O Aλέξανδρος Αντωναράς μας μιλάει για το Cyprus Career Expo

O Aλέξανδρος Αντωναράς μας μιλάει για το Cyprus Career Expo

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

Με αφορμή τη διοργάνωση της μεγαλύτερης ετήσιας έκθεσης καριέρας και εργοδότησης,  Cyprus Career Expo (CCE), που θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Μαρτίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία μιλήσαμε με τον Αντιπρόεδρο Φοιτητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κο Αλέξανδρο Αντωναρά αναφορικά με το πώς μπορεί ένας νέος σήμερα με την αποφοίτηση του να ψάξει σωστά για την ανεύρεση εργασίας καθώς και το τι πρέπει να προσέξει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Πώς βοηθάει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τους φοιτητές του ώστε να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας;

Είναι αλήθεια ότι η ένταξη των φοιτητών στην αγορά εργασίας απαιτεί συστηματική προσπάθεια και προετοιμασία. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχει στους φοιτητές του ευκαιρίες τοποθέτησης σε επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, μέσω του προγράμματος Erasmus+. Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αντιλαμβάνονται τη σημασία απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς οι εργοδότες συνήθως τη ζητούν. Πολύ σημαντική είναι και η υποστήριξη που παρέχεται στους φοιτητές για την ετοιμασία του βιογραφικού τους σημειώματος, καθώς μέσω αυτού θα μπορέσουν να «κερδίσουν» μία ευκαιρία για συνέντευξη. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προετοιμάζει κατάλληλα τους φοιτητές του ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην πρόκληση της συνέντευξης, τόσο μέσω κατάλληλων σεμιναρίων που διοργανώνει, όσο και μέσω κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων προετοιμασίας. Τέλος, η ετήσια διοργάνωση του Cyprus Career Expo παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συναντηθούν με τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο και να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις γνώσεις και δεξιότητες που οι τελευταίοι αναζητούν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Cyprus Career Expo - Δεν πρέπει να το χάσεις!

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας;

Όπως ανέφερα προηγουμένως το βιογραφικό σημείωμα αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό εργαλείο κατά την αναζήτηση εργασίας. Το επόμενο στάδιο, η συνέντευξη, δεν θα επακολουθήσει εάν το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι καλά προετοιμασμένο και πειστικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι καλογραμμένο, χωρίς λάθη και να αναδεικνύει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία του υποψηφίου, καθώς αυτό αποτελεί το «εισιτήριο» για την εξασφάλιση της ευκαιρίας για μια συνέντευξη. Η προετοιμασία για τη συνέντευξη είναι εξίσου σημαντική και για το λόγο αυτό στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχουμε στους φοιτητές μας κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να έχουν τη θετική στάση που θα ενισχύσει την εικόνα τους και την αυτοπεποίθησή τους κατά την συνέντευξη.

Η ένδυση και η γλώσσα του σώματος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες διαμόρφωσης της πρώτης εντύπωσης που δημιουργεί ο υποψήφιος. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η προετοιμασία και μελέτη που πρέπει να κάνει σχετικά με την εταιρεία και τη συγκεκριμένη θέση, καθώς κατ’ αυτόν το τρόπο θα αναδείξει το ενδιαφέρον του, αλλά και τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται και στο προφίλ που διατηρούν οι νέοι υποψήφιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργοδότες μελετούν το συγκεκριμένο προφίλ πριν την τελική τους επιλογή. Η συμμετοχή των φοιτητών σε ημέρες καριέρας, ημέρες επιχειρηματικότητας και εκθέσεις, όπως το Cyprus Career Expo (CCE), τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν με τα στελέχη προσλήψεων των μελλοντικών τους εργοδοτών. Στο CCE συγκεκριμένα, παρέχεται η ευκαιρία, τόσο για πραγματοποίηση επιτόπου συνεντεύξεων με εργοδότες όσο και για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο θεσμό «Ημέρες Επιχειρηματικότητας». Οι Ημέρες Επιχειρηματικότητας του CCE θα διοργανώσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις για επιλεγμένους φοιτητές, απόφοιτους πανεπιστημίων και νέους ηλικίας 18-30 ετών, σε μεγάλους οργανισμούς στην Κύπρο. Σκοπός τους είναι να επιτρέψουν σε επιλεγμένα άτομα να εξοικειωθούν με τον εργασιακό χώρο, την κουλτούρα και την εσωτερική λειτουργία αξιόλογων επιχειρήσεων, καθώς και να παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση και εργασιακή απασχόληση.

Πώς ενισχύετε τη σταδιοδρομία των αποφοίτων σας μετά το πέρας των σπουδών τους;

Η ενίσχυση των αποφοίτων γίνεται μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων κατάρτισης και ενημερωτικών ημερίδων ανά θεματικούς τομείς, αλλά και μέσω της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης ανάλογων με αυτές που παρέχονται προς τους φοιτητές. Επίσης, παρέχεται συνεχής ενημέρωση προς τους αποφοίτους σχετικά με νέες ευκαιρίες εργοδότησης, καθώς το αρμόδιο γραφείο του Πανεπιστημίου (Careers Office) διατηρεί στενές σχέσεις με τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο. Αυτό καταδεικνύεται και από την αθρόα προσέλευση εργοδοτών, τόσο στο Cyprus Career Expo, όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τους φοιτητές και τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου.  

cyprus career expo 2 3 martioy 1

Διαβάστε επίσης: Η μεγαλύτερη έκθεση καριέρας και εργοδότησης στην Κύπρο επιστρέφει

Ποιος ο στόχος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο φετινό Cyprus Career Expo και ποιος ο δικός σας ρόλος;

Το Cyprus Career Εxpo ιδρύθηκε και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, και την Ergodotisi.com, την κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, με στόχο να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους πιθανούς υποψηφίους να συναντήσουν τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο, να ερευνήσουν θέσεις εργασίας, να συμμετάσχουν σε συνεντεύξεις, να λάβουν μέρος σε ενδιαφέροντα σεμινάρια και άλλες συναρπαστικές εκδηλώσεις . Μέσα από τη διοργάνωση του CCE, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της διασύνδεσής του με τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά εργασίας, παρέχοντας κατ’ αυτό τον τρόπο καλύτερες προοπτικές εργοδότησης για τους απόφοιτους και τους φοιτητές του, αλλά και καλύτερες προοπτικές απασχόλησης στη χώρα γενικότερα. Προς  αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν και τα άκρως ενδιαφέροντα σεμινάρια και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του CCE, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις, τα επαγγέλματα αλλά και τα στελέχη που διαπρέπουν στους τομείς τους και τα οποία θα μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Προσωπικά, θα έχω τη χαρά να συντονίσω τη συζήτηση με στελέχη, από την Κύπρο και το εξωτερικό, που απασχολούνται στον κλάδο της τεχνολογίας και τα οποία θα μιλήσουν για τις νέες τεχνολογίες και τις ευκαιρίες εργοδότησης στον τομέα του Web Development, Web Design, Data Analytics και Computer Engineering.