Ράλι... ανόδου - «Καίνε» οι τιμές των καυσίμων (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Ράλι... ανόδου - «Καίνε» οι τιμές των καυσίμων (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Πλησιάζουν τις τιμές που ίσχυαν πριν την μείωση του φόρου κατανάλωσης, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν νέες αυξήσεις

Του Μάριου Αδάμου

Την ανιούσα πήραν τις τελευταίες βδομάδες οι τιμές καυσίμων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα και των αυξήσεων στις τιμές του «μαύρου» χρυσού παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα του newsbomb από τις επίσημες ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου -εβδομαδιαία δελτία τιμών καυσίμων και Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων-, από την αρχή του έτους οι τιμές στα καύσιμα αυξήθηκαν έως και 5,6 σεντ.

Με δεδομένα τα πιο πάνω, οι τιμές καυσίμων προσεγγίζουν και δεν αποκλείεται σύντομα να ξεπεράσουν τα επίπεδα των τιμών που ίσχυαν πριν την μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 5 σεντ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων από 1,09 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 7 Ιανουαρίου χθες αυξήθηκε στο 1,146 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ήταν αυξημένη κατά 5,6 σεντ το λίτρο. Σημειώνεται πως, η φθηνότερη τιμή ήταν 1,09 ευρώ και η ακριβότερη στο 1,189 ευρώ, με την διαφορά ανάμεσα σε φθηνότερη και ακριβότερη τιμή να ανέρχεται στα 9,9 σεντ.

Την ίδια ώρα, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης από 1.183 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 7 Ιανουαρίου ανερχόταν χθες στο 1,232 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 4,9 σεντ. Η φθηνότερη τιμή πώλησης ήταν 1,192 ευρώ και η ακριβότερη 1,269 ευρώ, με την διαφορά ανάμεσα σε φθηνότερη και ακριβότερη τιμή να ανέρχεται στα 7,7 σεντ.

Σε ό,τι αφορά την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή ήταν χθες αυξημένη κατά 4,2 σεντ ακριβότερη, αφού στις 7 Ιανουαρίου ήταν στο 0,789 ευρώ το λίτρο και χθες στο 0,828 ευρώ το λίτρο. Η φθηνότερη τιμή πώλησης ήταν 0,767 ευρώ το λίτρο και η ακριβότερη 0,889 ευρώ το λίτρο, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε φθηνότερη και ακριβότερη τιμή ανερχόταν στα 12,2 σεντ το λίτρο.

Πάντως, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου, κληθείς από το Newsbomb να αναφέρει εάν αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στο εγγύς μέλλον δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως οι τιμές στα πετρελαιοειδή ακολουθούν την τάση των διεθνών τιμών πώλησης του πετρελαίου. «Συνεπώς όποτε αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου διεθνώς αυξάνεται και η τιμή των καυσίμων στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει κι όταν η τιμή του πετρελαίου μειώνεται», εξήγησε.