Αυτή είναι η επιστολή Ιωνά για την υπόθεση «Ορέστη»

Αυτή είναι η επιστολή Ιωνά για την υπόθεση «Ορέστη»

Τι ζητεί από την Αρχή Διερεύνησης κατά Αστυνομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τη διεξαγωγή το συντομότερο της έρευνας που αφορά τη διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης ελλειπόντων προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση του «Ορέστη», ζήτησε ο παραιτηθείς Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου από την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Ο κ. Νικολάου έστειλε επιστολή στην Αρχή την οποία εξασφάλισε το Newsbomb.

Διαβάστε  επίσης: Πότε φεύγει ο Ιωνάς από το Υπ.Δικαιοσύνης - Τι είπε ο ίδιος

Σύμφωνα με την επιστολή, οι φάκελοι των υποθέσεων των ελλειπόντων προσώπων που σχετίζονται με την υπό αναφορά υπόθεση και όχι μόνο, πρέπει απαραιτήτως να τύχουν ενδελεχούς μελέτης με στόχο να διαπιστωθούν:

1. Ενδεχόμενα λάθη ή και παραλείψεις που σχετίζονται με τον χειρισμό και τη διερεύνηση των καταγγελιών από την Αστυνομία και την κατανομή ευθυνών εκεί όπου διαπιστωθεί.

2. Να ληφθούν διορθωτικά μέτρα που αφορούν σε νομοθετικές διατάξεις ή ακολουθούμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα.

Στόχος με βάση την επιστολή του Υπουργού, είναι να γίνουν αλλαγές που θα αποτρέψουν τα ίδια λάθη και παραλείψεις στο μέλλον.

Γιατί όχι από την Αστυνομία

Ο κ. Νικολάου ανέφερε στην επιστολή του ότι θεωρεί εντελώς λανθασμένο να διενεργηθεί η έρευνα εσωτερικά από την Αστυνομία. Ο παραιτηθείς Υπουργός θεωρεί απαραίτητη την έρευνα κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας από ανεξάρτητο και αμερόληπτο ανακριτή (ες) αμερόληπτο από ενδεχόμενες παρεμβάσεις.

Όπως πληροφορούμαστε, η Αρχή συνεδρίασε άμεσα με σκοπό να εξετάσει την επιστολή και ακολούθως θα απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Εφόσον ο Γενικός δεν θα προχωρήσει σε δική του έρευνα τότε η Αρχή θα ορίσει ανακριτές για τη διεξαγωγή έρευνας που θα καταδείξει ποινικές, πειθαρχικές ή και τις δυο ευθύνες ή καμιά από αυτές.