Εξαγωγές εκατομμυρίων ευρώ από το χαλούμι -Τι χάνουμε εάν χάσουμε το εμπορικό σήμα

Εξαγωγές εκατομμυρίων ευρώ από το χαλούμι -Τι χάνουμε εάν χάσουμε το εμπορικό σήμα

Δίνουν εξηγήσεις στη Βουλή οι πάντες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ποσό που αγγίζει τα 70 εκ. ευρώ (σ.σ. 67.8 εκ. ευρώ) μπαίνει στο ταμείο του κράτους από τις εξαγωγές του χαλουμιού στη βρετανική αγορά. Η μάχη που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να μην χάσει και το κοινοτικό εμπορικό σήμα έχει τεράστια οικονομική σημασία, αφού αρκετά εκατομμύρια αφορούν εξαγωγές σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Το καυτό αυτό ζήτημα που αναφύεται πλέον σε εθνικό θέμα, θα απασχολήσει στις 11.15 το πρωί την Επιτροπή Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Βουλής. Η υπόθεση του χαλουμιού θα συζητηθεί στην Επιτροπή για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε ιδιωτική εταιρία στη Βρετανία διεκδίκησε και εν τέλει κέρδισε το εμπορικό σήμα.

151118 BOUL IGE

Την αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος υπέβαλε η ιδιωτική εταιρεία «John & Pascalis LTD» και η δικαίωσή της από το αγγλικό δικαστήριο φαίνεται ότι σχετίζεται με τη μη έγκαιρη αντίδραση των Αρχών στην Κύπρο. Πληροφορίες φέρουν την ίδια Εταιρεία να έκανε νέα αίτηση και για το κοινοτικό εμπορικό σήμα.

Διαβάστε επίσης: Λακκοτρύπης για χαλούμι: Σοβαρές ελλείψεις και αδράνεια από Υπουργείο

Από το 2003 που ξεκίνησαν οι διαδικασίες ετοιμασίας του φακέλου «χαλούμι», εντοπίστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων. Η κύρια διαφωνία που υπήρχε και υπάρχει, αφορά τα ποσοστά ποσότητας του γάλακτος για την παραγωγή του προϊόντος. Η κάθε παραγωγική ομάδα προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό του προϊόντος της για παραγωγή του χαλουμιού, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της άλλης.

Οι βουλευτές θα επικεντρωθούν σε τρία σημεία κατά τη συζήτηση του θέματος ζητώντας από τους προσκεκλημένους να πληροφορηθούν τα εξής :

Διαβάστε επίσης: Ξεσπαθώνει η John and Pascalis για το χαλούμι: Αντιφάσεις, εμμονές, ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Πρώτο: Που βρίσκεται το ζήτημα κατοχύρωσης του χαλουμιού.

Δεύτερο: Ποιες ενέργειες γίνονται για αποτροπή της πιθανότητας να χαθεί και το κοινοτικό σήμα.

Τρίτο: Λεπτομέρειες για τις διαδικασίες ποσοστώσεων αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος για παρασκευή του χαλουμιού.

Ποιοι θα παραστούν στη συνεδρία

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός Γεωργίας Κώσας Καδής, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας του ΚΕΒΕ, του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, της Παγκύπριας Οργάνωσης Αιγοπροβατοτρόφων, του Μ-Παγκύπριου Οργανισμού Αιγοπροβατοτρόφων (Μ-Π.Ο.ΑΙ. ΛΤΔ), της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων (ΠΕΑΠ), της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμένων, της Παγκύπριας Ένωσης Ποιμένων, του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Δημόσια Λτδ, της Ένωσης Αγελαδοτρόφων Κύπρου, του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Αθηαίνου Λτδ και των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική Κίνηση, Παναγροτικός Σύνδεσμος, Ευρωαγροτικός και Οικοαγροτικός.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε στο Newsbomb ότι «η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη στασιμότητα. Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από όλους».

Διαβάστε επίσης: Το χάσαμε το χαλούμι; Ποια η αλήθεια πίσω από τις λέξεις

Πού εξάγουμε το χαλούμι

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι περισσότερες εξαγωγές (σ.σ. Ποσοστό 43%) γίνονται στη Μ. Βρετανία. Δεύτερος προορισμός εξαγωγών είναι η Σουηδία με 25 εκατομμύρια ευρώ από εξαγωγές χαλουμιού. Στην τρίτη θέση είναι η Γερμανία με 12 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές χαλουμιού.

4e342def81a48fe777bd15f0fbb54d7d XL

Το κυπριακό χαλούμι επίσης εξάγεται στη Δανία και την Ελλάδα. Η χάρη του κυπριακού χαλουμιού φθάνει στην Αυστραλία, αλλά και σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ.

Αυστηρή προειδοποίηση Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για το χαλούμι. Σε παρέμβασή του ανέφερε ότι εάν δεν αποσυρθεί η προσφυγή για το κοινοτικό σήμα του χαλουμιού, οι έλεγχοι που θα γίνονται για τις ποσοστώσεις γάλακτος θα είναι αυστηρότεροι. Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι επίσης και για τα άλλα χαλλουμοειδή στα οποία διενεργούνται ελλιπείς έλεγχοι. Παράλληλα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα είναι αμείλικτες στους ελέγχους που γίνονται κατά τις εξαγωγές και θα παρεμποδίζονται ουσιαστικά τα προϊόντα που δεν πληρούν τις  προδιαγραφές.