Για τα... γένια μαθητή σύσταση από την Επ. Διοικήσεως στο Υπ. Παιδείας

Για τα... γένια μαθητή σύσταση από την Επ. Διοικήσεως στο Υπ. Παιδείας

Η κόκκινη κάρτα στην τελετή αποφοίτησης σε μαθητή

Άντρη Θρασυβούλου

Το θέμα της εμφάνισης των μαθητών κατά την τελετή αποφοίτησης και γενικότερα, κατά τις επίσημες τελετές, όπως και επίσημες φωτογραφήσεις, καθώς και η νομιμότητα της απόφασης αποκλεισμού τους από αυτές, σε περίπτωση που δεν πληρούν τα απαιτούμενα για χαρακτηρισμό της εμφάνισής τους ως ευπρεπούς, αποτέλεσε αντικείμενο τοποθέτησης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη μετά την υποβολή σχετικού παραπόνου.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επίτροπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, για το 2017, στους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως Κανονισμούς δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ποινή/παιδαγωγικό μέτρο απομάκρυνσης από σχολική τελετή/στέρησης του δικαιώματος συμμετοχής σε αυτήν, στους μαθητές των οποίων η εμφάνιση παρεκκλίνει απ’ ό,τι ορίζεται ως ευπρεπής εμφάνιση. Ομοίως, δεν προβλέπεται στους Κανονισμούς, ως παιδαγωγικό μέτρο, ο αποκλεισμός από την επίσημη φωτογράφηση, σύμφωνα με την Επίτροπο.

Διαβάστε ΕΔΩ τις ειδήσεις της ημέρας

«Συνεπώς, η επιβολή τέτοιων ποινών συνιστά παράνομη απόφαση και οι Διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να τερματίσουν την τακτική επιβολής τέτοιων ποινών – παιδαγωγικών μέτρων. Έγινε εισήγηση όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενημερώσει με εγκύκλιό του τις Διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ότι η τακτική λήψης τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τερματιστεί, καθότι δεν έχει οποιοδήποτε έρεισμα στην ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και όπως το Υπουργείο διαβιβάσει αντίγραφο της σχετικής Τοποθέτησης σε όλους τους Διευθυντές των εν λόγω σχολείων. Τονίστηκε, ταυτόχρονα, ότι, επ’ ουδενί, δεν πρέπει όσα αναφέρονται στην Τοποθέτηση να εκληφθούν ως έρεισμα και/ ή ως ενθάρρυνση για άναρχη εμφάνιση των μαθητών κατά την τελετή αποφοίτησής τους ή την επίσημη φωτογράφησή τους. Η συμμόρφωση με τους Κανονισμούς και τις οδηγίες που δίνονται σε αυτούς εξακολουθεί να αποτελεί υποχρέωσή τους, όπως αναφέρθηκε», καταλήγει η ίδια στην τοποθέτηση της.

Πάντως, εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σχετική Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας- με βάση την τοποθέτηση της Επιτρόπου- προς τις Διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ότι η τακτική λήψης τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τερματιστεί, δεν έχει σταλεί…

Το ιστορικό του σχετικού παραπόνου

Το περιστατικό συνέβηκε τον Ιούλιο του 2017 όταν σε τελετή αποφοίτησης Λυκείου δεν δόθηκε απολυτήριο σε τελειόφοιτο μαθητή, το όνομα του δεν αναγνώστηκε καν τη βραδιά εκείνη, ενώ την ημέρα της φωτογράφισης της τάξης του δεν του επετράπη να φωτογραφηθεί. Και όλα αυτά επειδή ο μαθητής ήταν αξύριστος!

Η μητέρα του μαθητή είχε αναφέρει ότι υπήρχε ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο η διεύθυνση του σχολείου είχε υπόψη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από γρίπη Α ο θάνατος του παιδιού - Τι έδειξε η νεκροτομή

Το πιστοποιητικό εκδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015 από ιατρό δερματολόγο, τηρείτο στα αρχεία του Λυκείου και ανέφερε ότι ο μαθητής ήταν ασθενής και βρισκόταν υπό συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την οζώδη ακμή που είχε στο πρόσωπό του. Όπως αναφερόταν στο εν λόγω πιστοποιητικό, «λόγω της σοβαρότητας του φαρμάκου πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και το συχνό ξύρισμα λόγω της πιθανότητας εμφάνισης ουλών ή ερεθισμού του δέρματος».

Η θέση της Διεύθυνσης του σχολείου

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση του Λυκείου, οι μαθητές ενημερώθηκαν τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς από τους υπεύθυνους καθηγητές τους ότι τα απολυτήρια θα τους δίνονταν αμέσως μετά το τέλος της τελετής, για να αποφευχθεί η αναστάτωση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες χρονιές, καθώς τα παιδιά που έπαιρναν το απολυτήριό τους αποχωρούσαν μαζί με τους γονείς τους, προτού ακόμη ολοκληρωθεί η απονομή απολυτηρίων σε όλους.

Δηλαδή, το απολυτήριο και το αριστείο δόθηκαν σε όλα τα παιδιά της Γ΄Λυκείου, μετά τη λήξη της τελετής, σε μια αίθουσα διδασκαλίας. «Το σχολείο επέδειξε τη νενομισμένη επιείκεια προς τον μαθητή και προέβη σε μια άτυπη συμφωνία μαζί του, να κρατά όσο το δυνατό μικρότερο το γένι του χρησιμοποιώντας ξυριστική μηχανή και όχι ξυράφι, κάτι το οποίο έπραττε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», αναφέρει η διεύθυνση προσθέτοντας ότι τη μέρα της φωτογράφισης δεν του επετράπη να φωτογραφηθεί στην επίσημη φωτογραφία του τμήματος, επειδή παρά τις επανειλημμένες συστάσεις εκ μέρους της Διεύθυνσης για ευπρεπή εμφάνιση, τη μέρα εκείνη ήταν εμφανώς αξύριστος.

Παρόλα αυτά, η Διευθύντρια του εισηγήθηκε να φωτογραφηθεί στις αναμνηστικές φωτογραφίες του τμήματος, κάτι που ο μαθητής αρνήθηκε να πράξει. Στην τελετή αποφοίτησης παρά τις συστάσεις της Διευθύντριας και της Υπεύθυνου Β.Δ.Α΄ να ξυρίσει το γένι του, έστω και την υστάτη, ο μαθητής τήρησε μια αδιάλλακτη στάση. Εξ όσων με ενημέρωσε η Βοηθός Διευθύντρια, δεν του είχε απαγορευτεί να καθίσει μαζί με το τμήμα του και να παρακολουθήσει την τελετή.