ΓεΣΥ: «Κωλυσιεργία» βλέπουν βουλευτές και εμπλεκόμενοι για τα συμβόλαια προσωπικών ιατρών

ΓεΣΥ: «Κωλυσιεργία» βλέπουν βουλευτές και εμπλεκόμενοι για τα συμβόλαια προσωπικών ιατρών

Πρόκειται για δύο κανονισμούς, οι οποίοι θα συζητηθούν διεξοδικά το επόμενο διάστημα

Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών, για τα συμβόλαια των προσωπικών και ειδικών ιατρών, στα πλαίσια της σταδιακής υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Πρόκειται για δύο κανονισμούς, οι οποίοι θα συζητηθούν διεξοδικά το επόμενο διάστημα, ώστε να οδηγηθούν το συντομότερο ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, ενώ η υλοποίηση των προνοιών των κανονισμών θα αρχίσει άμεσα μετά την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Διαβάστε επίσης: Δημόσια Διαβούλευση για Σχέδιο Κανονισμών για συντηρούμενα τέκνα

Ωστόσο, βουλευτές και εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για «κωλυσιεργία» στη συζήτηση, εξ’ ου και η σημερινή συζήτηση διακόπηκε, ώστε να δοθεί χρόνος για διάλογο μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, για περαιτέρω συζήτηση των παρατηρήσεων και των ενστάσεων τους στο θέμα συγκεκριμένων σημείων επί των κανονισμών, που άπτονται της λειτουργικότητας του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη διευθετηθεί συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών την προσεχή Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου του 2018, ενώ η κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, Τσινωντίδης, είπε ότι η συζήτηση δεν κύλησε πολύ γρήγορα, για να προσθέσει πως μετά από την επιστολή που έχει αποστείλει στον ΠΙΣ συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να συζήτησουν κάποιες από τις θέσεις, που έχει θέσει ο ΠΙΣ ούτως ώστε να κυλήσει η όλη διαδικασία στη Βουλή πιο γρήγορα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Πρέπει να προχωρήσει η ψήφιση των κανονισμών για τους προσωπικούς ιατρούς, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στη σύναψη συμβολαίων και την εγγραφή των δικαιούχων στους καταλόγους των προσωπικών ιατρών. Προγραμματίζουμε ότι περί τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει η εγγραφή των δικαιούχων στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών», ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι «στόχος είναι ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας να ολοκληρωθεί η συζήτηση των κανονισμών για τους προσωπικούς γιατρούς, ούτως ώστε να προχωρήσουν προς ψήφιση από τη Βουλή».

Τι θα συζητηθεί την Τετάρτη

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Οργανισμού με τον ΠΙΣ την Τετάρτη, είπε ότι δικός του στόχος είναι να επικεντρωθούν στους κανονισμούς, ούτως ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να έχουν μεγαλύτερη σύμπνοια και να κυλήσει η διαδικασία πολύ πιο γρήγορα από ότι έχει κυλήσει τις τελευταίες δύο συνεδρίες.

«Ο ΟΑΥ», είπε, «είναι στη διάθεση του ΠΙΣ να συζητήσει θέματα, τα οποία όμως σίγουρα δεν αναιρούν το σχεδιασμό του ΓεΣΥ, ο οποίος είναι η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην φροντίδα υγείας».

Ερωτηθείς αν με την ψήφιση των κανονισμών θα εκκρεμεί κάτι άλλο, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι όσον αφορά τους προσωπικούς ιατρούς ολοκληρώνεται, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οι κανονισμοί για τους ειδικούς ιατρούς, που θα ακολουθήσουν».

«Ακολουθούν οι κανονισμοί για τα φάρμακα και τα φαρμακεία, καθώς και οι κανονισμοί για τα κλινικά εργαστήρια, τα οποία είναι στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ελπίζουμε ότι σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή για συζήτηση», είπε.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός προσωπικών ιατρών

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ», για να σημειώσει ότι «έχουν ήδη εγγραφεί 250 ιατροί στον κατάλογο των προσωπικών ιατρών και ότι με βάση τη ροή που παρατηρείται καθημερινώς ο αριθμός που έχει τεθεί ως στόχος για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα καλυφθεί έως το τέλος του μήνα».

Αντίθετα, σημείωσε «δεν είναι ακόμη ικανοποιητικός ο αριθμός των παιδιάτρων και των ειδικών ιατρών που έχουν εγγραφεί».

Για τους παιδίατρους είπε πως «αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων, αλλά δεν είμαστε στα επίπεδα όπως αναμέναμε».

Παρών η ΠΑΣΥΚΙ στην έκκληση για συζήτηση την Τετάρτη

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, είπε πως «εκ μέρους του Υπουργείου Υγεία έχει απευθυνθεί έκκληση, ώστε όλοι οι φορείς -οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση- για συναντήσεις εκτός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ώστε να σμικρυνθούν κατά το μέγιστο οι διαφορές που υπάρχουν και να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις, ώστε την επόμενη φορά που θα έρθουμε στην Επιτροπή να μπορέσουμε να τρέξουμε τους κανονισμούς πολύ γρηγορότερα».

«Στην έκκληση αυτή», είπε, «η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει παρών γιατί σκοπός μας είναι το ΓεΣΥ που θα εφαρμοστεί να είναι βιώσιμο και ποιοτικό».

Ο ταμίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Γραμματέας της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, είπε πως «ανταποκριθήκαμε θετικά στο κάλεσμα του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας για συνάντηση με τον ΟΑΥ και περαιτέρω συζήτηση των παρατηρήσεων και των ενστάσεων μας στο θέμα συγκεκριμένων σημείων του κανονισμού που άπτονται της λειτουργικότητας του ΓεΣΥ», σημειώνοντας ότι «ο ΠΙΣ παραμένει προσηλωμένος στις αποφάσεις της Γενικής του Συνέλευσης».

Όπως πρόσθεσε «κατά τη συζήτηση σήμερα, όντως, αναδείχθηκε το θέμα της υποχρηματοδότησης του συγκεκριμένου σχεδιασμού, το οποίο όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μεγαλώνει το ύψος της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που αισθάνεται ο ιατρικός κόσμος».

Αύξηση του προϋπολογισμού εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εντός της Επιτροπής Υγείας ακούστηκε από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, ότι το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει να επανεξέτασει αύξηση του προϋπολογισμού, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Αυτό ομολογώ ότι και εμείς για πρώτη φορά το ακούσαμε εντός της αίθουσας".

Πρόσθεσε ότι «αυτό που αναμένουμε είναι να δούμε έμπρακτα να μετουσιώνεται σε επίσημη πρόταση από ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας, που λέγεται πολιτική ζωή του τόπου μας, που είναι το κόμμα του ΑΚΕΛ».

«Αν δούμε επίσημα να κατατίθεται τέτοια πρόταση εμείς θα τη δεχτούμε προφανώς με ικανοποίηση. Όπως θυμάστε βασικό αίτημα του ιατρικού κόσμου σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις που καταθέσαμε είναι αύξηση του προϋπολογισμού, γιατί ένα υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας προφανώς θα παρέχει μειωμένη ποιότητα στη φροντίδα προς τον Κύπριο ασθενή», είπε.

Για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι «σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, γιατί ένα από τα πάγια αιτήματα του ιατρικού κόσμου και μία από τις πιο έντονες ανησυχίες είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός», σημειώνοντας ότι «αν αυτό, όπως έχει δηλώσει και ο κ. Λουκαΐδης, αποδειχτεί αντιλαμβάνεστε ότι θα δώσει μια επιπρόσθετη ώθηση στο να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο και ποιοτικό ΓεΣΥ».

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί η σημερινή συνεδρία κύλησε πάρα πολύ αργά.

Όπως είπε διαπιστώνει ότι «εκ μέρους της ιατρικής κοινότητας οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ υποβάλουν ερωτήσεις και προβληματισμούς τους οποίους αν υπήρχε η συνεργασία και η διαβούλευση με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας θα είχαν απαντηθεί πολλά από τα ερωτήματα τους και θα προχωρούσαμε πολύ πιο γρήγορα με την εξέταση των κανονισμών και να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια της υλοποίησης του ΓεΣΥ και της εξέτασης άλλων θεμάτων που χρειάζεται να συζητήσουμε στη Βουλή».

Δηλώσεις βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και ΟΑΥ από τη μια και ΠΙΣ από την άλλη αναφορικά με τη μέθοδο που θα αμείβεται η πιο πάνω κατηγορία».

«Ως ΔΗΚΟ έχουμε εξοπλίσει την κυβέρνηση με τα απαραίτητα εργαλεία τα οποία μας ζητήθηκαν έτσι ώστε να εφαρμοστεί το ταχύτερο το ΓεΣΥ. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέψουμε σε κανένα φορέα είτε με νομικά τερτίπια είτε με σκόπιμες καθυστερήσεις, είτε λόγω πολιτικών πιέσεων να καθυστερήσουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και βουλευτής, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως για το κόμμα του «το πλέον ανησυχητικό, το οποίο προκύπτει μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ αδυνατούν να απαντήσουν τεκμηριωμένα σε προβλήματα, τα οποία υποδεικνύονται».

«Και το χειρότερο από όλα», πρόσθεσε, «είναι ότι ενώ αυτοί οι κανονισμοί τόσο για τους προσωπικούς γιατρούς όσο και για τους ειδικούς γιατρούς βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία συζήτησης, δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εγκριθεί».

Διερωτήθηκε «πως μπορεί σήμερα ένας παροχέας υγείας να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί ή όχι ή αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ένταξης χωρίς να γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί και όσον αφορά την προσφορά των ιατρικών του υπηρεσιών αλλά και όσον αφορά το εργασιακό του καθεστώς, αλλά και τις αμοιβές τις οποίες θα έχει».

Είπε ότι υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα όσον αφορά την πορεία εφαρμογής τους ΓεΣΥ και την τεράστια ευθύνη την έχουν οι φορείς που είναι φορτισμένοι με την υλοποίηση της νομοθεσίας, για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την προώθηση των συντομότερο δυνατόν της υλοποίησης για την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Έφη Ξάνθου, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα δούμε κατάληξη στις συζητήσεις αρχές Μαρτίου, με τη ψήφιση αυτών των κανονισμών, για να μπορούν να μπουν στο σύστημα και οι προσωπικοί γιατροί, ώστε να μπορούν να εγγράφουν τους ασθενείς τους».

«Θεωρούμε», είπε, «πως το ΓεΣΥ ότι πρέπει να προχωρήσει ακριβώς με τα χρονοδιαγράμματα που έχει. Πρέπει να πειστούν οι γιατροί για τα πολλαπλά οφέλη που θα έχουν από την εγγραφή τους και να τους υπενθυμίσουμε ότι η κύρια τους έγνοια έπρεπε να ήταν οι ίδιοι οι ασθενείς τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Δημήτρης Αποστόλου, είπε ότι το κόμμα του ζητά από την Επιτροπή Υγείας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις συζητήσεις, να πάνε οι κανονισμοί το συντομότερο δυνατόν για ψήφιση και ο κάθε ένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του αν θέλει να τους υπερψηφίσει ή να τους καταψηφίσει».

Παράλληλα, είπε «δηλώνουμε απεριόριστο σεβασμός στους γιατρούς, που παρόλες τις υποδείξεις της σημερινής ηγεσίας του ΠΙΣ, αντιστέκονται, εγγράφονται και στηρίζουν το ΓεΣΥ, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη και στηρίζοντας του Κύπριους ασθενείς».

Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν εμπράκτως το ΓεΣΥ, στηρίζοντας τους γιατρούς, οι οποίοι εγγράφονται στο ΓεΣΥ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ