Κάνετε τους ραλίστες στους δρόμους; Πάτε φυλακή σε μερικές ώρες - Τι ισχύει

Κάνετε τους ραλίστες στους δρόμους; Πάτε φυλακή σε μερικές ώρες - Τι ισχύει

Τι άλλαξε στον ποινικό κώδικα για την υπερβολική ταχύτητα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Όσοι οδηγοί κάνουν τους ραλίστες είτε στον αυτοκινητόδρομο, είτε στις πόλεις θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου αμέσως ή εντός μερικών 24ώρων. Το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας αντικρίζεται πλέον με ιδιαίτερη ευαισθησία γι’αυτό τιμωρείται εφεξής με άμεση φυλάκιση.

Τι ισχύει

Εάν για παράδειγμα, ένας οδηγός υπερβεί το όριο ταχύτητας είτε στον αυτοκινητόδρομο είτε στις κύριες αρτηρίες των πόλεων θα βρεθεί στο εδώλιο. Χαρακτηριστικά, το όριο ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο είναι τα 100km. Το όριο - χάριτος είναι τα 120. Όποιοι οδηγοί πατήσουν γκάζι και τα ραντάρ γράψουν μεταξύ 120 - 175km το αδίκημα ρυθμίζεται με εξώδικη ρύθμιση. Εάν όμως τα κοντέρ γράψουν 176+ τότε ακολουθείται η εξής διαδικασία:

130 kmh

Άμεση σύλληψη του οδηγού.

Κράτηση σε Αστυνομικό Σταθμό.

Άμεση καταχώρηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο και εκδίκαση σε διάστημα δυο ημερών που επισύρει και φυλάκιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Παραβάσεις στις πόλεις / κατοικημένων περιοχών

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για παράβαση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις. Όπως είναι γνωστό, το όριο ταχύτητας στις πόλεις είναι 50km. H παράβαση του ορίου μέχρι τα 88km διευθετείται με εξώδικο πρόστιμο.Από τα 89+ χιλιόμετρα οι οδηγοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου.

Αυτές αφορούν:


Άμεση σύλληψη οδηγού

Κράτηση σε Αστυνομικό Σταθμό

Άμεση καταχώρηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο και εκδίκαση σε διάστημα δυο ημερών που επισύρει και φυλάκιση.

Εναπόκειται στο Δικαστήριο

Το ύψος της ποινής φυλάκισης, καθώς και οι άλλες ποινές (π.χ. Στέρηση άδειας εναπόκειται στην κρίση του Δικαστηρίου.

Τρεις υποθέσεις σε τρεις ημέρες

Σε πίστα ταχύτητας μετέτρεψαν τον αυτοκινητόδρομο νεαροί οδηγοί τις τελευταίες ημέρες.

17393 P 500 500

Χαρακτηριστικά: Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 σε 31χρονο ποινή φυλάκισης 20 ημερών και πέντε μήνες στέρηση της άδειας οδηγού για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, και 1,000 ευρώ εγγύηση για να τηρεί τους νόμους και κανονισμούς της τροχαίας για περίοδο δύο ετών από τότε.

Ο 31χρονος είχε εντοπιστεί γύρω στις 2 τα ξημερώματα της 22 Ιανουαρίου, 2019, από μέλη της Αστυνομίας να οδηγεί το αυτοκίνητο του με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων αντί 100, όπως είναι το επιτρεπόμενο από τον Νόμο ανώτατο όριο, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών ελέγχων, μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων, ανέκοψαν 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Ιανουαρίου 2019 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας παρά την Κόσιη, αυτοκίνητο που κινείτο με ταχύτητα 192 ΧΑΩ αντί 100 που είναι το ανώτατο όριο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι οδηγός του αυτοκινήτου ήταν 20χρονος από την επαρχία Λευκωσίας. Από περαιτέρω εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο είχε ληγμένη άδεια κυκλοφορίας από τον Δεκέμβρη του 2016.

Στον οδηγό διενεργήθηκε έλεγχος αλκοτέστ με τελική ένδειξη 18μg αντί 9 που είναι το ανώτατο από το Νόμο όριο.

Έσπασε όλα τα κοντέρ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε την 23η Ιανουαρίου 2019 σε 23χρονο ποινή φυλάκισης 30 ημερών και έξι μήνες στέρηση της άδειας οδηγού για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, 15 μέρες φυλάκιση γιατί παρέλειψε να σταματήσει σε σήμα αστυνομικού και σε 500 ευρώ εγγύηση για να τηρεί τους νόμους και κανονισμούς της τροχαίας για περίοδο δύο ετών από σήμερα. Οι ποινές φυλάκισης θα συντρέχουν, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

aftokinitodromos 6


Ο 23χρονος είχε εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο, γύρω στις 7.20 το πρωί, από μέλη της Αστυνομίας να οδηγεί το αυτοκίνητο του με ταχύτητα 227 χιλιομέτρων αντί 100, όπως είναι το επιτρεπόμενο από τον Νόμο ανώτατο όριο, στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας, στην περιοχή Λατσιών, χρησιμοποιώντας αντικανονικά την τρίτη λωρίδα ταχείας πορείας του αυτοκινητόδρομου.

Ο 23χρονος παρέλειψε να συμμορφωθεί σε σήμα αστυνομικού για να σταματήσει το όχημα του και συνέχισε την πορεία του, για να εντοπιστεί λίγο αργότερα από μέλη της Αστυνομίας και να οδηγηθεί στον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό για περαιτέρω εξετάσεις.

Μήνυμα σε όλους

Ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευριπίδου σχολιάζοντας τη νέα τακτική με την επιβολή ποινών φυλάκισης σε οδηγούς που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας ανέφερε: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού όλοι πλέον γνωρίζουν ότι εάν υπερβούν το όριο ταχύτητας θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο φυλάκισης. Κανένας δεν θέλει να στερηθεί την ελευθερία του έστω για μια ημέρα».