Υπ. Εργασίας: Η ψηφιακή επανάσταση δεν πρέπει να υπονομεύσει τον παράγοντα άνθρωπο

Υπ. Εργασίας: Η ψηφιακή επανάσταση δεν πρέπει να υπονομεύσει τον παράγοντα άνθρωπο

Τι ανέφερε η Υπουργός Εργασίας

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπονομευθεί ή ακόμη και να χαθεί ο παράγοντας άνθρωπος, στα πλαίσια της ψηφιακής επανάστασης και της αυτοματοποίησης, αναφέρει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό της σε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που ξεκίνησε στη Λεμεσό.

Η τριήμερη Διάσκεψη, με θέμα "Η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και η ανάγκη βελτίωσης της εκπροσώπησης των εργαζομένων - Νέες μορφές εργοδότησης και οι προκλήσεις των Ευρωπαϊκών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων", διοργανώνεται από τη ΔΕΟΚ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΕΖΑ (Ευρωπαϊκό Κέντρο για Θέματα Εργαζομένων).

Διαβάστε επίσης: Κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία - Όλες οι πληροφορίες

Στο χαιρετισμό της, που διάβασε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η Υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι η συνεχής εξέλιξη στο κόσμο της εργασίας αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, σημειώνοντας ότι, αν και η φύση της εργασίας και οι τρόποι που αυτή εκτελείται πάντοτε βρίσκονταν σε συνεχή τροχιά αλλαγής, ο ρυθμός αυτός έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη ψηφιακή τεχνολογία.

Σύμφωνα με την κ.Αιμιλιανίδου, η ψηφιακή επανάσταση και η αυτοματοποίηση δημιούργησε και αναμένεται ότι θα δημιουργήσει και στο μέλλον πολλές νέες θέσεις εργασίας και νέες επαγγελματικές κατηγορίες υψηλής εξειδίκευσης, "παράλληλα όμως προκάλεσε τη συρρίκνωση, που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, ορισμένων κλάδων οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίοι απαιτούν χαμηλές δεξιότητες για την άσκηση καθηκόντων ρουτίνας".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Υπογραμμίζει δε ότι, η συνεχής επένδυση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, με την προσφορά ευκαιριών κατάρτισης και επανακατάρτισης, στα πλαίσια προώθησης της δια βίου μάθησης, κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη, προκειμένου να προσαρμόζονται στις συνεχείς ανάγκες της αγοράς εργασίας και καθόλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής.

"Δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς θεατές στα όσα γίνονται στον κόσμο και να μην αδράξουμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αλλαγή αυτή", συμπληρώνει.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρει, επίσης, ότι η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας έχει διττό χαρακτήρα με θετικές, αλλά και αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό γίγνεσθαι και η ορθή αξιοποίηση της εξέλιξης αυτής μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, προσφέροντας δυναμική εισόδο σε νέες αγορές, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι τυχόν αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και υποδεικνύοντας ότι επίκεντρο των προβληματισμών που αιωρούνται αποτελεί ο παράγοντας άνθρωπος, σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο παράγοντας αυτός να υπονομευθεί ή ακόμη και να χαθεί στα πλαίσια της αυτοματοποίησης.

"Θα πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που να διασφαλίζουν όσο το δυνατό καλύτερα τις θέσεις εργασίας, προωθώντας παράλληλα την ήπια προσαρμογή των εργαζομένων στα νέα δεδομένα και παρέχοντας σε αυτούς την κατάλληλη κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούν οι συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων", αναφέρει η Υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι, θα πρέπει επίσης να δοθεί ώθηση σε νέους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις που θα σχετίζονται με την τεχνολογία της πληροφορικής και την τεχνητή νοημοσύνη.

Παράλληλα, συνεχίζει, εγείρονται και σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ζητημάτων από τις τεχνολογικές εξελίξεις και οι οποίες θα απαιτήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς και τη δημιουργία νέων ελεγκτικών μηχανισμών και ρυθμιστικών αρχών που θα εξαλείψουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης.

Στο χαιρετισμό της, η κ.Αιμιλιανίδου ανέφερε ακόμη ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες προσφέρουν νέες και ευέλικτες ευκαιρίες απασχόλησης, οι οποίες όμως απαιτούν τη χάραξη νέων πολιτικών που να διατηρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα ενός κράτους και να παρέχουν το κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να προσαρμόζουν τους κοινωνικούς θεσμούς, τους κανόνες και τα εκπαιδευτικά συστήματα προκειμένου οι πολίτες να νοιώθουν ασφάλεια και στήριξη για αντιμετώπιση του μέλλοντος.

Εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι η συνεργασία των υπηρεσιών απασχόλησης, των οργανισμών παροχής κατάρτισης και δεξιοτήτων, και των κοινωνικών υπηρεσιών, θα καταφέρουν να προωθήσουν μια αξιοπρεπή και βιώσιμη εργασία για όλους, μέσα σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και κοινωνικής προστασίας, διασφαλίζοντας τη ισότητα ευκαιριών και τη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού της χώρας μας.

"Ο ρόλος που καλούμαστε όλοι να διαδραματίσουμε, είναι σοβαρός και απαιτεί υπευθυνότητα, την οποία έχουμε όλοι αποδείξει πως κατέχουμε", καταλήγει η Υπουργός Εργασίας στο χαιρετισμό της, υπογραμμίζοντας, παράλληλα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΟΚ και όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα στο εργασιακό και κατ` επέκταση στο κοινωνικό γίγνεσθαι..

Όπως δε υπέδειξε, "η διαχρονική συνεργασία της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους βασίζεται σε γερά θεμέλια, τα οποία αρχίζουν και καταλήγουν στον αμοιβαίο σεβασμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών μας ανησυχιών, στα πλαίσια πάντοτε του κοινωνικού διαλόγου".

Πηγή: ΚΥΠΕ