Αρχίζουν διάλογο Υπ. Παιδείας - ΠΟΦΕΝ αλλά δεν ακυρώνουν την διαμαρτυρία οι φοιτητές

Αρχίζουν διάλογο Υπ. Παιδείας - ΠΟΦΕΝ αλλά δεν ακυρώνουν την διαμαρτυρία οι φοιτητές

Δείτε την ανακοίνωση της ΠΟΦΕΝ

Τεχνική Επιτροπή για να μελετήσει τα αιτήματα των φοιτητών, αποφασίστηκε όπως συσταθεί κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης του Υπουργείου Παιδείας με την ΠΟΦΕΝ.

Διαβάστε επίσης: Καθημερινό πόλεμο λένε ότι δέχονται οι μαθητές - Βγαίνουν στους δρόμους την Πέμπτη

Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του ύστερα από τη συνάντηση, διασαφηνίζει εκ νέου ότι είναι πρόθυμο να συζητήσει αλλαγή κριτηρίων παροχής της φοιτητικής χορηγίας και των φοιτητικών επιδομάτων, όπου αυτό είναι δυνατό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ως προϋπόθεση θέτει όπως τα προτεινόμενα προς συζήτηση κριτήρια, να στοχεύουν στην ενίσχυση των φοιτητών που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του λαού με στόχο τη σμίκρυνση της οικονομικής ανισοσκέλειας. 
 
Το Υπουργείο αναφέρει επίσης ότι στη συνάντηση τέθηκαν οι προβληματισμοί των φοιτητών για τα θέματα που τους απασχολούν και αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί τεχνική επιτροπή που θα αποτελείται από Λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και  εκπροσώπους της ΠΟΦΕΝ για διεξοδική μελέτη των αιτημάτων των φοιτητών. Ο διάλογος μεταξύ των δύο μερών θα αρχίσει άμεσα.

Η ανακοίνωση της ΠΟΦΕΝ για την συνάντηση τον Υπουργό Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με τον Υπουργό Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ΠΟΦΕΝ κατέθεσε τα αιτήματα της σχετικά με την φοιτητική μέριμνα, τη στέγαση των φοιτητών καθώς και το υψηλό κόστος σπουδών που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και η ΠΟΦΕΝ για συζήτηση των κριτηρίων που διέπουν τη φοιτητική μέριμνα. Ως ΠΟΦΕΝ θεωρούμε τη σύσταση επιτροπής ώς ένα βήμα, όχι όμως και ως ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Στη συνάντηση σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν αυστηρές δεσμεύσεις σχετικά με το περιεχόμενο του διαλόγου στη συγκεκριμένη επιτροπή και τη συνάφεια με τα αιτήματά μας.

Ο Υπουργός Παιδείας, δυστυχώς, συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να συζητήσει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ούτως ώστε να αυξηθεί το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας. Υπενθυμίζουμε ότι βασική θέση της ΠΟΦΕΝ είναι η επαναφορά του κονδυλιού της φοιτητικής μέριμνας σε πρώτο στάδιο στα επίπεδα του 2016 και σε μεταγενέστερο στάδιο στα επίπεδα του 2012. Μόνο με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν οι βάσεις για επέκταση των δικαιούχων της φοιτητικής μέριμνας, για αύξηση του επιδόματος στέγασης και γενικότερα για επαρκή στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το κονδύλι μειώθηκε κατά ακόμα 5 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των περικοπών της τελευταίας πενταετίας στα 23 εκ. ευρώ.

Από την στιγμή που τα βασικά μας αιτήματα, για αύξηση του κονδυλιού της φοιτητικής μέριμνας, για μέτρα που αφορούν τη στέγαση των φοιτητών, καθώς και για μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν έχουν ικανοποιηθεί στη σημερινή συνάντηση, ως ΠΟΦΕΝ δεν έχουμε επιλογή παρά να πραγματοποιήσουμε κανονικά την αυριανή κινητοποίηση. Ταυτόχρονα θα προσέλθουμε και στο διάλογο στη νεοσυσταθείσα επιτροπή πάντοτε προτάσσοντας τα δίκαια μας αιτήματα για διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών.

Η μαζική παρουσία του φοιτητικού κινήματος αύριο έξω από το Υπουργείο Παιδείας θα αποδείξει για ακόμα μια φορά πόσο καίριο είναι τα σημερινά μας αιτήματα. Θα αποδείξει ότι οι φοιτητές απαιτούν επαρκή φοιτητική μέριμνα για να καταφέρουν να αρχίσουν και να τελειώσουν τις σπουδές τους με αξιοπρέπεια.

Δίνουμε ραντεβού αύριο στις 10:30 π.μ. στη διασταύρωση Αρμενίας και Ιφιγενείας μαζί με το μαθητικό κίνημα για να πορευτούμε προς το Υπουργείο Παιδείας. Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν παζαρεύεται. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ