Παγκόσμια ανησυχία για τα Boeing 737 ΜΑΧ 8 - Δεν αποκλείεται να τα «μπλοκάρει» η Κύπρος

Παγκόσμια ανησυχία για τα Boeing 737 ΜΑΧ 8 - Δεν αποκλείεται να τα «μπλοκάρει» η Κύπρος

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος - Τι δηλώνει η Υπουργός Μεταφορών στο Newsbomb

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Καμιά αεροπορική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο κυπριακό νηολόγιο δεν διαθέτει αεροπλάνα τύπου Boeing 737  ΜΑΧ 8. Τα αεροπλάνα αυτού του τύπου βρέθηκαν στο επίκεντρο, μετά την παγκόσμια ανησυχία που προκάλεσε η συντριβή του Boeing 737  ΜΑΧ 8 των Εthiopian Αirlines την περασμένη Κυριακή με αποτέλεσμα το θάνατο 157 επιβατών και πληρώματος.

 

Β. Αναστασιάδη: «Είμαστε σε αναμονή» 

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη ανέφερε στο Newsbomb ότι «ως Κύπρος είμαστε σε αναμονή για τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής για τις Μεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση για ενδεχόμενη καθήλωση των αεροσκαφών αυτού του τύπου θα εφαρμοστεί άμεσα και στην Κύπρο». Η κα Αναστασιάδη είπε ότι οι κυπριακές εταιρείες δεν διαθέτουν στο νηολόγιό τους τον συγκεκριμένο τύπου αεροσκαφών όμως αεροπλάνα τέτοιου τύπου άλλων εταιρειών πετούν στην Κύπρο. Η Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες και «πολλά θα κριθούν από τις έρευνες της Boeing».

Υπόψη του Υπουργείου Μεταφορών είναι η απόφαση της Blue Air να προχωρήσει στην αγορά 12 αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας Ανδρέας Πασπαλλίδης μιλώντας στο Newsbomb ξεκαθάρισε ότι ούτε η νέα Cyprus Airways, αλλά και η έτερη κυπριακή εταιρεία Tus Αir που ανήκουν στο κυπριακό νηολόγιο δεν έχουν στις τάξεις τους Boeing 737 MAX 8.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Όσον αφορά στην Blue Air που εξυπηρετεί Κύπριους επιβάτες ανήκει σε ρουμανικά συμφέροντα. Ο κ. Πασπαλλίδης είπε ότι η Εταιρεία όντως παρήγγειλε αριθμό (12) τέτοιου τύπου αεροσκαφών, αλλά αναμένει τις εξελίξεις.

Στην Ευρώπη Boeing 737 MAX 8 διαθέτουν η πολωνική εταιρεία Lot, η Τui Αirlines Βελγίου και οι νορβηγικές αερογραμμές.  Σύμφωνα με τον κ. Πασπαλίδη «δεν γνωρίζουμε εάν οι ξένες αυτές Εταιρείες όταν πετούν στην Κύπρο χρησιμοποιούν τα Boeing 737 ΜΑΧ 8».

 

Τι κάνει η Κύπρος

Ο κ. Πασπαλλίδης τόνισε ότι η Κύπρος θα εφαρμόσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτή τη στιγμή» είπε, «δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση για καθήλωση αυτών των αεροσκαφών». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «εάν απόφαση θα είναι η απαγόρευση πτήσεων των Boeing 737  MAX 8 τότε ως Κύπρος θα την κάνουμε πράξη. Την ίδια ώρα θα απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προσέγγιση του εθνικού εναέριου μας χώρου οποιουδήποτε Boeing 737 MAX 8 τρίτων χωρών».

Πρόγραμμα επιτήρησης

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε ότι το Τμήμα επιθεωρεί οποιοδήποτε αεροπλάνο προσγειωθεί στα Αεροδρόμια. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η «επιθεώρηση είναι διάρκειας μόνο 30 λεπτών και ελέγχονται πέραν από τις άδειες των πιλότων οι μηχανές και η γενική άποψη των αεροσκαφών».

Οι έρευνες της Boeing

H συντριβή του Boeing 737  ΜΑΧ 8 των Ethiopianes Αirlines ακολούθησε τη συντριβή του παρόμοιου τύπου αεροσκάφους των Ινδονησιανών Αερογραμμών Lion Air τον Οκτώβριο.

Ο κ. Πασπαλλίδης μάς εξήγησε ότι οι ειδικοί της Boeing στρέφουν την προσοχή τους σε δυο τομείς για τα αίτια της συντριβής. Πρώτο: Κατά πόσον το λογισμικό σύστημα των αεροσκαφών (σε αυτόματο πιλότο) στέλνει λανθασμένες πληροφορίες. Δεύτερο: Εάν χρειάζονται αναπροσαρμογή τα εγχειρίδια των πιλότων. Ήδη η Boeing προχωρεί σε αναβάθμιση του λογισμικού προγράμματος των Boeing 737  MAX 8.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος τρόμος για τα αεροπλάνα που πέφτουν – Τι φοβούνται οι εμπειρογνώμονες

Πόσα στον κόσμο

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας παγκοσμίως υπάρχουν στις τάξεις αεροπορικών εταιρειών 387 Boeing 737  ΜΑΧ 8 εκ των οποίων τα 74 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αεροπορικές εταιρείες με Boeing 737 - MAX 8

boeing 737 max 8 plane which airlines have it in their fleet

«Όχι πρόωρα συμπεράσματα»

Ο πρόεδρος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου σε δηλώσεις του στo Newsbomb ανέφερε ότι δεν ωφελεί να προκύπτουν πρόωρα συμπεράσματα για τη συντριβή του Boeing 737  ΜΑΧ 8. Όπως είπε, το αεροπλάνο είναι το πλέον ασφαλές μέσο Μεταφοράς και την ίδια ημέρα που συνετρίβη το εν λόγω αεροσκάφος έγιναν παγκοσμίως εκατοντάδες πτήσεις.