Στίβεν Λίλι: Η σχέση Κύπρου - ΗB μεγαλύτερη από το Brexit

Στίβεν Λίλι: Η σχέση Κύπρου - ΗB μεγαλύτερη από το Brexit

Ανέφερε ότι η αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι σημαντική για τις σχέσεις των δύο χωρών

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Στίβεν Λίλι δήλωσε την Πέμπτη ότι η σχέση Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγαλύτερη από το Brexit, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Κογκρέσο στη Λευκωσία με θέμα «Η Κυπριακή Οικονομία, η πορεία προς τα εμπρός».

Διαβάστε επίσης: Αδύνατο να αντληθεί νερό από το φρεάτιο στο Μιτσερό (Βίντεο)

Ο κ. Λίλι διαβεβαίωσε πως ό, τι και να συμβεί με το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση θα παραμείνει δεσμευμένη να συνεχίσει μια ισχυρή, στενή και προς τα εμπρός σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου. Όπως είπε, η σχέση αυτή έχει ισχυρά θεμέλια και ισχυρή ουσία.

Ανέφερε ακόμα ότι η αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι σημαντική για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναστάτωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο στη διατήρηση της συμφωνίας αποχώρησης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τόσο για τους Κύπριους στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τους Βρετανούς στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο συνδυασμός της συμφωνίας απόσυρσης και της πολιτικής δήλωσης για το Brexit είναι θετικές για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου, διότι προβλέπεται στενή επιχειρηματική σχέση μεταξύ των δύο χωρών για σπουδές, τουρισμό και προσωρινή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές σχέσεις με την Κύπρο θα είναι ισχυρές, ευρείες και βαθιές και θα υποστηριχθούν από ένα πλαίσιο φιλοδοξιών που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να διεκπεραιώσουν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα και να ενισχύσει τους ήδη στενούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Υπενθύμισε ότι η σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου διαμορφώθηκε πολύ πριν από την ένταξη της Κύπρου και της Βρετανίας στην ΕΕ και δεν θα τελειώσει μετά το Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ