Πολιτικό και νομικό κρεσέντο Κ Δ. στο ΕΔΑΔ - Τι λέει ο Γ.Ε.

Πολιτικό και νομικό κρεσέντο Κ Δ. στο ΕΔΑΔ - Τι λέει ο Γ.Ε.

Απόφαση - σταθμός η υπόθεση Γκιουζέλγιουρκλου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Απόφαση - σταθμός και τεράστιας σημασίας τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται η ετυμηγoρία που έλαβε την περασμένη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 το Τμήμα Ευρείας Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση δολοφονίας της οικογένειας Τ/κ Γκιουζέλγιουρκλου.

Το ΕΔΑΔ δικαίωσε πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και καταδίκασε την Τουρκία. Τη σημασία της απόφασης εξήγησε στο «Νewsbomb» ο ίδιος ο Γενικός Εσαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Γκιουζέλγιουρτλου: Η επίσημη θέση της Νομικής Υπηρεσίας

Αρχικά, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας που ήταν το πρόσωπο που χειρίστηκε την υπόθεση τόνισε τη νομική σημασία της υπόθεσης. Όπως είπε, «η ετυμηγορία του ΕΔΑΔ δημιουργεί προηγούμενο και δεδικασμένο για άλλες παρόμοιας φύσης υποθέσεις όπου αντίδικοι θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία είτε με την Τουρκία είτε με την «ΤΔΒΚ».

5a30f4d01dc524fa0d8b4568

Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει και νομική, αλλά και πολιτική σημασία. Όπως εξήγησε, «πλέον η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα είναι υποχρεωμένη να δίνει στοιχεία προς τις αρχές του ψευδοκράτους για υποθέσεις που διερευνά. Αντίθετα, η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται η συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας με τις Αρχές της Δημοκρατίας».

Διαβάστε ΕΔΩ τις ειδήσεις της ημέρας.

Ταυτοχρόνως, η απόφαση ρίχνει στο καναβάτσο και τα Ηνωμένα Έθνη αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υποχρεούται να προβεί σε υποχωρήσεις και να μην συνεργάζονται με τις Αρχές της Δημοκρατίας.

«Υποτελές στην Τουρκία»

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι μέσω της απόφασης ξεκαθαρίστηκε ότι το ψευδοκράτος αποτελεί μόρφωμα και είναι υποτελές στην Τουρκία».

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Γενικός Εiσαγγελέας με τη βοήθεια της νομικού Θεοδώρας Χριστοδουλίδου και της Βρετανίδας Κλερ Μοντγκόμερι.

Η διαδικασία

Μετά τη δολοφονία, διεξήχθησαν δύο παράλληλες αστυνομικές διερευνήσεις: μία από την Αστυνομία της Δημοκρατίας και μια δεύτερη από την «αστυνομία» των κατεχομένων.

"Η διερεύνηση της Αστυνομίας κατέληξε σε οκτώ υπόπτους για τους οποίους εκδόθηκαν εθνικά και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, και αργότερα εστάλη στην Τουρκία, μέσω Αθηνών, αίτημα έκδοσής τους στη Δημοκρατία, δεδομένου ότι αυτοί, μετά τη δολοφονία, διέφυγαν στα κατεχόμενα και ένας εξ αυτών στην Τουρκία. Η συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών είχε ζητηθεί προκειμένου να παραδοθούν οι ύποπτοι στη Δημοκρατία. Η διερεύνηση των κατεχομένων κατέληξε στη σύλληψη των υπόπτων αλλά ελλείψει μαρτυρίας αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν διώχθηκαν ποινικώς.

Η «αστυνομία» των κατεχομένων ζήτησε τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών για να τους βοηθήσει να συνεργαστούν με τις Κυπριακές αρχές, προκειμένου να τους παραδοθεί όλη η μαρτυρία που συνέλεξε η Αστυνομία με σκοπό να δικάσουν τους υπόπτους σε δικαστήρια των κατεχομένων.

Δεν προέκυψε καμιά συμφωνία μεταξύ Κυπριακών Αρχών και κατεχομένων για την υπόθεση, αφού από το 2008 η Κυπριακή Αστυνομία αναμένει την παράδοση των υπόπτων.Η απόφαση συνοψιζεται στο γεγονός ότι οι Κυπριακές αρχές χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που είχαν εύλογα στη διάθεσή τους για να πετύχουν την παράδοση/έκδοση των υπόπτων από την Τουρκία.

Το έγκλημα
Το ειδεχθές έγκλημα έγινε ως εξής: Στις 15 Ιανουαρίου 2005 βρέθηκαν νεκροί μέσα στο αυτοκίνητό τους, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας παρά την Κόσιη, ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας και τραπεζίτης Αλμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρκλού, 52 χρόνων, η σύζυγος του Ζερί, 50 χρόνων, και η κόρη τους Αγιούλ, 16 χρόνων, όλοι με μια σφαίρα στο κεφάλι από όπλο 9mm.

cache 846x3000 Analog medium 41459 232016Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν από περίπολο της Αστυνομίας μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειας και ο Αλμάζ δίπλα από αυτό σε χαντάκι.