Γρίπη Α': Στην Εντατική του Μακάρειου 2,5 ετών κοριτσάκι - Τέσσερις συνολικά θάνατοι

Γρίπη Α': Στην Εντατική του Μακάρειου 2,5 ετών κοριτσάκι - Τέσσερις συνολικά θάνατοι

Επιβεβαίωση του Newsbomb για συνολικά τέσσερις θανάτους και 25 σοβαρά περιστατικά - Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Της Άντρης Θρασυβούλου

Στην Εντατική Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται κοριτσάκι 2,5 ετών με συμπτώματα Γρίπης Α'. 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία, το παιδί νοσηλεύεται από τις 27 Ιανουαρίου. Η κατάσταση του είναι σταθερή ωστόσο είναι σοβαρή. Το παιδί είχε παραπεμφθεί στο Μακάρειο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Γύρω στα πέντε παιδιά νοσηλεύονται στους θαλάμους του νοσοκομείου με συμπτώματα Γρίπης Α'.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γρίπη Α': Ακόμη τρεις θανάτοι στο μικροσκόπιο των αρμοδίων - Alert οι Ιατρικές Υπηρεσίες

 

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του Newsbomb για καταγραφή τεσσάρων συνολικά θανάτων στην Κύπρο από την Γρίπη Α' και για 25 σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. 

Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, οι τρείς από τους τέσσερεις θανάτους συνέβησαν σε ασθενείς με υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν από τη γρίπη Α­, ενώ στην τέταρτη περίπτωση η γρίπη Α επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κλινική κατάσταση του ασθενή.

Σημειώνεται επίσης ότι σε ότι αφορά τα 2 σοβαρά περιστατικά που προέκυψαν την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, τα 10 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, ενώ 18 από τους 25 αυτούς ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο. Οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 20 μηνών έως και 91 ετών με διάμεση ηλικία 59 ετών.

Η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) και είναι:

- Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.

- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

- Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.

- Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.

- Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό ενηλίκων, αυτός μπορεί να γίνει στα Κέντρα Εμβολιασμού κάθε Επαρχίας. Στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα αντίστοιχα παλαιά νοσοκομεία. Στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα Γενικά Νοσοκομεία των πόλεων.

Ο εμβολιασμός συστήνεται στις πιο κάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

2. Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

- Μεταμόσχευση οργάνων

- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

4. Λεχωίδες

5. Θηλάζουσες

6. Παχύσαρκα άτομα

7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

9. Οι κλειστοί πληθυσμοί (όπως τρόφιμοι γηροκομείων)

10. Επαγγελματίες που ασχολούνται με ζώα, όπως κτηνίατροι

11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).