Υπάρχει περίπτωση να μείνει ελεύθερος ο «Ορέστης»; Αυτά ισχύουν

Υπάρχει περίπτωση να μείνει ελεύθερος ο «Ορέστης»; Αυτά ισχύουν

Νομικοί εξηγούν τη φιλοσοφία των διαταγμάτων κράτησης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο 35χρονος καθ’ομολογία δολοφόνος πέντε γυναικών και δυο κοριτσιών βρίσκεται υπό κράτηση από τις 18 Απριλίου 2019. Συνολικά, βρίσκεται στα κρατητήρια 24 ημέρες. Σήμερα, ο «Ορέστης» αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου για ανανέωση της κράτησής του.

Ωστόσο, τι ισχύει στο νομικό μας σύστημα για την κράτηση υπόπτων; Με στόχο να απαντηθεί το ερώτημα τι θα γίνει με τον «Ορέστη» η Newsbomb έλαβε γνώση και πληροφόρηση από νομικούς.

Διαβάστε επίσης: Στην «Κόκκινη Λίμνη γυρίστηκε ταινία - Η σχέση του «Ορέστη» με το σενάριο (Βίντεο)

Η κράτηση υπόπτου ισχύει μέχρι τρεις μήνες
Ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και νυν πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης εξήγησε ότι: «Κανένας ύποπτος δεν μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση πέραν των οκτώ ημερών. Τούτη η περίοδος μπορεί να ανανεώνεται σε χρονικό ορίζοντα τριών μηνών. Στο τέλος των τριών μηνών πρέπει ο ύποπτος είτε να κατηγορηθεί, είτε να αφεθεί ελεύθερος.

Έτσι ανανεώνεται το διάταγμα

Με βάση το νόμο, εάν κατά τη διάρκεια του οκταημέρου δεν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τότε η Αστυνομία ζητεί την ανανέωση της κράτησης. Εάν στην πορεία των ερευνών ο ύποπτος ανακριθεί και διαπιστωθεί η εμπλοκή του σε άλλο αδίκημα θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο για έκδοση νέου διατάγματος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κρατείται με προηγούμενο διάταγμα. Κατά τη διάρκεια όμως του νέου διατάγματος, θα ολοκληρωθεί το πρώτο, άρα ίσως πρέπει να ανανεωθεί. Η κράτηση των τριών μηνών για κάθε αδίκημα ισχύει από τη στιγμή προσαγωγής του υπόπτου στο Δικαστήριο.


Σημειώνεται ότι το διάταγμα κράτησης (σε ημέρες) αρχίζει να μετρά την επομένη ημέρα έκδοσης του διατάγματος. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι με αυτή τη φιλοσοφία τελεί υπό κράτηση εδώ και 24 ημέρες ο 35χρονος.

Ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι νομικά υπάρχει στη βάση του Συντάγματος η πιθανότητα ο «Ορέστης» να μείνει ελεύθερος, Ωστόσο, εκτιμάται ότι με βάση τα πολύ σοβαρά αδικήματα που ομολόγησε, ο 35χρονος θα κατηγορηθεί και θα μείνει υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη ο νόμος δεν επιτρέπει στην Αστυνομία να ανακρίνει τους υπόπτους για άλλο αδίκημα εκτός από εκείνο που κρατούνται.

Συνηθίζονται τρία διατάγματα


Για το θέμα ζητήσαμε και την άποψη του εγκληματολόγου, καθηγητή στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Άνδρου Καπαρδή. Όπως εξήγησε, οι ανακριτές έχουν δικαίωμα από το νόμο, κράτησης των υπόπτων για κάθε αδίκημα χωριστά έως τρεις μήνες, όμως συνήθως εντός 24 ημερών για κάθε αδίκημα, οι έρευνες ολοκληρώνονται. Κατά βάση οι 24 ημέρες αφορούν τρία διατάγματα οκτώ ημερών.

Σε σχέση με τον «Ορέστη» οι εκτιμήσεις του εγκληματολόγου είναι ότι θα παραμείνει μετά την εκπνοή των διαταγμάτων κράτησης υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές.

Οι σταθμοί του «Ορέστη»


Ο 35χρονος συνελήφθη στις 18 Απριλίου 2019 κατόπιν μαρτυρίας. Την Παρασκευή 19 Απριλίου οδηγήθηκε στο Δικαστήριο Λευκωσίας για το φόνο της Μαίρη Ρόουζ και της κόρης που ομολόγησε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση. Στο μεταξύ, στις 20 Απριλίου 2019 ανασύρθηκε η σορός της Arian Lozano που παραδέχθηκε ο 35χρονος ότι σκότωσε και έριξε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού

 

Το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου ανανεώθηκε για άλλες οκτώ ημέρες η κράτησή του, ενώ «έσκασε» η ομολογία για τον φόνο των Ρουμάνων Livia Βunea της κόρης της Elena - Natalia που έριξε στην «Κόκκινη Λίμνη» καθώς και της κοπέλας από το Νεπάλ που βρέθηκε στο πηγάδι του Πεδίου Βολής Ορούντας Ο εντοπισμός του πτώματος και η ομολογία έγιναν στις 25 Απριλίου 2019. Ο «Ορέστης» ισχυρίζεται ότι στην «Κόκκινη Λίμνη» βρίσκεται και το πτώμα της Maricar που αναζητείται. To Πάσχα 28 Απριλίου βρέθηκε σε βαλίτσα στην «Κόκκινη Λίμνη» το πτώμα της Livia Bunea.

cache 1500x3000 Analog medium 692973 64028 2542019

Την Κυριακή 05 Μαϊου 2019 ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης για άλλες οκτώ ημέρες ενώ προέκυψε η μαρτυρία για βιασμό 19χρονης το 2017 την οποία βιντεογραφούσε κιόλας. Την ίδια ημέρα εντοπίστηκε σε βαλίτσα στην «Κόκκινη Λίμνη» το πτώμα της Elena - Natalia.