Πάνε… Υπουργικό οι 55 φρουροί των σχολείων - Εξελίξεις

Πάνε… Υπουργικό οι 55 φρουροί των σχολείων - Εξελίξεις

Η δυστοκία για το μονόωρο, οι καθυστερήσεις στα μέτρα ασφαλείας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα τελευταία περιστατικά στα σχολεία που δεν περιποιούν τιμή σε κανένα με αποκορύφωμα τις επιθέσεις σε καθηγητές, αλλά και τις καθημερινές σχεδόν φάρσες για βόμβες επαναφέρουν ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα των φρουρών ασφαλείας.

Η συζήτηση μπαίνει πλέον στα βαθιά και αφορά την πρόσληψη 55 φρουρών που θα αναλάβουν καθήκοντα από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι στα 38 Λύκεια, 11 Τεχνικές Σχολές και έξι εξατάξια σχολεία. Όπως εξήγησε στο «Νewsbomb», o υπεύθυνος του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας Στέλιος Ορφανός εντός των επόμενων ημερών το θέμα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Στόχος», είπε ο κ. Ορφανός «να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου οι φρουροί να αναλάβουν καθήκοντα στα σχολεία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο κ. Ορφανός ανέφερε ότι «όσοι φρουροί εργοδοτηθούν θα τύχουν εκπαίδευσης». Παράλληλα, οι «εκλεκτοί» θα πρέπει να έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών.

444231

Στασιμότητα για το μονόωρο

Πλήρης στασιμότητα επικρατεί στο ζήτημα που προέκυψε για τους φρουρούς ασφαλείας σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία για περίοδο μιας ώρας. Ο κ. Ορφανός είπε ότι υπήρξε δυστοκία στον εντοπισμό των κατάλληλων ανθρώπων που θα αναλάμβαναν αυτά τα καθήκοντα μεταξύ 07:00 -08:00 το πρωί κυρίως σε απομακρυσμένες κοινότητες.

Διαβάστε επίσης: Στα γραφεία του ΤΑΕ μαθητής για τις φάρσες για βόμβες σε σχολεία

Ο κ. Ορφανός είπε ακόμα ότι ενόψει της νέας χρονιάς θα γίνει νέα διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, τους οργανωμένους γονείς και τους Συνδέσμους Ιδιωτών Φρουρών για να μπουν οι νόρμες που θα εφαρμοστούν τη νέα χρονιά. Πάντως, ο κ. Ορφανός τόνισε ότι κάποια σχολεία εφάρμοσαν αυτό το μέτρο.

Θυροτηλέφωνα και περιφράξεις

Καθυστέρηση παρατηρείται στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία που αφορούν θυροτηλέφωνα και περιφράξεις. Ο κ. Ορφανός είπε ότι τα μέτρα εφαρμόστηκαν κυρίως από σχολεία της επαρχίας Λεμεσού, αλλά τα πλείστα σχολεία ακόμα δεν το έπραξαν. Όπως ανέφερε τα εν λόγω μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν από τις σχολικές εφορίες μέχρι το καλοκαίρι.

Επιθέσεις κατά καθηγητών

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Παιδείας από τις επιθέσεις μαθητών σε καθηγητές αφού πρόσφατα υπήρξαν δυο περιστατικά. Ο κ. Ορφανός ανέφερε το Υπουργείο δεν μένει με «σταυρωμένα χέρια» και ψάχνει τις λύσεις σε αυτό το φαινόμενο. Όσον αφορά όμως στις σχεδόν καθημερινές απειλές - φάρσες για τοποθέτηση βόμβας σε σχολεία, ο ανώτερος λειτουργός του Υπ. Παιδείας ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Τι θα σταματήσουμε να απαντούμε τα τηλέφωνα; Ελπίζουμε μόνο να μην σκάσει βόμβα σε σχολείο».

*Κεντρική Φωτο Αρχείου