Έτσι θα «χτυπήσουν» Ρωσία & Τουρκία οι ΗΠΑ μέσω Κύπρου - Αυτούσιο το νομοσχέδιο Μενέντεζ

Έτσι θα «χτυπήσουν» Ρωσία & Τουρκία οι ΗΠΑ μέσω Κύπρου - Αυτούσιο το νομοσχέδιο Μενέντεζ

Καλείται η Κυβέρνηση Τραμπ να υποστηρίξει ενεργά την συνεργασία που αναπτύσσουν Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ

Πολύ σημαντικό μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο «Νόμος για την προώθηση της εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια και στην Ανατολική Μεσόγειο» που κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός Μάρκο Ρούμπιο.

Διαβάστε επίσης: Το Κογκρέσο του ΣτΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την λαϊκή βούληση στις τοπικές εκλογές

Σύμφωνα με ρεπορταζ του Δημήτρη Χατζηιωσήφ στην Offsite.com.cy, μέσα από το νομοσχέδιο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που γίνονται από την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ αναφορικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων. Ταυτόχρονα, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και τη Ρωσία σε σχέση με τους πυραύλους S-400 και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, προειδοποιώντας μάλιστα για κυρώσεις εναντίων των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, καλείται η Κυβέρνηση Τραμπ να υποστηρίξει ενεργά την συνεργασία που αναπτύσσουν Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ, ενώ κάνει αναφορά στην συμμετοχή του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην τελευταία Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στις 20 Μαρτίου 2019 στην Ιερουσαλήμ. Επισημαίνει, επίσης, την κοινή δήλωση της Συνόδου και την αναφορά για «υπεράσπιση ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σχετικά με το εμπάργκο όπλων, το νομοσχέδιο αναφέρει πως η απαγόρευση όπλων προς την Κύπρο αποσκοπούσε στο να διευκολύνει την επανένωση του νησιού. Ωστόσο, διευκρινίζει πως στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκονται 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες με αριθμό αμερικάνικων όπλων.

Δείτε εδώ το ρεπορταζ και αυτούσιο το Νομοσχέδιο.