ΓεΣΥ: Αγώνας δρόμου από ΟΑΥ για τη ραχοκοκαλιά του Συστήματος - Alert τις πρώτες εβδομάδες του Ιούνη

ΓεΣΥ: Αγώνας δρόμου από ΟΑΥ για τη ραχοκοκαλιά του Συστήματος - Alert τις πρώτες εβδομάδες του Ιούνη

Σε επιφυλακή ομάδα τεχνικών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά - Πότε θα δούμε τον κατάλογο των ειδικών γιατρών

Της Άντρης Θρασυβούλου

Αγώνα δρόμου κάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για να είναι όλα έτοιμα στην ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) μέχρι την 1η Ιουνίου. Ο λόγος για το Σύστημα Πληροφορικής που πρέπει να είναι έτοιμο με όλα όσα χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας. Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του, τότε αναμένεται να επηρεαστεί ολόκληρο το σύστημα και κατά συνέπεια οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς. 

Γι' αυτόν τον λόγο ο ΟΑΥ δίδει ιδιαίτερη σημασία στην ορθή ολοκλήρωση του. Το Σύστημα Πληροφορικής υποστηρίζει όλες τις εσωτερικές διεργασίες που αφορούν στον ΟΑΥ περιλαμβανομένου τη διαχείριση των απαιτήσεων του Ταμείου, των πληρωμών και όλα τα σχετικά υποσυστήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του ΓεΣΥ. Μια σημαντική διαδικασία είναι αυτή κατά την οποία θα εισέρχεται στο Σύστημα ο γιατρός, θα βλέπει όλη τη λίστα με τα φάρμακα και στη συνέχεια θα επιλέγει μέσω αυτού το φάρμακο για τον ασθενή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάρτυρες σε δίκη - Τα νέα δεδομένα για την προστασία τους

Όπως ανέφερε στο Newsbomb ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ο Οργανισμός θα έχει έτοιμα τα πάντα μέχρι την 1η Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή φορτώνονται διάφορα στοιχεία που πρέπει να ενταχθούν μέσα στο Σύστημα.

Φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, κατάλογος ειδικών ιατρών φορτώνονται αυτές τις ημέρες στο Σύστημα. Η πίεση ωστόσο, είναι μεγάλη για τον Οργανισμό καθώς όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν ομαλά. Τις πρώτες εβδομάδες, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά θα βρίσκεται σε επιφυλακή ομάδα η οποία θα αναλάβει δράση.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν διαθέσιμα:

Tα σημαντικά υποσυστήματα του εν λόγω Συστήματος που είναι η Πύλη Δικαιούχων (BeneficiaryPortal) και η Πύλη Παροχέων (ProviderPortal), οι οποίες διατίθενται δωρεάν στους Δικαιούχους και Παροχείς αντίστοιχα, μέσω διαδικτύου. 

- Η λίστα των προσωπικών ιατρών για ενήλικες

- Η λίστα των προσωπικών ιατρών για παιδιά

 Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ειδικοί γιατροί

Ο κατάλογος των ειδικών ιατρών αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ λίγες ημέρες πριν την 1η Ιουνίου. Όπως πληροφορούμαστε ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών. Στο μεταξύ σε χθεσινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για λήψη προσωρινών μέτρων για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τους Ειδικούς Ιατρούς των νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Θα υιοθετηθούν προσωρινά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί πως όσοι ασθενείς έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με Ειδικούς Ιατρούς του ΟΚΥπΥ μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019, θα μπορέσουν να τα εκτελέσουν κανονικά χωρίς να απαιτείται νέο παραπεμπτικό. Η ίδια διευθέτηση για την ίδια περίοδο θα ισχύσει και για τα προγραμματισμένα ραντεβού για διαγνωστικές/απεικονιστικές εξετάσεις.