Οκτάλογος ενεργειών Αστυνομίας για ελλείποντα,ο πέλεκυς του Αρχηγού και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Οκτάλογος ενεργειών Αστυνομίας για ελλείποντα,ο πέλεκυς του Αρχηγού και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Δεν υπήρχε πρωτόκολλο και Αστυνομικοί να αλλάξουν δουλειά αν είναι ρατσιστές

Του Στέλιου Ξιουρή

Μπορεί να υποσχέθηκε ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης ότι ο αναπεπταμένος πέλεκυς θα πέσει και θα κόψει κεφάλια σε όσους εκ των Αστυνομικών καταδειχτεί ότι δεν έπραξαν τα δέοντα με τις εξαφανίσεις των κοριτσιών που έπεσαν θύματα του ανθρωπόμορφου τέρατος , αλλά παραδέχτηκε και την έλλειψη πρωτοκόλλου ενεργειών που θα γίνονται σε περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων.

Η πρώτη ουσιαστικά εμφάνιση του νέου Αρχηγού Αστυνομίας ενώπιον θεσμικού οργάνου έγινε στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Νομικών- Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων και επικρίσεων από βουλευτές για την δράση του σώματος σε σχέση με το ειδεχθές έγκλημα της δολοφονίας 7 γυναικών που ενέχεται ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς.
Ουσιαστικά ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι μέχρι τώρα η Αστυνομίας βάδιζε στα τυφλά και δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προς αντιμετώπιση των καταστάσεων που έχουν σχέση με εξαφανίσεις ανθρώπων. «Υπάρχει οιονεί ( κάτι σαν – κατά κάποιο τρόπο) πρωτόκολλο και πρέπει πλέον να θεσμοθετήσουμε …» ήταν η απάντηση του Αρχηγού που βεβαίως προκάλεσε αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρεί την 1η Ιουνίου ο Ιωνάς

Οκτάλογος πρωτοκόλλου

Δόθηκαν είπε οδηγίες να εκπονηθεί άμεσα αστυνομική διάταξη που θα περιλαμβάνει και πρωτόκολλο ενεργειών για τις περιπτώσεις καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα με κάθε λεπτομέρεια. Καθιερώνοντας πλέον συγκεκριμένος οκτάλογο ενεργειών που όπως είπε ο Αρχηγός που θα περιλαμβάνει τα εξής:

1: Η εποπτεία και ο έλεγχος τέτοιων υποθέσεων έχει ήδη ανατεθεί σε ειδική ομάδα που θα υπάγεται στο γραφείο καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια.

2: Συγκρότηση ομάδων ανά επαρχία που θα επιθεωρούν όλες τις υφιστάμενες και παλιές υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων.

3: Υποβολή εισηγήσεων για εξασφάλιση επιπρόσθετων νομικών εργαλείων.

4: Συσκέψεις για ανατροφοδότηση των ερευνών και λήψη μέτρων για μη επανάληψή ενδεχομένων λαθών και παραλείψεων.

5: Επέκταση εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων των μελών του σώματος που ασχολούνται με την διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.

6: Μελέτη των επισημάνσεων και όλων των πορισμάτων που θα προκύψουν από την έρευνα που διεξάγεται ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο της αστυνομίας

7: Αναβάθμιση λογισμικού για κατάλογο.

8: Αναψηλάφηση όλων των υποθέσεων ανά επαρχία με ελλείποντα πρόσωπα.

Πέντε καταγγελίες τον μήνα για σεξουαλική παρενόχληση

Μιλώντας εκπρόσωπος των γυναικών από τις Φιλιππίνες ανέφερε ότι οι ίδιες δέχονται 5 καταγγελίες τον μήνα για σεξουαλική παρενόχληση , αλλά δεν καταγγέλλονται από τις κοπέλες γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις στην εργασία τους, αλλά και επειδή δεν τυγχάνουν στήριξης από την Αστυνομία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η έρευνα θα καταδείξει ευθύνες

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις από βουλευτές αν έγιναν λάθη ή παραλείψεις ο Αρχηγός Αστυνομίας απάντησε πιθανώς να έγιναν. Τα οποιαδήποτε λάθη και παραλείψεις επισήμανε είναι κάτι που αναμένεται από την σχετική έρευνα που διεξάγεται από ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν από την ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης ισχυρισμών και παράπονών κατά της αστυνομίας.
Αν από την έρευνα προκύψουν είπε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα η αστυνομία θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει να διερευνηθούν , θα είναι αμείλικτη με στόχο να καθαρίσει η εικόνα του σώματος.

Ο αστυνομικός ανέφερε ο Κύπρος Μιχαηλίδης πρέπει να είναι ευαίσθητος να κάνει την δουλεία του όπως πρέπει, γιατί πληρώνεται και έχει υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, να είναι αποτελεσματικός. Αν δεν μπορεί είπε χαρακτηριστικά ας αλλάξει επάγγελμα. Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι η Αστυνομία είναι κομμάτι της κοινωνίας και τα μέλη της σάρκα εκ της σαρκός της οπόταν το πρόβλημα έγκειται και στην γενικότερη νοοτροπία της κοινωνίας.