Οι «μαύρες τρύπες» της λαθρομετανάστευσης - Δηλώσεις

Οι «μαύρες τρύπες» της λαθρομετανάστευσης - Δηλώσεις

Η ταρίφα, ο τρόπος διακίνησης, ο «νόμος της σιωπής»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ακάκι, Πύργος, Καϊμακλί, Άγιος Παύλος, Ελ. Αμμόχωστος. Οι εν λόγω περιοχές αποτελούν δίοδο για τους λαθρομετανάστες να μπουν στις ελεύθερες περιοχές και στην Κυπριακή Δημοκρατία για να εξασφαλίσουν πολιτικό άσυλο και τι άλλο μια καλύτερη ζωή. Ολόκληρη η γραμμή αντιπαράταξης αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» διέλευσης λαθρομεταναστών.

Το «Νewsbomb» αναδεικνύει το θέμα, παρουσιάζοντας δηλώσεις των Κοινοταρχών Κάτω Πύργου και Ακακίου, αλλά και της Αστυνομίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Βρήκαν τον τρόπο από τον Λημνίτη

 Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Νίκος Κλεάνθους, εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οι λαθρομετανάστες άλλαξαν τακτική και βρίσκουν νέους τρόπους και διόδους». Όπως είπε, οι διακινητές δεν σταματούν κατευθείαν στον Κάτω Πύργο, αλλά αφήνουν τους λαθρομετανάστες με σαπιοκάραβα στην περιοχή του Λιμνίτη και με τα πόδια φθάνουν στον Πύργο. (Η απόσταση από τον κατεχόμενο Λιμνίτη στον Κάτω Πύργο είναι 20 λεπτά).

νικος κλεανθους κατω πυργος

Τι γίνεται

Ο κ. Κλεάνθους εξήγησε ότι «οι λαθρομετανάστες φθάνουν μέσα στο χωριό και κυκλοφορούν ελεύθερα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους παραδώσουμε στην Αστυνομία ή να τους μεταφέρουμε στο Ιατρικό Κέντρο για περίθαλψη ειδικά εάν υπάρχουν βρέφη ή έγκυες γυναίκες». Ερωτηθείς εάν μπορούν να ληφθούν μέτρα είπε ότι «αυτό είναι θέμα της Αστυνομίας αφού εμείς δεν μπορούμε να φρουρούμε τη θάλασσα. Εξάλλου, μπαίνουν από τα κατεχόμενα. Ενόψει του καλοκαιριού που θα παρατηρηθεί ας το πούμε έξαρση είμαστε σε ετοιμότητα όσο μπορούμε».

«Μπαίνουν από παντού»

Ο κοινοτάρχης Ακακίου Γιαννάκης Χατζηγιάννης μιλώντας στο «Νewsbomb» εξήγησε ότι οι λαθρομετανάστες χρησιμοποιούν κυρίως τη δίοδο Αυλώνας (για τους καλά γνωρίζοντες παράλληλα του δρόμου Λευκωσίας - Τροόδους). H κατεχόμενη Αυλώνα βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Ακάκι.

Ο κ.Χατζηγιάννης είπε ότι «σε πολύ τακτά διαστήματα ένας πολύ μικρός αριθμός 25-30 ατόμων λαθρομετανάστες μπαίνουν και κυκλοφορούν στο χωριό. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους παραδώσουμε στην Αστυνομία η να βοηθήσουμε τις πιο ευπαθείς ομάδες».

53274849 440196543388214 7481097525072494592 n

Κληθείς να σχολιάσει εάν η κοινότητα μπορεί να αποτρέψει την είσοδό τους, ο κ. Χατηγιάννης ήταν δηκτικός: «Φίλε, και εάν το πράξουμε, θα μπουν από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Τα χωριά που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα στο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους είναι αφύλακτες διαβάσεις».

4.000 η ταρίφα

Η Αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται. Ετοιμάζει σχέδια δράσης, αλλά είναι ακατόρθωτο να «κλείσει» μια αφυλακτη γραμμή αντιπαράταξης. Ο Διοικητής της ΥΑΜ Ιάκωβος Ιωάννου μιλώντας στο «Νewsbomb» δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο» ανέφερε. «Οι διακινητές μπαίνουν από οπουδήποτε. Μου λέτε για το Ακάκι και τον Κάτω Πύργο. Εγώ θα σας πω ότι ολόκληρη η γραμμή αντιπαράταξης αποτελεί εύκολη δίοδο. Η περιοχή Καϊμακλίου - Παλλουριώτισσας, η ελ. Αμμόχωστος (Δερύνεια, Βρυσούλλες,Δασάκι Άχνας, Πέργαμος), η περιοχή Αγίου Παύλου και Αγίου Δομετίου».

Ο κ. Ιωάννου παραδέχθηκε μεταξύ 2018 και των τριών πρώτων μηνών του 2019 υπάρχει αύξηση αφού όπως είπε οι λαθρομετανάστες θέλουν να βρεθούν στις ελεύθερες περιοχές και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Όπως εξήγησε, η ταρίφα για τους διακινητές που παραλαμβάνουν τους αλλοδαπούς κυρίως Σύρους από την Κωνσταντινούπολη ή τα παράλια της Τουρκίας και τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα και από εκεί μέσω άλλων συνδέσμων στις ελεύθερες περιοχές είναι 4.000 για τον κάθε ένα.

«Ο νόμος της σιωπής»

Ο Διοικητής της ΥΑΜ ρωτήθηκε εάν προκύπτουν συλλήψεις διακινητών και ανέφερε ξεκάθαρα. «Μπορεί όντως να προκύψουν συλλήψεις, αλλά αυτό είναι δύσκολο, αφού ναι, επικρατεί ο νόμος της σιωπής από φόβο».

4 7

Οι έρευνες της Αστυνομίας με τη συνεργασία και της Λιμενικής είναι συνεχείς και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που παρατηρείται αύξηση θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.