ΓεΣΥ: Εσύ γνωρίζεις πώς θα εγγραφείς; - Τα επόμενα βήματα και ο «γολγοθάς» ΟΑΥ - ΠΙΣ

ΓεΣΥ: Εσύ γνωρίζεις πώς θα εγγραφείς; - Τα επόμενα βήματα και ο «γολγοθάς» ΟΑΥ - ΠΙΣ

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την εγγραφή σου στο ΓεΣΥ - Πότε ξεκινούν οι εγγραφές - Τι αναμένεται από τη συνάντηση ΟΑΥ - ΠΙΣ

Της Άντρης Θρασυβούλου

Ο… γολγοθάς του ΓεΣΥ καλά κρατεί. Την ερχόμενη εβδομάδα τα βλέμματα όλων στρέφονται προς την συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του ΠΙΣ με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Θα βρεθεί η χρυσή τομή; Πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν στο Newsbomb ότι κανείς δεν υποχωρεί από τις θέσεις του.

Οι θέσεις των οργανωμένων ιατρών είναι πάγιες και αμετάκλητες. Στην αντίπερα όχθη, ο ΟΑΥ ακολουθεί τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ και δεν κουνιέται ούτε ίντσα απ' αυτήν.

Για ποιον λόγο θα γίνει αυτή η συνάντηση;

Επί τάπητος την Τετάρτη, θα τεθεί το θέμα των κανονισμών για τα συμβόλαια των προσωπικών και των ειδικών γιατρών. Όπως ανέφερε στο Newsbomb η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση, οι κανονισμοί θα πρέπει να ψηφιστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

«Εμείς θα πάμε στη συνάντηση με βάσει τον νόμο που πέρασε από τη Βουλή. Μονοασφαλιστικό σχέδιο που λειτουργεί με τον προσωπικό  και μετά με τον ειδικό γιατρό. Οι κανονισμοί διευκρινίζουν τον τρόπο λειτουργίας των γιατρών μέσα στο σύστημα. Δεν αλλάζουν, προκύπτουν μέσα από τον νόμο. Οπότε εμείς θέλουμε να δούμε κάποια επιμέρους θέματα που ανησυχούν τους γιατρούς και να συζητηθούν στο πλαίσιο των κανονισμών, π.χ τον τρόπο που θα αμείβονται οι γιατροί», αναφέρει η κ. Καμίτση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Στο μεταξύ, εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση στη Βουλή των κανονισμών για τα φάρμακα και τα φαρμακεία, καθώς και οι κανονισμοί για τα κλινικά εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Κάποιοι πολεμούν το ΓεΣΥ και το διαπραγματεύονται ταυτόχρονα

Πάντως σε όλη τη διαδικασία της διαβούλευσης συνεχίζει να αιωρείται ένα σοβαρό ερώτημα το οποίο θίγει στο Newsbomb ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας. Πρόκειται για το πώς μπορεί κάποιος ο οποίος είναι ενάντια στο ΓεΣΥ να είναι ο ίδιος που διαπραγματεύεται τους όρους συμμετοχής των ιατρών σ' αυτό.

Ο κ. Κουλούμας αναφερόμενος στη δημιουργία πλατφόρμας «αντί ΓεΣΥ» από την Ένωση  Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), εν ονόματι  «Private Medical Network Cyprus», εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μια αντιδεοντολογική κίνηση.  «Οι γιατροί που είναι στη διαπραγματευτική ομάδα και συζητούν τους όρους συμμετοχής των γιατρών στο ΓεΣΥ είναι αυτοί που το δημιούργησαν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: «Κωλυσιεργία» βλέπουν βουλευτές και εμπλεκόμενοι για τα συμβόλαια προσωπικών ιατρών

252 Ιατροί μέχρι στιγμής στο ΓεΣΥ

Σύμφωνα με την Έφη Καμίτση μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ, 252 προσωπικοί ιατροί. Σε σχέση με τους κατάλογους των ειδικών ιατρών που άνοιξαν τη Δευτέρα, η κ. Καμίτση ανέφερε ότι σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τον αριθμό των γιατρών που έχουν εγγραφεί.

Ο ΟΑΥ εμφανίζεται αισιόδοξος σε ότι αφορά τις επικείμενες εγγραφές, ωστόσο η πλειοψηφία των ιατρών που εγγράφηκαν προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα ενώ τίθεται θέμα με τους παιδίατρους. Αν και δεν θέλησε ν' αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό, η κ. Καμίτση παραδέχθηκε ότι πολύ λίγοι παιδίατροι έχουν μέχρι τώρα συμβληθεί με το ΓεΣΥ. 100 παιδίατροι θα ήταν αρκετοί όπως τονίζει η ίδια.

 

Τα επόμενα βήματα 

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ:

  • Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το ΓεΣΥ, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει. 
  • Από την 1η Μαρτίου αρχίζει η καταβολή των εισφορών στο Ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Οι εισφορές θα αποκόπτονται αυτόματα. 

Capture

  • Εγγραφή πολιτών - Μέσα Μαρτίου οι δικαιούχοι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών. Η εγγραφή θα γίνεται διαδικτυακά μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων. 

Πώς θα εγγραφείτε

- Θα συνδεθείτε στη Διαδικτυακή Πύλη Δικαιούχων και ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη θα προχωρήσετε στην υποβολή αιτήματος για εγγραφή στο ΓεΣΥ. Κατά την εγγραφή σας, θα συμπληρώσετε συγκεκριμένα πεδία για σκοπούς ταυτοποίησης σας με τα προαναφερόμενα Αρχεία (Τμήματος Πληθυσμού, Τμήματος Μετανάστευσης, και Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και ακολούθως θα συμπληρώσετε κάποια επιπρόσθετα στοιχεία (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας).

-Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αναζητούν τους προσωπικούς ιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας προσωπικού ιατρού στα πλαίσια του ΓεΣΥ είτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είτε στη Διαδικτυακή Πύλη Δικαιούχων, είτε σε έντυπους καταλόγους τους οποίους θα διαθέτει ο Οργανισμός σε διάφορα σημεία που θα κοινοποιηθούν προς τους δικαιούχους. Ουσιαστικά, θα επιλέγουμε το όνομα του προσωπικού μας ιατρού.

Η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:

Ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων

- Μέσω επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό. Όπως μας εξηγεί η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση, εάν κάποιος δεν μπορεί ή δεν έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία ηλεκτρονικά, θα μπορεί να απευθύνεται στον προσωπικό ιατρό της επιλογής του ώστε να κάνει ο ίδιος την εγγραφή του.

Για την εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού ισχύουν τα ακόλουθα:

- Δικαιούχοι κάτω των 16 ετών εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για παιδιά

- Δικαιούχοι μεταξύ 16 και 18 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για παιδιά είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για ενήλικες

- Δικαιούχοι άνω των 18 εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για ενήλικες

- Δικαιούχοι άνω των 65 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για ενήλικες είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού με ειδικότητα στη γηριατρική

 

  • Την 1η Ιουνίου ξεκινά η πρώτη φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.
  • Η δεύτερη και τελική φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ αρχίζει την 1η Ιουνίου του 2020 και περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, δηλαδή την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, τη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τους οδοντιάτρους, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση από την 1η Ιουνίου 2020.