Στη Βουλή το χρονοδιάγραμμα για τον νέο δρόμο Λευκωσίας – Τρόοδους

Στη Βουλή το χρονοδιάγραμμα για τον νέο δρόμο Λευκωσίας – Τρόοδους

Με βελτιωμένο χρονοδιάγραμμα προσήλθε στη Βουλή η Υπουργός Μεταφορών

Με νέο βελτιωμένο χρονοδιάγραμμα, που αφορά στην υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων του νέου δρόμου Λευκωσίας - Τροόδους, προσήλθε σήμερα στη Βουλή, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Διαβάστε επίσης: Ενημέρωσε την Βουλή για τις νέες συμβάσεις των λεωφορείων η Β. Αναστασιάδου

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που προσκόμισε η αρμόδια Υπουργός στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, οι κατασκευαστικές εργασίες δρόμου Αστρομερίτη - Ευρύχου, που θα προηγηθούν του όλου έργου, θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2020, με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί το 2023.

Σημειώνεται πως το εξαγγελθέν έργο χρονολογείται από το 2000 και αφορά στη σύνδεση των δρόμων Λευκωσίας – Τροόδους και των αξονικών δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, με στόχο την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, που παρουσιάζονται στον υφιστάμενο δρόμο.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Τι δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών

Σε δηλώσεις της, μετά από συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, η κ. Αναστασιάδου είπε πως η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του δρόμου Αστρομερίτη - Ευρύχου θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2020, με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί το 2023, εφόσον όπως σημείωσε, «υπάρξει και ανάλογη ανταπόκριση από όλες τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες».

Ανέφερε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει το τμήμα Δένειας – Αστρομερίτη, μήκους 19 χλμ, για το οποίο προγραμματίζονται μελέτες.

Όπως ανέφερε η ζήτηση των προσφορών θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023, ενώ τον Μάρτιο του 2020 θα γίνουν οι προσφορές για τη μελέτη.

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και βουλευτής Λεμεσού, Ευθύμιος Δίπλαρος, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του κόμματος του για την βούληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει το έργο.

«Επιτέλους ένα έργο, το οποίο έχουν ανάγκη οι κοινότητες της Λευκωσίας και ή ίδια η Λευκωσία, να γίνει πραγματικότητα και για τους λόγους ασφάλειας και κυρίως για λόγους διακίνησης, αλλά και ενθάρρυνσης των κατοίκων να παραμείνουν στην ύπαιθρο μας», είπε

Σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι στο προϋπολογισμό του 2019.

Δηλώσεις Χ. Τζιοβάνη

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, επισήμανε την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, καθώς και τη διαβεβαίωση της Υπουργού Μεταφορών ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα δημιουργηθεί ο δρόμος, ούτως ώστε να προσδώσει καλύτερη ποιότητα προς τον κόσμο του Τροόδους.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, «θα παρακολουθούμε την εξέλιξη, ενώ έχει ζητηθεί από την Υπουργό κάθε έξι μήνες να ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών για το συγκεκριμένο θέμα».

Δηλώσεις Μ. Μουσιούττας

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάρινος Μουσιούττας είπε πως οι απαντήσεις που δόθηκαν από την αρμόδια Υπουργό ήταν ικανοποιητικές.

«Ως ΔΗΚΟ αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και το οικονομικό κόστος που υπάρχει για τη διεκπεραίωση το δρόμου αυτού. Παράλληλα, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι κάτοικοι και οι κοινότητες των επηρεαζόμενων περιοχών βιώνουν την επικινδυνότητα του δρόμου, αλλά και τον οικονομικό μαρασμό, αφού η έλλειψη αποτελεσματικού οδικού δικτύου είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι μετά από άσκηση πιέσεων τόσο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, όσο και από τους αρμόδιους κοινοτάρχες, το Υπουργείο Μεταφορών ήρθε με νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο είναι αισθητά βελτιωμένο.

Ο κ. Μουσιούττας είπε πως «πάρα τις θετικές εξαγγελίες της Υπουργού Μεταφορών παραμένουν κάποια ερωτήματα όσον αφορά τεχνικές διαδικασίες, όπως το πλάτος του δρόμου», σημειώνοντας ότι γι’ αυτά υπήρξε υπόσχεση ότι θα διευκρινιστούν μέσα στα χρονικά διαστήματα που έχουν δοθεί.

Τέλος, είπε ότι «ως ΔΗΚΟ παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας ότι η Δυτική Λευκωσία και οι κάτοικοι της θα πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης που αφορά και άλλες περιοχές τόσο της Λευκωσίας όσο και της υπόλοιπης Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ