Πρ.Αρχής κατά Αστυνομίας:«Κάποιοι δεν θέλουν το καλό της Αστυνομίας -Έτσι θα ερευνήσουμε τον Ορέστη»

Πρ.Αρχής κατά Αστυνομίας:«Κάποιοι δεν θέλουν το καλό της Αστυνομίας -Έτσι θα ερευνήσουμε τον Ορέστη»

Ο Ανδρέας Πασχαλίδης παραθέτει τις 4 υποθέσεις που του έμειναν στο μυαλό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η υπόθεση του 35χρονου καθ’ομολογία δολοφόνου πέντε γυναικών και δυο ανήλικων κοριτσιών απασχολεί από την Πέμπτη 02 Μαϊου την Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Ο πρόεδρος της Αρχής, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ανδρέας Πασχαλίδης φιλοξενείται στο Newsbomb και εξηγεί τον τρόπο δράσης της Αρχής στην υπόθεση που συγκλονίζει εδώ και 28 ημέρες.
 
 
Ο κ. Πασχαλίδης δεν διστάζει να μας αποκαλύψει τις τέσσερεις υποθέσεις που τον στιγμάτισαν στον προεδρικό θώκο της Αρχής. Επίσης, εξηγεί τι είδους παράπονα εξετάζει η ΑΔΠΚΑ, γιατί υπάρχει το αυτεπάγγελτο και πως εκτελείται. Παράλληλα, ο πρώην δικαστής Α. Πασχαλίδης εξηγεί τον ρόλο του ως προέδρου της Αρχής.
 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Α. Πασχαλίδη είναι το ακόλουθο:
 
Κύριε Πασχαλίδη μιλήστε μας για τον τρόπο αντιμετώπισης από την Αρχή της υπόθεσης «Ορέστη»
 
«Η ουσία της υπόθεσης διερευνάται από την Αστυνομία. Εμείς ως Επιτροπή δεν ασχολούμαστε με τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων. Σε μας καταγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης και από το «Lobby» Γυναικών ο τρόπος που έτυχαν διερεύνησης από την Αστυνομία οι εξαφανίσεις γυναικών. Ευθέως, καταλογίζουν αμέλεια, παράλειψη ή άρνηση από τις Αρχές να διερευνηθούν οι καταγγελίες επειδή ήταν αλλοδαπές. Είδαμε τις επιστολές του Υπουργού και του «Lobby» και όντως το περιεχόμενό τους περιλαμβάνει στοιχεία που επιβάλλουν τη διερεύνησή τους από την Αρχή. Ήδη, διορίσαμε τριμελή ομάδα ποινικών ανακριτών αποτελούμενη από τους: Άθω Κανναουρίδη (θα ηγείται των ανακριτών - μέλος της Αρχής), Λεωνίδα Χατζηπέτρου και Χριστίνα Σκουλιά (δικηγόροι).
 
Η ανακριτική ομάδα θα λαμβάνει συλλογικές αποφάσεις, αλλά θα εποπτεύεται από εμένα και θα συντονίζω τις ανακρίσεις  Η έρευνα θα αρχίσει αύριο Δευτέρα αλλά αρχικά πρέπει να λάβουν τους φακέλους των δυο διοικητικών ερευνών που άρχισε η Αστυνομία που από την Πέμπτη με παρέμβαση της Αρχής σταμάτησαν». 
 
«Μέχρι τρεις μήνες και βλέπουμε»
 
Πότε θα ολοκληρωθεί  ή έρευνα;
 
«Εμείς βάζουμε ένα περιθώριο τριών μηνών για την ολοκλήρωση των ερευνών μας. Ο χρόνος εξαρτάται από τον όγκο εργασίας. Δεν υπαγόμαστε στον Γενικό Εισαγγελέα, αφού είμαστε Ανεξάρτητη Αρχή και εμείς ορίζουμε το τέλος ή την παράταση των εργασιών. Ωστόσο, επειδή βάσει Συντάγματος, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι η μόνη Αρχή που μπορεί να διατάξει την ποινική δίωξη οποιουδήποτε θα παραθέσουμε το πόρισμα και την εισήγηση μας αφού ο τελικός λόγος ανήκει στον ίδιο. Δεν υπάρχει περιορισμός στις καταθέσεις αλλά νομίζω ότι οι ποινικοί ανακριτές θα λάβουν καταθέσεις από τον απερχόμενο Υπουργό Δικαιοσύνης, τον παυθέντα Αρχηγό Αστυνομίας, τον νυν Αρχηγό και πολλούς άλλους».
 
20181005 ionas
 
Τα παράπονα και το limit-up
 
Πόσα παράπονα διερευνά κάθε χρόνο η Αρχή; - Yπάρχει αύξηση;
 
«Την Αρχή απασχολούν γύρω στα 250 παράπονα ετησίως. Όντως, έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια που ανέλαβα και αυτό αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια δείχνει ότι η Αστυνομία αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει. Από την άλλη, δείχνει ότι το κοινό εμπιστεύεται την Αρχή. Το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στην Αρχή και εκείνοι που νοιάζονται για το καλό της Αστυνομίας βοηθούν, υπάρχουν και μερικοί άλλοι όμως, που δεν θέλουν το καλό της Αστυνομίας».
 
Από κακοποίηση μέχρι καθυστερημένη άφιξη των αστυνομικών
 
Τι είδους παράπονα διερευνάται;
 
«Όλων των ειδών οι καταγγελίες και παράπονα διερευνώνται. Από παράπονα για κακοποίηση, για βασανισμό, μέχρι καταγγελίες από πολίτες ότι αστυνομικοί δεν τους είδαν με καλό μάτι  όταν τους έδιναν την κλήση για τροχαίες παραβάσεις!.Έγινε  παράπονο από πολίτες ότι κατήγγειλαν την υπόθεση η ώρα 18:20 και η Αστυνομία έφθασε στη σκηνή 18:25 ενώ με βάση το σκεπτικό των παραπονούμενων η Αστυνομία έπρεπε να βρεθεί μισό λεπτό νωρίτερα στη σκηνή! Να σημειώσω εδώ, ότι οι πολίτες λόγω άγνοιας καταγγέλλουν στην Αρχή αστικής φύσεως διαφορές οπότε οι υποθέσεις στο αρχικό στάδιο απορρίπτονται και καλούνται οι παραπονούμενοι να στραφούν σε δικηγόρο. 
 
Παράπονα ήσσονος σημασίας παραπέμπονται για χειρισμό στον Αρχηγό Αστυνομίας. Ωστόσο, αρκετοί αστυνομικοί μετά από έρευνες της Αρχής οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια και υπήρξαν πολλές απολύσεις μελών της Δύναμης. Η Αρχή έχει το δικαίωμα να εξετάσει οποιαδήποτε παράπονα ή καταγγελίες που έγιναν σε βάρος μελών της Αστυνομίας που διέπραξαν αδικήματα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους». 
 
 
 
Τέσσερεις υποθέσεις «φωτιά»
 
Ποιες σοβαρές υποθέσεις διερευνήσατε και σας έμειναν στο μυαλό ως προέδρου της Αρχής;
 
«H πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η υπόθεση Μούζου όταν κατά την αναζήτησή του οι έρευνες της Αστυνομίας επεκτάθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Σε κάποιο στάδιο οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πολίτη που κοιμόταν σε ερημική περιοχή. Νομιζόμενοι ότι ήταν ο Μούζος τον πυροβόλησαν. Ο πολίτης υπέβαλε το παράπονό του κοντά μας και καταλήξαμε να εισηγηθούμε στον Γενικό Εισαγγελέα την ποινική δίωξη των αστυνομικών.
 
Ένα άλλο περιστατικό που εξετάσαμε είναι ο βασανισμός που έγινε από μέλη της Αστυνομίας σε κάποιο υποτιθέμενο έμπορο ναρκωτικών ή βαποράκι στην Πόλη Χρυσοχούς. Το περιστατικό κατέγραψαν οι κάμερες. Οι αστυνομικοί κατέληξαν στο Κακουργιοδικείο καταδικάστηκαν και απολύθηκαν από το Σώμα.
ksilodarmos34
 
 
Η κακοποίηση Τουρκοκύπριου πολίτη ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς, μεταφέρθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Η υπόθεση κατέληξε στην ποινική δίωξη των αστυνομικών.
 
Στην οδό Λευκοθέου παρά το Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» στη Μακεδονίτισσα οι αστυνομικοί σταμάτησαν μια Βραζιλιάνα σύζυγο του ποδοσφαιριστή της Δόξας Κατωκοπιάς Λουίς Κάρλος και με τη βία την έβαλαν στο αστυνομικό όχημα. Εκείνη η υπόθεση οδηγήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης αφού υπήρξε καταγγελία για  ρατσιστική συμπεριφορά κατά της Κύπρου. Με απόφαση της Αρχής οι αστυνομικοί διώχθηκαν πειθαρχικά.
 
Η εισαγγελική εγκύκλιος
 
Ουσιαστικά μόλις η Αρχή ξεκινήσει την έρευνά της σταματούν όποιες ενέργειες της Αστυνομίας. Ορθό;
 
«Eάν υποβληθεί ταυτόχρονο παράπονο στην Αρχή και στην Αστυνομία ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Άπαξ και ξεκινήσουν έρευνες από την Αρχή ολοκληρώνονται οι έρευνες της Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, εγκύκλιος του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει ότι μόλις υποβληθεί παράπονο από πολίτη για κακοποίηση από αστυνομικούς πρέπει να γίνει άμεση παραπομπή στην Αρχή».
 
 
Το αυτεπάγγελτο
 
Τι αναφέρουν οι όροι εντολής σας - Πότε δράτε αυτεπάγγελτα;
 
Εάν αστυνομικοί διαπράξουν αδικήματα τα οποία μας καταγγέλλονται, σε περίοδο που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης. Το δικαίωμα αυτό το αποκτούμε εάν σε περίοδο άδειας οι αστυνομικοί καταγγελθούν ότι διέπραξαν κάτι αξιόποινο επικαλούμενοι την αστυνομική τους ιδιότητα. Παράλληλα, μπορούμε να δράσουμε αυτεπάγγελτα. Για παράδειγμα, σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα διαπιστώσουμε ότι αστυνομικοί χτυπούν με τα ρόπαλα κόσμο ή ρίχνουν ανεξέλεγκτα δακρυγόνα, έχουμε εξουσία να ορίσουμε ποινικούς ανακριτές και να αρχίσει έρευνα. Αυτεπάγγελτα δρούμε όταν διαπιστώσουμε μια επιλήψιμη συμπεριφορά ή σχόλια αστυνομικών στο facebook ή αλλού. Εάν διαφανεί όμως ότι σε ένα επεισόδιο αστυνομικού υπάρχουν  αρνητικοί πρωταγωνιστές και πολίτες εμείς σταματούμε».
 
Με ποιον τρόπο ενεργεί ένας πρώην δικαστής του Ανωτάτου λειτουργεί ως πρόεδρος της Αρχής;
 
Ως πρόεδρος της Αρχής ασχολούμαι με τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σαν δικαστής ουσιαστικά εξυπηρετούσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και απένειμα δικαιοσύνη. Με την τωρινή μου ιδιότητα ένα μεγάλο κενό που υπήρξε μετά την αφυπηρέτησή μου ως δικαστής έχει πληρωθεί.