Φάκελος τοκογλυφία: Η προσφορά οικονομικής βοήθειας … που καταντά εφιάλτης

Φάκελος τοκογλυφία: Η προσφορά οικονομικής βοήθειας … που καταντά εφιάλτης

Ο τρόπος δράσης και η νομοθεσία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η οικονομική βοήθεια που παίρνεις μπορεί κάποτε να μην σου βγει σε καλό. Γιατί; Στην πιάτσα υπάρχουν και οι αποκαλούμενοι τοκογλύφοι. Πρόκειται για άτομα τα οποία επιδιώκουν να βγάλoyn κέρδος... από το πρόσωπο που βοήθησαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Πώς λειτουργούν

Η οικονομική συμφωνία για κάποιο δάνειο έχει κάποιο χρονικό ορίζοντα. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται και ένα επιτόκιο αναφοράς. Οι επιτήδιοι ξεπερνώντας τα όρια επιδιώκουν μέσα από αυτή τη συμφωνία να πλουτίσουν. Δηλαδή, κατά την ανανέωση ή προεξόφληση του δανείου απαιτούν περιουσιακά ωφελήματα που ξεπερνούν τα συμφωνηθέντα. Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι υπαρκτό κάτι που φαίνεται και μέσα από τη δράση της Αστυνομίας.

 

Εκβιασμοί και απειλές

Οι αστυνομικές έρευνες καταδεικνύουν ότι άτομα που συνομολογούν οικονομικές συμφωνίες καταλήγουν… στην Αστυνομία. Καταγγέλλουν μάλιστα, εκβιασμούς και απειλές από τους «σωτήρες» τους. Στις πλείστες των περιπτώσεων, τα θύματα είναι ηλικιωμένοι ή άτομα σε δυσπραγή οικονομικά κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Ήταν αχόρταγος - Τού έδωσε 10.500 ευρώ και ζητούσε πίσω τα τριπλάσια

Θέλω, θέλω, θέλω..

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι τοκογλύφοι δεν χαρίζονται και ζητούν συνεχώς. Κλασικό παράδειγμα η προχθεσινή περίπτωση όπου 57χρονος κάτοικος της επαρχίας Πάφου, κατάγγειλε ότι 38χρονος του ζητούσε συνεχώς χρήματα για προηγούμενο οφειλόμενο ποσό ύψους 10.500 ευρώ που του είχε δώσει κατά τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, έδωσε μέχρι στιγμής το συνολικό ποσό των 33,600 ευρώ, ενώ ο 38χρονος φέρεται να απαιτούσε ακόμη 13,000 ευρώ. Ο παραπονούμενος, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, δεχόταν απειλές από τον 38χρονο. Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία.

Με βάση τη νομοθεσία, όποιος διαπράττει αδίκημα και αποδεικνύεται υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια  ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ  και στις δύο αυτές ποινές.

Τι είναι το επιτόκιο αναφοράς

Το «επιτόκιο αναφοράς» σημαίνει το μέσο όρο των ετήσιων επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών, επιβαρύνσεων ή οποιωνδήποτε εξόδων που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για καταναλωτικά δάνεια, αυξανόμενο κατά το ήμισυ, με ελάχιστη αύξηση πέντε ποσοστιαίες μονάδες και μέγιστη αύξηση μέχρι δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Το επιτόκιο αναφοράς υπολογίζεται ανά τριμηνία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία το δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα στην Αστυνομία

Το 2015 αποκαλύφθηκε κύκλωμα τοκογλυφίας στην Αστυνομία όταν επιχειρηματίας της Λεμεσού, ο οποίος ανέφερε πως το 2013 δανείστηκε το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ από τοκογλύφους. Με την πάροδο των μηνών οι τοκογλύφοι απαιτούσαν όλο και περισσότερα χρήματα ανεβάζοντας το οφειλόμενο χρέος σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ο επιχειρηματίας φέρεται να κατάγγειλε ότι δεχόταν ακόμη και απειλές κατά της ζωής του για εξόφληση του απαιτούμενου ποσού.