ΓεΣΥ: Υπάρχει προσχέδιο του «Μνημόνιου Συναντίληψης» λέει ο ΟΑΥ

ΓεΣΥ: Υπάρχει προσχέδιο του «Μνημόνιου Συναντίληψης» λέει ο ΟΑΥ

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΑΥ

Μνημόνιο Συναντίληψης εξέδωσε πριν από λίγο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Γρίπη Α': 8 νεκροί και 47 σοβαρά περιστατικά - Πότε πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το έγγραφο με τίτλο «Μνημόνιο Συναντίληψης» μεταξύ Υπουργού Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ και αναφορικά με την αποκάλυψη ότι μέρος της ηγεσίας του ΠΙΣ όλο αυτό τον καιρό είχε στόχο εναλλακτικούς σχεδιασμούς, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

  1. Ο Οργανισμός επιβεβαιώνει την ύπαρξη προσχεδίου του εν λόγω εγγράφου επί του οποίου τοποθετήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού μετά από συζήτηση σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρία του.
  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έχει αποδείξει στην πράξη ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την ηγεσία του ΠΙΣ, ενήργησε με εντιμότητα, καλή πίστη και καλή βούληση, με σκοπό την εξεύρεση των απαιτούμενων συγκλίσεων που θα οδηγήσουν στη μαζική συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

  1. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής όμως ο Οργανισμός διαπίστωσε την αδιαλλαξία και παρελκυστική τακτική μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ, η οποία αντί να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση των απαιτούμενων συγκλίσεων φαίνεται να αντιμάχεται την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να προωθεί   άλλους σχεδιασμούς που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τον πολίτη και την ανάγκη του για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας.
  1. Ο Οργανισμός καταγγέλλει το ύφος και το ήθος των σχετικών δηλώσεων επί του εγγράφου από μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ, με τα οποία απαξιώνουν πρόσωπα, θεσμούς, καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διεξαγωγή ενός πολιτισμένου διαλόγου με στόχο την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το οποίο η κυπριακή κοινωνία έχει άμεσα ανάγκη.
  1. Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η συμπεριφορά, το ήθος και το ύφος των δηλώσεων μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου που επιδιώκει πραγματικά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, και σε καμιά περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία οποιασδήποτε ομάδας γιατρών που απεργάζονται την ανατροπή της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ.  
  1. Ο Οργανισμός προχωρεί χωρίς καθυστέρηση με την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων όπως καθορίζει ο Νόμος, και καλεί κάθε ιατρό ή ομάδα ιατρών να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί του έτσι ώστε εκεί και όπου απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, διορθώσεις και βελτιώσεις για την ομαλή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος του συνόλου των πολιτών.