στα πλαίσια μεταρρύθμισης και τα θέματα των κτηριολογικών υποδομών, προσθέτοντας ότι το Εφετείο θα λειτουργήσει στο «Φιλοξένια» τον ερχόμενο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Στον ίδιο χώρο, είπε, θα λειτουργήσει το Ναυτοδικείο και το Εμπορικό Δικαστήριο.
  • Παράλληλα, για το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας ήδη γίνεται η διαδικασία διορισμού δικαστών, ενώ έχει γίνει η επιλογή κτηρίου για το οποίο θα επιδιωχθεί η αγορά του. Την ίδια στιγμή, το Επαρχιακό Δικαστήριο υπάρχει η διαδικασία ανέγερσης νέου κτηρίου μέχρι το 2022.