Ο θανάσιμος candida auris εξαπλώνεται «αθόρυβα» - Τι γίνεται στην Κύπρο

Ο θανάσιμος candida auris εξαπλώνεται «αθόρυβα» - Τι γίνεται στην Κύπρο

Τι είναι ο μυστηριώδης μύκητας που είναι ανθεκτικός στα φάρμακα και εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη

Της Άντρης Θρασυβούλου

Candida auris. Αυτή είναι η ονομασία του θανάσιμου μύκητα που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη και επιτίθεται σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το θέμα έγινε γνωστό πρόσφατα με αποκαλυπτικό άρθρο το οποίο δημοσίευσαν οι New York Times. Ο συγκεκριμένος μύκητας έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια απειλή» ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases σκοτώνει σχεδόν τους μισούς ασθενείς που προσβάλλει.

Τι γίνεται στην Κύπρο

Το Newsbomb μίλησε με την Συντονίστρια της Μονάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Βοηθό Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Μαρία Κολιού η οποία ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται υπό παρακολούθηση και στην Κύπρο αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κορυφαία απειλή» - Το επικίνδυνο μικρόβιο που εξαπλώνεται «αθόρυβα» και προκαλεί θάνατο

«Στην Κύπρο δεν είχαμε προβλήματα απ' αυτόν τον μύκητα διότι δεν είχαμε μυκητιάσεις που να μην θεραπεύονται ή επιδημίες μυκητίασης που να δημιουργήσουν πρόβλημα στα νοσοκομεία μας. Τα εργαστήρια μας τώρα αναβαθμίζονται και πιστεύω ότι θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε ακριβώς τον μύκητα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακριβώς σε θέση να τον διαγνώσουμε. Ξέρουμε έμμεσα ότι δεν πρέπει να τον έχουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον ως πρόβλημα. Το γνωρίζουμε επειδή δεν είχαμε περιστατικά με περίεργους μύκητες που ήταν ανθεκτικοί», δηλώνει στο Newsbomb η κ. Κολιού. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, μελετώνται βελτιωτικά μέτρα στα εργαστήρια της Κύπρου ώστε να υπάρχει καλύτερη προληπτική παρακολούθηση του θέματος.

«Κορυφαία απειλή» - Το επικίνδυνο μικρόβιο που εξαπλώνεται «αθόρυβα» και προκαλεί θάνατο

Όπως εξηγεί η ίδια, ο μύκητας είναι ανθεκτικός στα φάρμακα και αφορά ασθενείς σε νοσοκομεία με επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού είναι δύσκολο να εξαπλωθεί εκτός νοσοκομείων σε υγιή άτομα.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σε ότι αφορά την πρόληψη θα πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση αντιβιοτικών. 

«Οι ιοί και οι μύκητες δεν σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά. Όταν υπάρχουν και μικρόβια καταστέλλουν την ανάπτυξη των μύκητων με τη χρήση αντιβιοτικών.Σκοτώνοντας έτσι τα βακτήρια διευκολύνουμε τους μύκητες να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις» , αναφέρει η κ. Κολιού.

Περιστατικά επιδημιών

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 1.056 ασθενείς που είναι φορείς του μύκητα, εκ των οποίων οι 587 έχουν εμφανίσει επιβεβαιωμένη λοίμωξη. Περιστατικά επιδημιών έχουν εμφανιστεί και στην Ευρώπη, σε Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

Η προέλευση του μύκητα μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη.