Τιμές - «μπαμ» για κροτίδες - Πόσα πάνε στην αγορά

Τιμές - «μπαμ» για κροτίδες - Πόσα πάνε στην αγορά

Το κέρδος των «εμπόρων» - Πληροφορίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Χιλιάδες ευρώ δαπανούνται κάθε χρόνο στη «βιομηχανία» των κροτίδων κυρίως κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Όπως πληροφορείται από αστυνομικές πηγές το Newsbomb, oι έμποροι των κροτίδων μπορεί να εξασφαλίσουν και κέρδος από τις πωλήσεις έως 300%. Στο παζάρι μάλιστα μπορεί μια μόνο κροτίδα να έχει τιμή έως και 30 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας.

Τι κροτίδες βρίσκουμε

Στην αγορά σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κυκλοφορούν δυο ειδών κροτίδες οι εργοστασιακές και οι αυτοσχέδιες που είναι επικίνδυνες και απαγορεύονται από τη νομοθεσία. Το κάθε είδος παρουσιάζει τους δικούς του κινδύνους και μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα και τραυματισμούς. Στο παρελθόν (κανένα θύμα το 2018) υπήρξαν θύματα από τη χρήση των κροτίδων και την αλόγιστη χρήση των λαμπρατζιών.

Στην αγορά υπάρχουν όμως επίγεια μικρά πυροτεχνήματα τα οποία είναι επιτρεπόμενα. Σημείο αναφοράς σε αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός ότι τα εν λόγω πυροτεχνήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται στη βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών.Οποιαδήποτε τροποποίηση και αλλοίωση τα καθιστά επικίνδυνα. Οι κροτίδες διοχετεύονται στην αγορά με δυο τρόπους:

Πρώτo: Aπό παράνομες εισόδους - δηλαδή τα κατεχόμενα.

Δεύτερο: Με παράνομο τρόπο στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σημειώνεται ότι το 2018 κατασχέθηκαν 2.905 κροτίδες και για πρώτη φορά δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Τιμές - «μπαμ» για κροτίδες - Πόσα «πάνε» στην αγορά

 

Σε ετοιμότητα η Αστυνομία

Λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν από το Πάσχα η Αστυνομία είναι σε ετοιμότητα με στόχο την πάταξη του φαινομένου. Επίσημα η εκστρατεία ακόμα δεν ξεκίνησε, αλλά οι αστυνομικοί άρχισαν ήδη δουλειά.

Διαβάστε επίσης: Και τώρα παρανομήστε αν σας παίρνει - €300 το κινητό, €300 η ζώνη, €200 η παράνομη στάθμευση

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η διαφώτιση των μαθητών (σ.σ. Κυρίως) και των άλλων νεαρών σε σχολεία και στρατόπεδα. Η διαφώτιση σύμφωνα με την Αστυνομία, γίνεται σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως τοπικές, εκκλησιαστικές, κοινοτικές και σχολικές Αρχές.Από τις αρχές Μαρτίου στο παιχνίδι της διαφώτισης μπήκαν τα μέλη των Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας και οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς με διαλέξεις Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και άλλα κοινωνικά σύνολα.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

Ο Κλάδος Πυροτεχνουργών της ΜΜΑΔ και των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λεμεσού και Πάφου.

Η Κοινοτική Αστυνόμευση.

Το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας. Ο ρόλος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας είναι πολυσχιδής αφού:Συμβάλλει στην πάταξη του φαινομένου μέσα από ανακοινώσεις, συμβουλές και φιλμάκια που προβάλλονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης, το Γραφείο Τύπου συνδράμει στις προσπάθειες διαφώτισης των νέων και των μαθητών, αλλά και των χρηστών του Διαδικτύου στους κινδύνους από τις κροτίδες.

Όλα τα Τμήματα και οι Αστυνομικοί Σταθμοί που έχουν αρμοδιότητα την ενίσχυση των περιπολιών για την πρόληψη της χρήσης των κροτίδων, των λαμπρατζιών και των ελέγχων στα οδοφράγματα και των ελέγχων στο μικτό χωριό της Πύλας.

Η Τροχαία και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις κατά την αστυνόμευση των Ιερών Ναών τη Μεγ. Εβδομάδα.