Μάρτυρες σε δίκη - Τα νέα δεδομένα για την προστασία τους

Μάρτυρες σε δίκη  - Τα νέα δεδομένα για την προστασία τους

Δυο τροποποιητικά νομοσχέδια στη Βουλή - Τι ισχύει και τι αλλάζει

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Tα αδικήματα βίας στην οικογένεια παρουσιάζουν έξαρση και απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Αναπόφευκτα στη βάσανο της κατάθεσης στο Δικαστήριο μπαίνουν μάρτυρες, ακόμα και μικρά παιδιά. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε δυο τροποποιητικά νομοσχέδια που θα καλύπτουν και μάρτυρες υπό προστασία σε άλλης φύσης ποινικές υποθέσεις.
Η βασική τροποποίηση αφορά τα εξής:

Διαβάστε επίσης: Φεύγει και αφήνει ένα πακέτο… για τη Δικαιοσύνη

Η βασική τροποποίηση  αφορά  τα εξής:

dikastirio123

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 7 αναφέρει: «Η μαρτυρία του μάρτυρα που χρήζει βοήθειας δύναται να δοθεί είτε από άλλη αίθουσα εντός των Δικαστηρίων, είτε από οποιοδήποτε κτήριο βρίσκεται στο προαύλιο των Δικαστηρίων είτε από άλλο χώρο που κρίνεται ως κατάλληλος από το Δικαστήριο».

Η συγκεκριμένη τροποποίηση του Άρθρου καλύπτει και το νόμο «Περί Βίας στην οικογένεια» - Πρόληψη και Προστασία Μαρτύρων».

Οι τροποποιήσεις στα δυο νομοσχέδια έτυχαν του ενδεδειγμένου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία. Το Υπουργικό ενέκρινε σε συνεδρία του στις 17 Απριλίου 2019 τα δυο νομοσχέδια και την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Κεκλεισμένων και με παραβάν

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία, το Δικαστήριο μπορεί είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από αίτημα των μερών να διατάξει όπως καθοριστούν μέτρα προστασίας των μαρτύρων και ποιότητας της μαρτυρίας.

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται είναι:
H εκδίκαση κεκλεισμένων των θυρών ολόκληρης της υπόθεσης.
Η κατάθεση μάρτυρα στην απουσία του κατηγορουμένου. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν διευθετήσεις ώστε ο κατηγορούμενος να έχει γνώση της μαρτυρίας.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα ένας προστατευόμενος μάρτυρας μπορεί:
Nα καταθέσει με τη χρήση ειδικού διαχωριστικού.
Μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.
Με οποιοδήποτε μέσο ή σύστημα που ο μάρτυρας δεν θα είναι ορατός από τον κατηγορούμενο ή αντίστροφα.