Οι οδηγίες στα σχολεία για την Γρίπη Α' - Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές

Οι οδηγίες στα σχολεία για την Γρίπη Α' - Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές

Έχουν ήδη σταλεί σε όλα τα σχολεία - Τι αναφέρει στο Newsbomb ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης

Άντρη Θρασυβούλου

Σε συντονισμό βρίσκονται οι Ιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Παιδείας με φόντο την Γρίπη Α’. Ήδη έχουν σταλεί οδηγίες σε όλα τα σχολεία παγκύπρια για προφύλαξη από την εποχιακή Γρίπη η οποία έχει χτυπήσει για τα καλά την «πόρτα» της Κύπρου. 

Όπως δήλωσε στο Newsbomb, ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρίστος Χατζηαθανασίου, το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες ενώ συστήνει στους γονείς να περιορίζουν τα παιδιά στο σπίτι σε περίπτωση που προσβληθούν από Γρίπη Α’.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου εάν ένα παιδί ή εκπαιδευτικός παρουσιάσει συμπτώματα δεν πρέπει να πάει στο σχολείο. Ο ίδιος τονίζει ότι κάθε χρόνο στην εγκύκλιο που αποστέλλεται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συμπεριλαμβάνονται αναφορές σε εγκύκλιους που ισχύουν για μεταδοτικές ασθένειες, για εντεροϊούς, ιογενείς λοιμώξεις, για μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σαλμονέλα με οδηγίες για αντιμετώπιση.

Οι οδηγίες σχετικά με την Γρίπη Α’ που έχουν σταλεί στα σχολεία αναφέρουν ότι συνίσταται το εμβόλιο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρίπη Α': Έρχονται 5.000 αντιγριπικά εμβόλια - Τα περιστατικά παγκύπρια

Με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού οι σχετικές οδηγίες αποτελούν απλούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται για όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού:

1. Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.

2. Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται δεν βάζει μπροστά το χέρι γιατί έτσι μπορεί να μεταφέρει τον ιό. Καλό είναι να χρησιμοποιεί μαντηλάκι το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Εντατική του Μακάρειου βρέφος με Γρίπη Α'

3. Αποφυγή στενής επαφής (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

4. Καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό και αποφυγή αγγίγματος του προσώπου με ακάθαρτα χέρια.

5. Καλός αερισμός των χώρων ιδιαίτερα κατά τα διαλείμματα.

6. Υγιεινή διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

odigies gripi