ΓεΣΥ: Πόσοι γιατροί έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα - Τι λέει ο Υπ. Υγείας

ΓεΣΥ: Πόσοι γιατροί έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα - Τι λέει ο Υπ. Υγείας

Τι λέει ο Υπουργός Υγείας για την επικείμενη συνάντηση ΟΑΥ - ΠΙΣ

Γαβριέλλα Θεοφάνους

Αισιόδοξος δήλωσε ο Υπουργός Υγείας σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΥ για το ΓεΣΥ την ερχομένη Τέταρτη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό. 

«Εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος. Ελπίζω… Ήταν κάτι που ζητήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Έχει ορισθεί για πριν δυο μέρες… Έχει ορισθεί νέα ημερομηνία για την ερχόμενη Τετάρτη» ανέφερε.

Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις του κέντρου ενώ ακολούθως κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης; Παρήγγειλε ναρκωτικά μέσω ταχυδρομείου αλλά... δεν τα χάρηκε

«Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι έχουν ανταποκριθεί θετικά όλοι όσοι έλαβαν την επιστολή και περιμένουμε να δούμε. Αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα και συζήτηση μεταξύ του ΟΑΥ και των υπόλοιπων εμπλεκομένων» τόνισε.

158

Στόχος να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός ιατρών

Από την 1η του Μάρτη ξεκινά η καταβολή εισφορών για το ΓεΣΥ. Στόχος του Υπουργείου Υγείας αλλά και του ΟΑΥ, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας είναι εξασφαλίσουν τον απαραίτητο αριθμό γιατρών για να ξεκινήσει ικανοποιητικά το σχέδιο υγείας.

«Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα στην αρχή. Στόχος είναι να ξεκινήσει ικανοποιητικά. Αυτές είναι όλες οι προσπάθειες και θα ξεκινήσουμε την 1/6/19 τη πρώτη φάση»

Ρωτήθηκε ωστόσο για τον διάλογο που δεν είχε επιτυχία, τονίζοντας, όπως είπε, για ακόμα μια φορά ότι σίγουρα δεν οφείλεται στον ΟΑΥ ούτε και στο Υπουργείο.« Έχουμε καλέσει πολλές φορές σε διάλογο και είναι η άλλη πλευρά που αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Παρόλα αυτά ο ΟΑΥ συνεχίζει με τους σχεδιασμούς του, όπως προβλέπεται, ακούγοντας τις ανησυχίες των γιατρών και διαφοροποιώντας εκεί όπου επιτρέπεται χωρίς να αλλάζει το σχέδιο υγείας.» είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Έχω ακούσει και δηλώσεις από τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΙΣ που ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν κάνει υποχωρήσεις. Λυπάμαι να παρατηρήσω, αλλά από τον περασμένο Νοέμβρη έχουμε προβεί σε αρκετές διορθώσεις και βελτιώσεις όσον αφορά το τελικό προϊόν προς την Ιατρική κοινότητα.»

Ο Υπουργός ωστόσο τόνισε πως οι εγγεγραμμένοι ιατροί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 250.

Υπόθεση 5μήνου βρέφους

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ρωτήθηκε και για το θέμα του πεντάμηνου βρέφους, που φέρεται να υπέστη ρήξη παρθενικού υμένα και στο κατά πόσο θα έπρεπε, μετά τη διχογνωμία γιατρών, να επανεξεταστεί πριν λάβει εξιτήριο.

Ο ίδιος παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου και υπογράμμισε πως για το ευαίσθητο αυτό θέμα δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω σχόλια.

Ωστόσο είπε πως «έχω διατάξει ήδη την διοικητική έρευνα για να διαφανεί κατά πόσο ακολούθησε το πρωτόκολλο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την συγκεκριμένη περίπτωση και κατά πόσο οι δηλώσεις που έγιναν ήταν τεκμηριωμένες».