Α. Καπαρδής στο «Newsbomb»: «Η κοινωνία μας έγινε «φυτώριο» νέων εγκλημάτων

Α. Καπαρδής στο «Newsbomb»: «Η κοινωνία μας έγινε «φυτώριο» νέων εγκλημάτων

Η ανατομία του εγκλήματος στο νησί μας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η ανατομία του εγκλήματος στην Κύπρο σηκώνει μπόλικη συζήτηση. Ειδικά, το ειδεχθές έγκλημα με τον εντοπισμό πτώματος γυναίκας σε αποσύνθεση στο Μιτσερό σήκωσε μεγάλη συζήτηση και τάραξε τα νερά. Ο εγκληματολόγος ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Άνδρος Καπαρδής αναλύει στο «Νewsnomb» το έγκλημα στην Κύπρο.
 
 
Σε συνέντευξη του τονίζει τις μορφές εγκλήματος στην Κύπρο, σχολιάζει την υπόθεση στο Μιτσερό, κατακρίνει τη σωφρονιστική πολιτική του κράτους και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την κυπριακή κοινωνία. Ακόμα, εξηγεί το κρύβεται πίσω από τα ναρκωτικά και τον τζόγο. Ο δρ Α. Καπαρδής ως πρόεδρος της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα εξηγεί τον ρόλο της και κάνει αναφορά στη διαφθορά στην Κύπρο.
 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δρα Α. Καπαρδή είναι το ακόλουθο: 
 
 Τι είδους έγκλημα έχουμε στην Κύπρο σήμερα;
 
«To έγκλημα στην Κύπρο είναι συνάρτηση της κοινωνίας που ζούμε. Πλέον η Κύπρος αποτελεί μια πολυεθνική κοινότητα όπου δεσπόζουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα με ανεπτυγμένη την τεχνολογία.  Γενικότερα η χώρα μας χαρακτηρίζεται από το κοινό έγκλημα που κατηγοριοποιείται στα εξής: Tα εγκλήματα κατά του προσώπου (φόνοι, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ληστείες, σεξουαλικά εγκλήματα). Τα εγκλήματα κατά περιουσίας (διαρρήξεις και κλοπές). Τα εγκλήματα άσπρου κολλάρου (οι οικονομικές ατασθαλίες και η διαφθορά). Τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (π.χ. ρύπανση).
 
Με αφετηρία το απεχθές έγκλημα στο Μιτσερό παρατηρούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου ζουν Ευρωπαίοι εργάτες και  Ασιάτισσες οικιακοί βοηθοί γι’αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στο κίνητρο τέτοιων εγκλημάτων.Πρέπει να πούμε ωστόσο ένα εύγε στην Αστυνομία για την άμεση εξιχνίαση του πολύ περίπλοκου και δύσκολου αυτού εγκλήματος».
 
Το ειδεχθές έγκλημα που αποκαλύφθηκε στο Μιτσερό μπορεί να αποτελέσει τραγικό παράδειγμα προς μίμηση;  
 
«Είχαμε τέτοια εγκλήματα και στο παρελθόν. Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν πριν το 1960 και τον πόλεμο των φατριών στη Λεμεσό τη δεκαετία του 1990 είχαμε φοβερά εγκλήματα. Τη σημερινή εποχή χωρίς να δώσουμε τροφή για ρατσιστικά σχόλια, κάποιες  ομάδες ατόμων  που έρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό έχουν τη δική της κουλτούρα και θεωρούν τις γυναίκες λίγο - πολύ κτήμα τους. Άρα ορισμένες γυναίκες αλλοδαπές κυρίως, είναι ευάλωτες αφού μπορεί εάν δολοφονηθούν ή εξαφανιστούν να μην τις ψάξει κανείς. Άλλωστε, η πλειοψηφία στον κατάλογο των εξαφανισθέντων γυναικών είναι αλλοδαπές».
 
kentr 1
 
 
Η κινητήριος δύναμη
 
Σκιαγραφώντας τόσα χρόνια την εγκληματική συμπεριφορά στην Κύπρο, τι άλλο παρατηρείται;
 
«Εάν αναλύσουμε τα δεδομένα παρατηρούμε ότι η κινητήριος δύναμη των εγκλημάτων είναι τα ναρκωτικά και ο τζόγος. Ταυτοχρόνως, ολοένα και αυξάνονται οι εμπρησμοί. Η κοινωνία πλέον στην Κύπρο γίνεται πιο βίαιη και τα εγκλήματα σαφώς αυξάνονται χωρίς να υπάρχουν στην Κύπρο οι κατά συρροήν δολοφόνοι. Ωστόσο, η μείωση που παρατηρείται σε ορισμένα εγκλήματα δεν είναι πραγματική. Άλλωστε, η εγκληματολογία δείχνει ότι το έγκλημα εκτοπίζεται και ένας απλός διαρρήκτης μπορεί να αναμιχθεί στο εμπόριο ναρκωτικών ειδικά όταν περάσει μέσα από τις Φυλακές».
 
 καπαρδης
 
Ο υποτροπιασμός των καταδίκων
 
Τι εννοείτε;
 
«Eίναι σαφές ότι ο υποτροπιασμός των καταδίκων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί και οι ποινές να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Παράλληλα, έχουμε τις ποινές μη στέρησης ελευθερίας που είναι αρμόδιες οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας».
 
Μόνο το 4-5% πάνε Φυλακή
 
Άρα ο σωφρονισμός δεν είναι ορθός;
 
«Yπάρχουν διάφορα δεδομένα επιβολής μιας ποινής. Δηλαδή, πέραν της τιμωρίας, στόχος είναι η αποτροπή, ο σωφρονισμός και η αποδοκιμασία.  Εάν στις Φυλακές υπήρχαν αποτελεσματικότερα προγράμματα τότε το ποσοστό υποτροπιασμού θα ήταν υψηλότερο. Να τονίσω ότι στις Φυλακές οδηγείται το 4 - 5% αυτών που καταδικάζονται. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό». 
 
Ως ειδικός με ποιον τρόπο επηρεάζουν την εγκληματική συμπεριφορά στην Κύπρο τα κατεχόμενα και οι λαθρομετανάστες; 
 
«To πρώτο στοιχείο είναι ότι από τα κατεχόμενα παρατηρείται η έξαρση του εμπορίου των ναρκωτικών. Υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ παράνομων στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα (Αυτοί έλυσαν το Κυπριακό εδώ και πολύ καιρό - γέλια). Εξάλλου, η λαθρομετανάστευση είναι δυνατό να οδηγήσει σε εγκληματικές συμπεριφορές κάτω από την ταμπέλα του αγνώστου. Πλέον η κοινωνία μας έγινε «φυτώριο» νέων εγκλημάτων».
 
Ποιο είναι το κίνητρο των εγκλημάτων πίσω από τα ναρκωτικά;
 
«Eίναι  ο «πόλεμος» των κυκλωμάτων που θέλουν να επικρατήσουν και τα οικονομικά συμφέροντα. Είναι γεγονός ότι τα ναρκωτικά αποτελούν τον καταλύτη για να έχουμε πιο σοβαρής μορφής εγκλήματα. Γενικά οι γενεσιουργές αιτίες του οργανωμένου εγκλήματος είναι τα ναρκωτικά και ο τζόγος. Πίσω από τα δυο αυτά εγκλήματα υπάρχει διαφθορά. Είναι καιρός να γίνει στην Κύπρο μια μελέτη για να δούμε τι οδηγεί στο οργανωμένο έγκλημα».
 
Οι ποινές από τα Δικαστήρια δεν είναι οι αρμόζουσες;
 
«Όταν οι δικαστές επιβάλλουν μια ποινή πρέπει να την δικαιολογήσουν και τονίζεται ιδιαίτερα η αποτροπή. Υπάρχουν εγκλήματα που οι ποινές είναι οι πρέπουσες αλλά δεν αποτελούν πάντα ένα αποτελεσματικό μέτρο».
 
Η πορνεία είναι απότοκο εγκλήματος;
 
«Eίναι οι ίδιες οι κοπέλες που εμπλέκονται στην πορνεία θύματα. Μια κοπέλα που ασχολείται με το αρχαιότερο επάγγελμα είναι ευάλωτη σε κάθε άγνωστο. Γύρω από το φαινόμενο αυτό υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα».
 
 
ΜΟΕ μέσω της Τεχνικής Επιτροπής
 
Είστε μέλος της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα; Τι γίνεται σε αυτή την Επιτροπή  ενημερώστε μας.
 
«Η Τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα συνεργάζεται σε συγκεκριμένους τομείς. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι η επίλυση προβλημάτων που θα οδηγήσουν στην επιστροφή κλοπιμαίων πάντοτε μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Είναι σαφές ότι δεν αναγνωρίζουμε τα κατεχόμενα. Εμείς συνεδριάζουμε τακτικότατα με τους εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας στη νεκρή ζώνη. Άλλωστε, είμαστε η μόνη εν ενεργεία Επιτροπή εδώ και 11 χρόνια.
 
Στην Επιτροπή συζητούνται προβλήματα εγκληματολογίας και ο σκοπός της είναι η εξεύρεση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
 
Ταυτόχρνα, υπάρχει μια υπεπιτροπή που συνεδριάζει πιο τακτικά ώστε να χειρίζεται πιο ανθρωπιστικά θέματα. Στην Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της οικογένειας Τ/κ που σκοτώθηκαν στην Κόσιη, αλλά  καταλήξαμε ότι παρουσιάζονταν συνταγματικά προβλήματα.
Γενικά, η ύπαρξη πράσινης γραμμής δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στη συνεργασία.
 
Για τις εργασίες της Επιτροπής ενημερώνονται τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης συμμετείχε σε συνεδρίες και έδωσε εισηγήσεις».
 
H διαφθορά στην Κύπρο «βασιλεύει»;
 
H διαφθορά είναι ποινικό αδίκημα. Η διαφθορά στην Κύπρο είναι ενδημική και πηγάζει από τα πολιτικά κόμματα και τις πελατειακές σχέσεις σε ένα τομέα που πρέπει να βελτιωθούμε.
 
Όταν λέμε διαφθορά εννοούμε όταν κάποιος καταχράται τη θέση του για ίδιον όφελος. Το πρότυπο μας δεν θα πρέπει να  είναι ηπειρωτική Ευρώπη. Υπάρχει ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς που ετοίμασε ένα νομοσχέδιο. Αυτές οι Αρχές πρέπει να αποτελούνται από εξειδικευμένα άτομα για να μπορούν να είναι αποτελεσματικές.