Διευθ. Μετεωρολογικής: Η πιθανότητα πλημμύρων, οι μετεωρολόγοι του Facebook & οι «άκυρες» προβλέψεις

Διευθ. Μετεωρολογικής: Η πιθανότητα πλημμύρων, οι μετεωρολόγοι του Facebook & οι «άκυρες» προβλέψεις

Ο Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης μιλά στο Newsbomb και μας λύνει όλες τις απορίες μας για τον καιρό στην Κύπρο

Δεν είναι υπερβολή το ότι οι καιρικές συνθήκες δύναται να επηρεάσουν την καθημερινότητα μας. Από τις αεροπορικές πτήσεις μέχρι και μια εκδρομή, ο καιρός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης ανοίγει τα χαρτιά του στο Newsbomb και μιλά μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες που δέχθηκε το Τμήμα Μετεωρολογίας για προβλέψεις σε σχέση με τον φετινό χειμώνα που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για την εξέλιξη της Μετεωρολογίας στην Κύπρο, την ονοματοδοσία σε κακοκαιρίες αλλά και για τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους που δραστηριοποιούνται στα social media.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Άντρη Θρασυβούλου

Πότε ξεκίνησαν οι μετεωρολογικές μετρήσεις στην Κύπρο;

Το Τμήμα Μετεωρολογίας υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Οι πρώτες ενόργανες μετεωρολογικές μετρήσεις έγιναν στην Κύπρο το 1887. Τότε εγκαταστάθηκε ο πρώτος Μετεωρολογικός Σταθμός στην ακτή που είναι σήμερα η Μαρίνα Λάρνακας. Σε συστηματική βάση άρχισαν να λαμβάνονται μετρήσεις στην Κύπρο από το 1887 από τους Άγγλους. Τα πρώτα μετεωρολογικά όργανα που ήρθαν στην Κύπρο ήταν δωρεά της  Σκωτσέζικης Μετεωρολογικής Εταιρείας.

Ένας άλλος σταθμός που έγινε τότε, στα πρώιμα χρόνια της Μετεωρολογίας στην Κύπρο ήταν ο σταθμός που υπάρχει και λειτουργεί μέχρι και σήμερα απέναντι από το Υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε έναν αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό.  Ένας άλλος σταθμός που έχει επίσης μεγάλη ιστορική σημασία για την Κύπρο είναι στην Κυπερούντα.

Από το 1887 μέχρι το 1960 την ευθύνη για την συλλογή των μετεωρολογικών πληροφοριών στην Κύπρο είχαν οι Άγγλοι ενώ μέχρι το 1976 διατήρησαν και την υποχρέωση της πρόγνωσης καιρού. Εξέδιδαν όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και προγνώσεις καιρού από το αεροδρόμιο  Λευκωσίας ή από τις Βάσεις στο Ακρωτήρι όπου στεγαζόταν το Βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση.

Η Κύπρος είναι μέλος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού από το 1963. Από το 1974 περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης  λόγω της εισβολής.  Μετά την εισβολή οι Άγγλοι ενημέρωσαν την κυπριακή Δημοκρατία ότι θα σταματούσαν να παρέχουν προγνώσεις για την περιοχή της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου οπότε το Τμήμα Μετεωρολογίας  μετεξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα. Το πρώτο του γραφείο πρόγνωσης καιρού λειτούργησε το 1976 στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σήμερα το γραφείο πρόγνωσης καιρού παραμένει στο αερ. Λάρνακας και λειτουργεί 24/7. Το προσωπικό εκεί εργάζεται με το σύστημα βάρδιας και αποτελείται από 2 Λειτουργούς με ευθύνη την πρόγνωση καιρού και την έκδοση των προειδοποιήσεων και 4 τεχνικούς για τις τηλεπικοινωνίες τη συλλογή δεδομένων της ετοιμασία χαρτών και διαγραμμάτων και της υποστήριξη των πτήσεων στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του Τμήματος Μετεωρολογίας;

Το Τμήμα είναι ο αρμόδιος φορέας για τον καιρό και το κλίμα στην Κύπρο. Έχει τέσσερις τομείς. Τον τομέα Κλιματολογίας και Εφαρμογών, τον τομέα Τεχνικής Υποστήριξης, τον τομέα Συνοπτικής και Αεροναυτικής Μετεωρολογίας και τον τομέα Πληροφορικών Συστημάτων και Επικοινωνιών. Ο τομέας Κλιματολογίας συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα ελέγχει ποιοτικά τα αξιολογεί και εκδίδει κλιματολογικές, όπως π.χ πόσο βρέχει στην Κύπρο, πώς είναι το κλίμα σε κάθε περιοχή, πώς είναι συνήθως οι άνεμοι το καλοκαίρι. Ασχολείται λοιπόν με το κλίμα της Κύπρου, τον ποιοτικό έλεγχο και την ανάλυση των δεδομένων, τη δημιουργία χρονοσειρών. Οι προβλέψεις καιρού και οι προειδοποιήσεις αλλά και η αεροναυτική υποστήριξη όλων των πτήσεων από και από την Κύπρο καθώς και των υπερπτήσεων, προέρχονται από τον τομέα Συνοπτικής και Αεροναυτικής Μετεωρολογίας. Οι συνάδελφοι που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα λαμβάνουν τα δεδομένα που καταμετρούνται σε όλη την Κύπρο, σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Θα τροφοδοτήσουν μοντέλα πρόγνωσης καιρού προκειμένου να έχουμε την αριθμητική έκδοση του πώς αναμένεται να είναι ο καιρός στο μέλλον. Η πρόγνωση του καιρού γίνεται όπως αναφέρθηκε ενωρίτερα στο αερ. Λάρνακας και είναι μια από τις πλέον σημαντικές δραστηριότητες του Τμήματος.

Ο τομέας Τεχνική Υποστήριξη συντηρεί σταθμούς, όργανα κτλ. Στον τομέα Πληροφορικής, στήνονται σταθμοί, ενώ εδώ φυλάσσεται η ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Τμήματος.

Στην Κύπρο υπάρχουν εγκαταστημένοι 150 μετεωρολογικοί σταθμοί διαφόρων τεχνολογιών, εκ των οποίων οι 50 είναι αυτόματοι. Όλοι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί δίνουν σε συνεχή βάση δεδομένα, τα οποία μπορεί να δει κάποιος με πρόσβαση στο δίκτυο. Τα δεδομένα του μελοποιημένα σε δεκάλεπτες τιμές είναι διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος. Τα στοιχεία που καταγράφουν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί συλλέγονται με τηλεμετρία. Για παράδειγμα ο αυτόματος σταθμός στην πλατεία Τροόδους «μιλά» διαδικτυακά με το κέντρο υπολογιστών του Τμήματος στην Αθαλάσσα κάθε 2 δευτερόλεπτα οπότε και γίνεται καταχώρηση πληροφοριών και μετρήσεων. Μετά την καταχώρηση των μετρήσεων ξεκινά ο ποιοτικός έλεγχος και η παραπέρα επεξεργασία τους για την έκδοση των αποτελεσμάτων συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Για παράδειγμα, με βάση το παγκόσμιο πρότυπο η βροχή μετρείται από τις 9 το πρωί της προηγούμενης ημέρας μέχρι τις 9 το πρωί της σημερινής ημέρας. Γίνονται συγκρίσεις μεταξύ μετρήσεων της ίδια περιόδου ή παλαιότερων αντίστοιχων περιόδων, αθροίζεται η βροχή για σκοπούς εκτίμησης της συνολικής βροχής σε κάθε σταθμό κλπ. Δημιουργείται έτσι μια βάση δεδομένων που αφορά την κάθε μετρούμενη παράμετρο για κάθε σταθμό.

Πόσο εύκολο είναι να προβλέψεις τον καιρό;

Σε όλο τον κόσμο συλλέγονται δεδομένα από Μετεωρολογικούς Σταθμούς. Είτε στη γη είτε στη θάλασσα, είτε από αεροπλάνα ή δορυφόρους. Τα δεδομένα τοποθετούνται σε κομβικά σημεία ή σημεία πλέγματος τόσος στην επιφάνεια της Γης όσο και στην ελεύθερη ατμόσφαιρα. Η τακτοποίηση αυτή είν αι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν τα δεδομένα να γίνουν καλύτερα αντιληπτά και επεξεργάσιμα από τα υπολογιστικά συστήματα. Με βάση συγκεκριμένα λογισμικά (τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού) που περιγράφουν της θερμοδυναμικές και φυσικές διεργασίες της ατμόσφαιρας αξιοποιούνται τα δεδομένα πλέγματος προκειμένου να γίνει αριθμητική πρόγνωση για  κάθε σημείο πλέγματος και να υπολογιστεί η θερμοκρασία, η υγρασία, ο άνεμος κλπ σε μελλοντικό χρόνο σε κάθε σημείο πλέγματος.  

Δεν λέει να φύγει ο χειμώνας – Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι στο Τρόοδος

Ωστόσο, πολλές φορές οι προβλέψεις σας δεν επιβεβαιώθηκαν.

Δεν είναι απλή διαδικασία η πρόβλεψη του καιρού. Υπάρχει λόγος για το κάθε τι που γίνεται στην ατμόσφαιρα. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα των αρχικών δεδομένων πλέγματος, όσο περισσότερες διεργασίες είναι σε θέση να περιγράψει ορθά το μοντέλο αριθμητικής πρόγνωσης και όσο πιο λεπτομερής είναι η ψηφιακή ορεογραφία της περιοχή τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για πρόγνωση που να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Σήμερα το πρωί για παράδειγμα σημειώθηκε καταιγίδα με χαλάζι σε μια περιοχή. Γιατί η ίδια καταιγίδα δεν έδωσε χαλάζι σε γειτονική περιοχή.

Είχατε πει ότι φέτος θα είχαμε έναν ξηρό χειμώνα. Μάλιστα, «κατηγορηθήκατε» γι’ αυτό διότι ο φετινός χειμώνας δεν ήταν καθόλου έτσι. Τι απαντάτε σε αυτό;

Πράγματι η πληροφόρηση που είχε το Τμήμα ήταν αυτή. Ο χειμώνας μας θα όμως δεν ήταν καθόλου ξηρός. Τα δεδομένα της εποχικής πρόγνωσης όπως και πολλές άλλες μετεωρολογικές υπηρεσίες τα λαμβάνουμε από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας, η οποία έχει υποχρέωση παραγωγής της εποχικής πρόγνωσης από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Πράγματι χρησιμοποιήθηκε η πρόγνωση αυτή αλλά φαίνεται ότι το εποχικό κλίμα του χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη δεν εκτιμήθηκε ορθά έτσι το λάθος μεταφέρθηκε σε εμάς. Όταν αντιληφθήκαμε ότι η εποχική πρόγνωση αποκλίνει από την πραγματικότητα, σταματήσαμε να εκδίδουμε την εποχική πρόγνωση με βάση εκείνα τα δεδομένα και αναπληρώσαμε την υπηρεσία αυτή προς το κοινό με άλλους τρόπους, κάνοντας ταυτόχρονα παρέμβαση προς την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας.

Εκδίδουμε δηλαδή πλέον από αλλού;

Εκδίδουμε εποχική πρόγνωση χρησιμοποιώντας κι άλλες πηγές.

Πάντως ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ βαρύς, σωστά;

Ο χειμώνας αυτός ήταν πολύ βροχερός. Στα 118 χρόνια μετρήσεων είναι ο δεύτερος πλέον πολύομβρος χειμώνας. O πρώτος πολύομβρος χειμώνας ήταν το 1968-69.

Ο φετινός χειμώνας ήταν διαφορετικός. Ο λόγος για τον οποίο ήταν πολύομβρος ήταν η θέση, η ένταση και έκταση ενός συστήματος ψηλών πιέσεων που έχει την έδρα του ολόχρονα στην περιοχή του Κεντρικού Ατλαντικού. Ο αντικυκλώνας των Αζορών.  Ένα συνοπτικό σύστημα ψηλής πίεσης έχει τεράστια έκταση. Αυτό κινήθηκε βορειότερα, δυνάμωσε και δημιούργησε ένα «μετεωρολογικό τείχος» που δεν επέτρεπε τις υφέσεις από δυτικά να κινηθούν προς την περιοχή της Μεσογείου και υποχρέωνε όλες τις υφέσεις να κατεβούν από τις Σκανδιναβικές χώρες, στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης δίνοντας εκεί χιόνια, παγετούς και χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως τα συστήματα κατέβαιναν στην περιοχή της Κύπρου θερμαίνονταν και έδιναν μεγάλες περιόδους με κυρίως ήπιες βροχές.

Ποια... Άνοιξη; Βροχές καταγίδες χαλάζι ακόμα και χιόνια - Πότε έρχονται

Αυτές τις μέρες μας επηρεάζει άλλο σύστημα που φέρνει πολλές βροχές. Μάλιστα είχατε πριν εκδώσει στις αρχές Απριλίου σχετικό δελτίο με το οποίο ενημερώνατε για την οδηγία που εξέδωσε το Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού σύμφωνα με την οποία η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται θα επηρεαστεί από βροχοπτώσεις αθροιστικά ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή,  ενώ υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών πλημμύρων και στην Κύπρο.

Η πλημμύρα δημιουργείται όταν απότομα πέσει στην επιφάνεια της γης μεγάλος όγκος νερού. Σε μια καταιγίδα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Εκείνη η Συμβουλευτική Υπηρεσία αυτό αφορούσε. Ότι είναι πιθανόν μέχρι τις 23 Απριλίου να έχουμε βροχές στην Κύπρο πάνω από το κανονικό και ήδη είμαστε κοντά στο κανονικό και πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε μέχρι τέλος του μήνα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικό καιρό στην περιοχή της Κύπρου με βροχές, καταιγίδες, σημαντική ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα, χαλαζόπτωση και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους χιόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεσκονίζει τις λίστες με τις ελλειπούσες η Αστυνομία μετά τον εντοπισμό δεύτερης σορού

Ακούμε τελευταία πολύ συχνά την έκφραση «βαρομετρικό χαμηλό». Τι είναι τελικά;

Η ατμόσφαιρα αποτελείται μεν από αέρια τα οποία έχουν συγκεκριμένη μάζα και βάρος. Πίεση είναι το βάρος που ασκείται σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Η ατμόσφαιρα της Γης μας ξεκινά από την επιφάνεια της θάλασσας και μέχρι και τις 15,000 μέτρα ύψος έχει ικανοποιητική συγκέντρωση αερίων. Όλο το υπερκείμενο βάρος της λοιπόν ανά τετραγωνικό μέτρο δημιουργεί την βαρομετρική πίεση στο σημείο μέτρησης της. Ψηλή πίεση σημαίνει ότι είναι μεγάλο το βάρος της ατμόσφαιρας σε ένα σημείο και χαμηλή πίεση σημαίνει ότι είναι μικρό το βάρος της ατμόσφαιρας ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις χαμηλές πιέσεις ή στα χαμηλά βαρομετρικά ή στα συστήματα χαμηλής πίεσης δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα. Τα συστήματα χαμηλής πίεσης είναι εκτεταμένες περιοχές της τάξεως των  εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δημιουργούνται κάπου, σε μια περιοχή και ο αέρας που τα συνοδεύει έχει τα χαρακτηριστικά της περιοχής που το κάθε σύστημα δημιουργήθηκε, κάτι σαν αποτύπωμα. Αυτός ο τεράστιος όγκος αέρα στροβιλίζεται, κινείται και μεταφέρει τα χαρακτηριστικά της περιοχής του σε μια άλλη περιοχή. Μέσα στο σύστημα μπορεί να υπάρχουν βροχές, καταιγίδες, επικίνδυνες καταιγίδες, εκτεταμένες νεφώσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα μεταφέρει με μεταβαλλόμενη ένταση και έκταση ανάλογα με την θερμοδυναμική της ατμόσφαιρας και την γενικότερη συνοπτική κατάσταση. Ειδικά για το χαλάζι πρέπει να αναφερθεί ότι αυτό εξαρτάται πολύ από την θερμοδυναμική κατάσταση της ατμόσφαιρας και τη διαθέσιμη ενέργεια. Το χαλάζι σημειώνεται μόνο και όχι πάντα αν υπάρχει ισχυρή καταιγίδα. Η ύπαρξη όμως ισχυρής καταιγίδας δεν σημαίνει πάντοτε ότι θα σημειωθεί χαλαζόπτωση αλλά αν έχει σημειωθεί χαλάζι οπωσδήποτε το έχει δώσει μια ισχυρή καταιγίδα.

Στις ψηλές πιέσεις υπάρχει καθοδική κίνηση της ατμόσφαιρας και νεφοδιάλυση.

Συνεχίζει τα δικά του ο καιρός – Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Συνήθως περνά «ξυστά» από την Κύπρο έτσι;

Συνήθως τα συστήματα χαμηλών πιέσεων περνούν μόλις βόρεια της Κύπρου. Ωστόσο, φέτος δεν έγινε αυτό. Φέτος ήταν μια ακραία χρόνια με πολλές υφέσεις να έχουν περάσει από τη περιοχή της Κύπρου.

Στην Ελλάδα δίδουν ονόματα στις κακοκαιρίες. Για ποιον λόγο δεν το κάνουμε στην Κύπρο;

H ονοματοδοσία των ακραίων φαινομένων ξεκίνησε από την Αμερική. Εκεί δίνονται ονόματα στους τυφώνες γιατί είναι γύρω στους 25 τον χρόνο και το κάθε όνομα παραπέμπει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένο τυφώνα.

Στην Ευρώπη όμως δεν έχουμε τυφώνες. Έχουμε μόνο υφέσεις που διαφοροποιούνται έντονα μεταξύ τους, δηλαδή μία ύφεση που θα έρθει στη Γαλλία από τον Βισκαϊκό κόλπο μέχρι να πάει στη Γερμανία θα μεταλλαχθεί και θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Μέχρι να έρθει στην  Κύπρο θα αλλάξει εντελώς χαρακτήρα. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δίδει συμβουλή στα μέλη του που είναι οι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες να εξετάσουν την ονοματοδοσία των χαμηλών βαρομετρικών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας κατάλογος ονομάτων αποδεκτός από όλες τις χώρες και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Καμία χώρα δεν το έχει κάνει. Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι επηρεαζόμενες χώρες προκειμένου να γίνει εφικτή η ονοματοδοσία των υφέσεων.

Ωστόσο, στην Ελλάδα το κάνουν.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ένας ερευνητικός Οργανισμός και  δεν είναι ο αρμόδιος οργανισμός για να ονοματοδοτεί υφέσεις. Οι αρμόδιοι για το σκοπό αυτό είναι τα μέλη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δηλαδή οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες. Δικαίωμα στην Ελλάδα για να δίδει ονόματα έχει μόνο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και όχι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Γιατί δίδουμε τελικά ονόματα; Είναι καλό;

Θα μπορούσε να είναι καλό εάν τηρηθούν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις. Διαφορετικά χαρακτηριστικά ενδέχεται να έχει μια ύφεση στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και εντελώς άλλα μεταφέρει στην περιοχή της Κύπρου εάν ποτέ φθάσει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ονοματίζονται 20-25 φαινόμενα Τυφώνων τον χρόνο και η διαδικασία είναι πολύ ευκολότερη. Στην Ευρώπη τα φαινόμενα των βαρομετρικών χαμηλών είναι της τάξεως των 100 τον χρόνο. Άρα θα είναι δύσκολο να τύχει καλής διαχείρισης η ονοματοδοσία.

Τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν τα επεισόδια σκόνης. Γιατί;

Η Κύπρος βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από την ερημική ζώνη της Αφρικής. Η Σαχάρα δηλαδή, που είναι η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον πλανήτη. Όταν έχουμε βαρομετρικά χαμηλά, υφέσεις από την Ευρώπη προς την Αφρική οι οποίες στη  συνέχεια στρέφονται προς την Κύπρο, μαζεύεται σκόνη από τη Σαχαρινή ζώνη την οποία μεταφέρεται με το δυτικό ρεύμα αέρα στην περιοχή της Κύπρου. Είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί οι ημέρες σκόνης στη Κύπρο αλλά και η συγκέντρωσή της σκόνης αυτής σε κάθε επεισόδιο. Από έρευνες που έχουν γίνει αυτή η αύξηση και των ημερών σκόνης και της συγκέντρωσης οφείλεται στην ποιότητα της επιφάνειας της σαχαρινής ερημικής ζώνης. Η «κρούστα» που έχει η σαχαρινή έρημος δυσκολεύει την σκόνη να σηκωθεί λόγω των υφέσεων. Για κάποιους  λόγους όμως (όπως η Αραβική Άνοιξη και οι αψιμαχίες, οι δραστηριότητες και η κίνηση πολλών τροχοφόρων στην άμμο, οι πολέμοι και οι εκρήξεις) έχουν καταστρέψει την «κρούστα». Έτσι ευκολότερα ανασηκώνεται σκόνη η οποία μεταφέρεται με το πεδίο των ανέμων και μια περιοχή μεταφοράς της με το δυτικό ρεύμα αέρα είναι και η Κύπρος. Η σκόνη θα απομακρυνθεί εάν βρέξει ή εάν αέρας τη μεταφέρει κάπου αλλού.

Συνήθως τι γίνεται;

Συμβαίνουν και τα δύο. Είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί τα επεισόδια σκόνης  σε αριθμό και σε χρονική διάρκεια. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε σκόνη που ήρθε από την περιοχή της Συρίας. Κατέγραψε τις πιο ψηλές συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Στο Facebook και γενικά στα social media εμφανίζονται ερασιτέχνες μετεωρολόγοι οι οποίοι ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, συγκεκριμένη σελίδα δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία. Εύκολα λοιπόν μπορούν να ανέβουν στο διαδίκτυο σχεδόν τα πάντα. Να αναφερθεί όμως ότι ένα πράγμα είναι η ενημέρωση … εκεί βρέχει και η ανάλογη φωτογραφία και άλλο πράγμα είναι η έκδοση προειδοποίησης και χάρτη επικινδυνότητας. Για το θέμα της ονοματοδοσίας έγινε αναφορά ενωρίτερα. Νομίζω ότι ο κάθε ένας καλό είναι να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων του.

Θεωρείτε ότι είναι σωστό;

Το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι η αρμόδια Αρχή για τη μελέτη του καιρού και του κλίματος στην Κύπρο, την έκδοση των προγνώσεων και προειδοποιήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε όλο το FIR Λευκωσίας αλλά και στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το Τμήμα είναι πιστοποιημένος Οργανισμός από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για τη συγκεκριμένη δουλειά. Το προσωπικό του Τμήματος κατέχει πτυχία και μεταπτυχιακά προσόντα στο γνωστικό αντικείμενο της Μετεωρολογίας ενός μερίδα του προσωπικού κατέχει στο ίδιο γνωστικό πεδίο τίτλους Διδακτορικών Σπουδών. Όλο το προσωπικό πέρασε στάδια πιστοποίησης και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και από την Εθνική Εποπτική Αρχή που διέπει τους παρόχους αεροναυτικών πληροφοριών. Σεβόμαστε τη δουλειά του καθενός. Από το να βγάλει μια ωραία φωτογραφία μετεωρολογικού περιεχομένου μέχρι να συζητήσει κάτι για τον καιρό. Δεν δεχόμαστε όμως μη πιστοποιημένους Οργανισμούς να εκδίδουν προγνώσεις, να αναρτούν χάρτες επικινδυνότητας  οι οποίοι στο τέλος είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες π.χ πανικό.

Όταν πριν από 3 χρόνια στο Τμήμα Μετεωρολογίας διαπιστώσαμε ότι υπήρχε αυτός ο πλουραλισμός  απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, την Ένωση Συντακτών κλπ και  ενημερώσαμε για τις προειδοποιήσεις που εκδίδονται από μη αρμόδιους φορείς. Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι είναι εκτός της αρμοδιότητας της ο χώρος του διαδικτύου, ενώ η Ένωση Συντακτών Κύπρου απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.

Υπάρχει πιθανότητα να δούμε στην Κύπρο ακραία καιρικά φαινόμενα;

Ναι υπάρχουν ακραία φαινόμενα υπάρχουν στην Κύπρο όπως ο ανεμοστρόβιλο που επηρέασε την περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς το 2018. Η περιοχή της Λεμεσού είναι ονομαστή για τους ανεμοστρόβιλους. Το 1969 υπήρχε νεκρός από υδροστρόβιλο (σίφωνα θάλασσας ή «τουλούμπα») που βγήκε στη στεριά στην περιοχή του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού. Υπάρχει καταγραμμένο ιστορικό από ανεμοστρόβιλους μικρής  ή μεγάλης διαμέτρου καθώς και από υδροστρόβιλους. Αυτά τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβλεφθούν. Δεν συμβαίνουν όμως χωρίς να υπάρχει καταιγίδα. Τόσο ο υδροστρόβιλος όσο και ο ανεμοστρόβιλός αποτελούν την ζώνη τροφοδοσίας της υπερκείμενης καταιγίδας με τη θερμή πηγή, που για μεν τον ανεμοστρόβιλο είναι η ξηρά για δε τον υδροστρόβιλο είναι η θάλασσα.