Γρίπη Α': Ακόμη τρεις θανάτοι στο μικροσκόπιο των αρμοδίων - Alert οι Ιατρικές Υπηρεσίες

Γρίπη Α': Ακόμη τρεις θανάτοι στο μικροσκόπιο των αρμοδίων - Alert οι Ιατρικές Υπηρεσίες

Είναι τελικά διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Κύπρο; Πόσα σοβαρά περιστατικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής - Τι λέει στο Newsbomb η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας με αφορμή την έξαρση της γρίπης Α’ στην Κύπρο. Αν και τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει επιδημία, τα περιστατικά ασθενών είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Οι ανησυχίες του κοινού είναι εύλογες έπειτα από το θάνατο του 20μηνου βρέφους στο Μακάρειο Νοσοκομείο που προήλθε από τη Γρίπη Α'. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αναφέρουν στο Newsbomb ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα τροπή: Ιατρική αμέλεια εξετάζει η Αστυνομία για το θάνατο 20μηνου παιδιού από Γρίπη Α'

Πάντως, τρεις ακόμη θανάτοι ενηλίκων οι οποίοι αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των Ιατρικών Υπηρεσιών. Όπως ανέφερε στο Newsbomb, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η αρχική ένδειξη είναι ότι ο θάνατος τους προήλθε από Γρίπη Α’, ωστόσο αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε να επιβεβαιωθούν πλήρως οι ενδείξεις.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, παγκύπρια έχουν καταγραφεί 25 σοβαρά περιστατικά ασθενών με Γρίπη Α’.
Πάντως η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πανδημία καθώς ο αριθμός των περιστατικών Γρίπης Α’ δεν έχει ξεπεράσει τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ματσάκης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρίπη Α - Τι λέει


Άρα το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής ενεργοποιηθεί.

«Υπάρχει έτοιμο εθνικό στρατηγικό σχέδιο και εάν χρειαστεί θα τεθεί σε εφαρμογή. Η πιο στενή επιτήρηση και η επιστράτευση των επαγγελματιών υγείας θα είναι άμεση», τόνισε η κ. Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξαρση της γρίπης Α' σε ενήλικες και παιδιά παγκύπρια - Τι συστήνεται


Η Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου τονίζει ότι η πρόληψη είναι άκρως σημαντική. Σύμφωνα με την ίδια αν και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα δηλαδή το Φθινόπωρο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το κάνουν τώρα. Το εμβόλιο δίνει αντισώματα περίπου σε δύο εβδομάδες. Λόγω της έξαρσης της γρίπης, η κ. Κωνσταντίνου θεωρεί σημαντικό τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Τα μέτρα:

- Καλό πλύσιμο χεριών

- Ν’ αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή με άτομα με συμπτώματα λοίμωξης

- Καλός εξαερισμός κλειστών χώρων

- Καλή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά

- Εμβολιασμός ευπαθών ομάδων