Γ. Δανός: Οι Κύπριοι που εξερευνούν το Διάστημα, η δράση του CSEO, ο «Ζαβός» και η «Μούττη» (Φωτος)

Γ. Δανός: Οι Κύπριοι που εξερευνούν το Διάστημα, η δράση του CSEO, ο «Ζαβός» και η «Μούττη» (Φωτος)

Ο Πρ. του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος μιλά στο Newsbomb για την εξερεύνηση του Διαστήματος

  • Όταν το σεισμόμετρο το οποίο στάλθηκε στον Άρη σ’ αυτό το σκάφος, καταγράψει τους πρώτους σεισμούς που η ανθρωπότητα θα μετρήσει σε ένα ξένο πλανήτη, ο Δρ. Χαραλάμπους θα είναι στους δυο κυριότερους επιστήμονες αυτού του εγχειρήματος. 
  • Αποστολή μας: «Να βάλουμε την Κύπρο στον χάρτη των χωρών εξερεύνησης διαστήματος και να διακριθεί σε υψηλές τεχνολογίες, με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την χώρα μας» 

  • Η Κύπρος θα βαπτίσει ένα εξωπλανήτη, δηλαδή ένα πλανήτη που βρίσκεται σε ένα ξένο ηλιακό σύστημα, πέρα απ’ το δικό μας.
  • Δύο 14χρονοι μαθητές, νίκησαν στον διαγωνισμό της NASA, με την μελέτη τους για τον εποικισμό της Σελήνης και για βραβείο θα εκπαιδευτούν όπως αστροναύτες στην NASA.

Στον Κόκκινο Πλανήτη, βρίσκεται πλέον ένα «κομμάτι» του νησιού μας. Δύο βράχοι στον Πλανήτη Άρη έχουν ονομαστεί «Ζαβός» και «Μούττη». H NASA έκανε το «χατίρι» στον επιστήμονα Δρ. Κωνσταντίνο Χαραλάμπους ο οποίος είναι ερευνητικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και εργάζεται στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight, η οποία προσεδαφίστηκε πρόσφατα στον Άρη. Για το πώς έγινε αυτό, ποιός είναι ο Κύπριος επιστήμονας που μας κάνει περήφανους, ποιοι άλλοι συμπατριώτες μας δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος και της αστροφυσικής στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ποια είναι η δράση του CSEO, μιλά στο Newsbomb, ο Πρόεδρος του Οργανισμού,Γιώργος Δανός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΝΤΡΗ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

Για πρώτη φορά, η NASA υιοθέτησε λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο, ονομάζοντας δύο βράχους στον πλανήτη Άρη, τιμώντας έτσι το έργο του 33χρονου Κύπριου επιστήμονα Δρ. Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight της NASA, που προσεδαφίστηκε πρόσφατα με τεράστια επιτυχία στον κόκκινο πλανήτη.

Πραγματικά τιμά την χώρα μας που έχουμε λαμπρούς νέους επιστήμονες που διαπρέπουν στο διεθνές στερέωμα όπως ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους. Η ονομασία των βράχων είναι η επιβράβευση του επιστημονικού του έργου, το οποίο εξαπλώνεται σε πολλαπλά θέματα όσον αφορά την διαστημική αποστολή InSight στον Άρη.

Για παράδειγμα είναι ο επιστήμονας που επεξεργάστηκε τους πρώτους ήχους που η ανθρωπότητα άκουσε ποτέ από τον Άρη, όταν οι άνεμοι μαίνονταν στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Και για αυτό το επίτευγμα ο Διευθυντής της NASA δήλωσε: «Το να ακούμε τους πρώτους ήχους που καταγράφηκαν ποτέ στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη είναι προνόμιο. Έχουμε μια υπέροχη ομάδα, και κάνουμε απίστευτα πράγματα κάθε μέρα στη NASA». Και αυτούς τους ήχους τους επεξεργάστηκε ο δικός μας συμπατριώτης ο Δρ. Χαραλάμπους.

Είναι επίσης μέρος της ομάδας που επέλεξε την τοποθεσία που θα προσγειωνόταν το σκάφος InSight στον Άρη.

Dr Constrantinos Charalambous

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Όταν το σεισμόμετρο το οποίο στάλθηκε στον Άρη σ’ αυτό το σκάφος, καταγράψει τους πρώτους σεισμούς που η ανθρωπότητα θα μετρήσει σε ένα ξένο πλανήτη, ο Δρ. Χαραλάμπους θα είναι στους δυο κυριότερους επιστήμονες αυτού του εγχειρήματος. Μέσω αυτών των σεισμικών κυμάτων, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε βαθιά το εσωτερικό του Άρη, που θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανιχνεύσουν αν έχει στερεό ή υγρό πυρήνα και πως ο Άρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο και την προστασία του από τον ηλιακό άνεμο.

Όλη αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και να προστατεύσουμε τον δικό μας πλανήτη.

Το διαστημοσκάφος InSight στον Άρη

Το διαστημοσκάφος InSight στον Άρη

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ονόματα «Ζαβός» και «Μούττη»;

Ήταν μια πρωτοβουλία του Δρ. Χαραλάμπους. H ΝΑSA συνηθίζει να ονομάζει βράχους που φωτογραφίζουν οι διάφορες διαστημικές αποστολές στον Άρη και αυτοί οι βράχοι συνήθως αναλύονται επιστημονικά. Έτσι ο Δρ. Χαραλάμπους πρότεινε να δοθούν κάποιες ονομασίες στην κυπριακή διάλεκτο. Έστειλε κάποιες εισηγήσεις κυπριακών λέξεων καθώς και την μετάφραση τους και η ΝΑSA επέλεξε δυο απ’ αυτά τα ονόματα τα οποία θεώρησαν ότι η σημασία τους ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά των δυο βράχων, αλλά επιπλέον ήταν οι πιο εύκολες λέξεις που θα μπορούσαν να τις θυμούνται.

Εκτός από τον Κύπριο επιστήμονα Δρ. Κωνσταντίνο Χαραλάμπους ο οποίος συνεργάζεται με τη NASA, υπάρχουν και άλλοι συμπατριώτες μας που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα στο εξωτερικό;

Η Κύπρος μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ’ άλλες χώρες όσον αφορά τις δυνατότητες τον επιστημόνων μας και τα επιτεύγματα τους. Το μόνο μας πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς που ρωτάτε... «στο εξωτερικό». Και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, το να αντιστρέψουμε την φυγή λαμπρών Κυπρίων επιστημόνων στο εξωτερικό λόγω το ότι δεν μπορούσαν να ασχοληθούν με τις ίδιες ευκαιρίες στον τομέα του διαστήματος και της αστροφυσικής εδώ στην Κύπρο.

Ο Οργανισμός μας έχει στα επιστημονικά ερευνητικά του μέλη ένα σημαντικό αριθμό από Κύπριους επιστήμονες που διαπρέπουν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Κύπρο.

Μιλήσαμε πρόσφατα για το έργο του Δρ. Γιώργου Νικολάου ο οποίος είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης της NASA και ήταν στην αποστολή Νέοι Ορίζοντες, μελετώντας την «μαγνητική ουρά» του πλανήτη Δία. Μια αποστολή που πρόσφατα πέταξε δίπλα από το μακρινότερο ουράνιο σώμα που έχει ποτέ μελετήσει η ανθρωπότητα (με διαστημόπλοιο), την «Εσχάτη Θούλη». Ένα σώμα που βρίσκεται στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος, 6.4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη, δηλαδή κάπου 45 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ότι ο πλανήτης μας.

Και υπάρχουν άλλοι πολλοί επιστήμονες μας που έχουν λαμπρό έργο εδώ στην Κύπρο.

Και σαφώς στόχος μας είναι να ετοιμάσουμε ευκαιρίες εδώ στην Κύπρο μέσω των διεθνών συνεργασιών του CSEO, με NASA και άλλους φορείς, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο για νέους που αγαπούν το θέμα του διαστήματος και της αστροφυσικής, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν σ’ αυτό τον τομέα και να εργαστούν εδώ στην Κύπρο και να μην χρειαστεί να ξενιτευτούν.

Ήδη τρέχουμε ένα αριθμό διεθνών ερευνητικών έργων σε σχέση με την εξερεύνηση του Άρη και με αυτά πράττουμε ακριβώς αυτό τον στόχο μας.

Στα Ηνωμένα Έθνη με τον Ανώτατο Αστροναύτη Πάολο Νέσπολι - Πρέσβη του CSEO στο διάστημα

Στα Ηνωμένα Έθνη με τον Ανώτατο Αστροναύτη Πάολο Νέσπολι Πρέσβης του CSEO στο διάστημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες 2 κυπριακές λέξεις χρησιμοποιεί η NASA και ποιους τους τις είπε...

Ποιες είναι οι δράσεις του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (Cyprus Space Exploration Organisation – CSEO);

Και θα έλεγα επίσης γιατί να ασχολούμαστε με το διάστημα, ενώ έχουμε και τόσα θέματα εδώ να επιλύσουμε τόσο στην πατρίδα μας, και γενικά στον πλανήτη μας.

Αποστολή μας: «Να βάλουμε την Κύπρο στον χάρτη των χωρών εξερεύνησης διαστήματος και να διακριθεί σε υψηλές τεχνολογίες, με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την χώρα μας» – κάτι που ήδη πετύχαμε και συνεχίζουμε να κτίζουμε.

Η εξερεύνηση του διαστήματος μας φέρνει τεχνογνωσία και σημαντική επιστημονική γνώση απαραίτητη για την προστασία του πλανήτη μας αλλά και για την επίλυση πολλαπλών θεμάτων, όπως το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές, την εξάλειψη της πείνας και δημιουργία αειφόρων ενεργειακών μεθόδων. Αν σκεφτεί κάποιος τον τεράστιο αριθμό δορυφόρων που είναι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας που μας δίνουν δεδομένα για τον καιρό, το περιβάλλον, τις καλλιέργειες και προσφέρουν πολλαπλές υπηρεσίες όπως την πλοήγηση (GPS), τις τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων … και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυση του CSEO, οι μέχρι σήμερα επιτυχίες του, φέρνουν εθνική υπερηφάνεια.

Ο CSEO είναι μη-κυβερνητικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και αγωνίζεται εδώ και 5 χρόνια, χαρίζοντας αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς απέραντες ανθρωποώρες για το κοινό όφελος. Σήμερα, μέσα σε μόνο 5 χρόνια, ο CSEO ακολουθείται από 25,000 και πλέον άτομα. Το δίκτυο του CSEO αριθμεί δεκάδες κυπριακούς φορείς και 500+ εγγεγραμμένους ερευνητές και εθελοντές εκ των οποίων δεκάδες είναι επαγγελματίες αστρονόμοι και μηχανολόγοι/επιστήμονες της αεροναυπηγικής και άλλων τεχνολογιών τους διαστήματος. Έχει ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο - με συμφωνίες συνεργασίας, με τους πρωτοπόρους της διεθνούς διαστημικής κοινότητας, που εκτείνεται από την Ευρώπη στην Αμερική, στην Ασία.

Το Διεθνές Συμβούλιο του CSEO αποτελείται από τις πλέον διακεκριμένες παγκόσμιες προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος του Διαστήματος.

Ο CSEO εκπροσωπεί στην Κύπρο τους πλέον σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς του διαστήματος και της αστρονομίας, διασυνδέοντας έτσι την τοπική έρευνα με τη την διεθνή έρευνα του τομέα.

Για παράδειγμα τον περασμένο Αύγουστο ο CSEO έκανε την Κύπρο μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ), με ομόφωνη ψήφο των άλλων κρατών μελών. Η ΔΑΕ είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο για την αστρονομία, ένας οργανισμός που μετρά ήδη ένα αιώνα ζωής. Σαν πρώτη πρωτοβουλία η Κύπρος θα βαπτίσει ένα εξωπλανήτη, δηλαδή ένα πλανήτη που βρίσκεται σε ένα ξένο ηλιακό σύστημα, πέρα απ’ το δικό μας.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κύπρου σε ότι αφορά την προετοιμασία της επόμενης γενιάς επιστημόνων και της ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας διαστήματος στην Κύπρο;

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο CSEO έφερε στην Κύπρο την Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα. Στους υψηλούς φιλοξενούμενους ήταν ο Επιστημονικός Διευθυντής της NASA, και ομόλογοι του από Ρωσία, Ευρώπη, Κίνα, Ινδία κ.α.

Σε αυτή την σύνοδο αποφασίστηκε ότι η έδρα του διεθνούς επιστημονικού φορέα MUAN για την εξερεύνηση της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη θα είναι η Λευκωσία. Υπεγράφη επιπλέον συμφωνία μεταξύ Space Trust, CSEO και Δήμου Λευκωσίας, ότι η έδρα της Συνόδου Κορυφής 0G (ZeroG) – η παγκόσμια διπλωματική σύνοδος κορυφής ηγετών κρατών για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος – θα είναι η Λευκωσία, με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Πετύχαμε δηλαδή η πατρίδα μας να είναι ενεργό μέρος της εξερεύνησης του διαστήματος και έδρα δύο σημαντικών διεθνών σωμάτων που συντονίζουν θέματα για την πρόοδο της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Με όλα αυτά ανεβάσαμε την διεθνή εικόνα της Κύπρου στον τομέα του διαστήματος και κτίσαμε διεθνείς συνεργασίες και ένα ενεργό οικοσύστημα συμμετοχής σε διαστημικά projects, προσφέροντας ευκαιρίες εργασίας και κατάρτισης σε πτυχιούχους νέους, και παράλληλα καλλιεργούμε την νέα γενιά επιστημόνων με δράσεις παιδείας και καινοτομίας για τα σχολεία.

Θα ακούσατε ότι η Κύπρος κέρδισε 3 φορές στους διαγωνισμούς Space Apps τις NASA, στα 5 χρόνια που τρέχουν διεθνώς αυτοί οι διαγωνισμοί, ξεπερνώντας χώρες με πληθυσμό εκατοντάδες φορές αυτόν του νησιού μας. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο μια κυπριακή ομάδα από δύο 14χρονους μαθητές, νίκησε στον διαγωνισμό της NASA, με την μελέτη τους για τον εποικισμό της Σελήνης και για βραβείο θα εκπαιδευτούν όπως αστροναύτες στην NASA.

Ανακοίνωση έδρασης MUAN στην Λευκωσία - με διεθνή στελέχη του διαστήματος

Ανακόινωση έδρασης MUAN στην Λευκωσία με διεθνή στελέχη του διαστήματος

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος;

Ανακοινώσαμε πριν 2 χρόνια το πρόγραμμα Space Startups. Μέσω αυτού του προγράμματος θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους μας να πάρουν τα επόμενα βήματα. Δηλαδή να φτιάξουν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του διαστήματος, ώστε να δούμε την άνθιση αυτής της βιομηχανίας στην χώρα μας.

Πέρυσι τον Μάιο, μια τέτοια νεοφυής επιχείρηση που δημιουργήθηκε μέσω αυτού του προγράμματος μας, με νέους κύπριους και νέους από την Ναμίμπια της Αφρικής, εκπροσώπησε την χώρα μας στον διεθνή διαστημικό διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων, στην Γαλλία. Σκοπός της επιχείρησης τους η προστασία των άγριων ζώων από λαθροθηρία στις ζούγκλες τις Αφρικής και στους ωκεανούς του πλανήτη μας, μέσω τεχνολογιών του διαστήματος. Και αυτή η επιχείρηση ήταν μια από τις πιο σημαντικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν.

Οι νέοι μας έχουν τα μυαλά και αυτό που χρειαζόντουσαν ήταν την κατάλληλη στήριξη και θεμέλια για να κτίσουν και να ανεβούν ψηλά, και αυτό ακριβώς τους προσφέρουμε, αφιερώνοντας το έργο του οργανισμού για ένα λαμπρό μέλλον.

Ο Οργανισμός μας, ο CSEO, έχει ενεργό ρόλο στα μελλοντικά πλάνα τις ανθρωπότητας που βλέπουν το ανθρώπινο είδος να κτίζει τις πρώτες αποικίες στο φεγγάρι και στον Άρη.

Περισσότερες πληροφορίες για τον CSEO:
www.space.org.cy

www.facebook.com/CyprusSpaceExplorationOrganisation