Τα πάνω - κάτω φέρνει νόμος για παιδιά παραβάτες - Τι λέει η Λ. Κουρσουμπά

 Τα πάνω - κάτω φέρνει νόμος για παιδιά παραβάτες - Τι λέει η Λ. Κουρσουμπά

Η νέα φιλοσοφία, οι αλλαγές, η απόφαση και το έσχατο μέτρο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

«Τέκνο» της Επιτρόπου Προστασίας για το Παιδί Λήδας Κουρσουμπά είναι το νομοσχέδιο για την εγκαθίδρυση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο με έσχατο μέτρο τη φυλάκιση. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή θα πρέπει να κατατεθεί στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου μέχρι τις 11 Ιουνίου 2019.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η Επίτροπος Παιδιού εξήγησε αναλυτικά στο Newsbomb τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Αρχικά η κα Κουρσουμπά μάς εξήγησε την ιστορία του νομοσχεδίου. Όπως είπε, όταν ήταν πρόεδρος του Δικτύου των Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί το 2012 έβαλε ως θέμα τη νεανική παραβατικότητα και την αντιμετώπιση των παιδιών που είναι σε σύγκρουση με τον νόμο.


Στο Συνέδριο Ευρωπαίων Επιτρόπων εκδόθηκε η δήλωση της Λευκωσίας που καλούσε τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε νομοθεσία.

«Αποφάσισα μόνη μου»

Η κα Κουρσουμπά είπε ότι «ήθελα να προσφέρω κάτι και έτσι αποφάσισα να ετοιμάσω εγώ το νομοσχέδιο αφού είχαμε την πείρα. Το 2014 ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο και το παρέδωσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει νομοθεσία. Η βάση μας είναι η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και άλλες παρεμφερείς συμβάσεις και διεθνή πρότυπα».

Η διαφορά αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι υπάρχουν πρόνοιες για πρόληψη της παραβατικότητας αλλά και καταστολή. Η ηλικία που υπέχουν ποινικής ποινικής ευθύνης τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι τα 14 έτη και οι ανήλικοι κάτω των 14 ετών όταν διαπράξουν αδίκημα παραμένουν ατιμώρητα. Το νέο νομοσχέδιο οδηγεί τα παιδιά κάτω των 14 που παρανομούν σε ειδικές επιτροπές που θα αξιολογηθούν, αφού ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι καθαρά παιδοκεντρικός.

Όσον αφορά, την αντιμετώπιση των παιδιών που υπέχουν ποινικής ευθύνης, η κα Κουρσουμπά ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο τονίζει ότι «ποινική ευθύνη θα έχουν πλέον μόνο όσα παιδιά θα αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του αδικήματος που διέπραξαν και έχουν τη σχετική ωριμότητα».

Διαβάστε επίσης: Νομοσχέδιο αλλάζει αυτά που ξέρουμε: Πότε ένα παιδί θα πηγαίνει Φυλακή

Η φιλοσοφία αποδικαστικοποίησης

Η Επίτροπος Παιδιού ανέφερε ότι «τα παιδιά άνω των 14 θα οδηγηθούν σε ειδικές Επιτροπές και σε προγράμματα φιλικά προς τα παιδιά που στόχο έχουν: Οι παραβάτες να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους και την ευθύνη τους. Πλέον θα λειτουργεί η φιλοσοφία της αποδικαστικοποίησης και θα αποφεύγεται η δικαστική διαδικασία. Τα παιδιά θα οδηγούνται στο Δικαστήριο μόνο εάν τα προγράμματα αποτύχουν. Στα ειδικά προγράμματα θα συμμετάσχουν οι γονείς και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

b y6

Αλλάζει η δικαστική διαδικασία

Πλέον θα αλλάξει και η φιλοσοφία της δικαστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με το νέο νόμο δεν θα επιτρέπεται η κράτηση (προφυλάκιση) του παιδιού. Εάν κριθεί ότι ένα παιδί θα πρέπει να περιοριστεί θα εκδοθεί διάταγμα περιορισμού. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα κηρύξει ειδικούς χώρους, κατάλληλα διαρρυθμισμένους για τον περιορισμό των παιδιών. Στους χώρους αυτούς το παιδί θα κάνει τα μαθήματά του χωρίς ενήλικες και θα απολαμβάνει προγράμματα στήριξης., ενώ το χρόνο κράτησης θα τον ορίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Δικαστήρια Ανηλίκων

Τα παιδιά που θα υπέχουν ποινική ευθύνη θα οδηγούνται σε Δικαστήρια Ανηλίκων που θα είναι το έσχατο μέτρο. Οι δικαστές θα έχουν εξειδίκευση όχι μόνο με το νέο νόμο, αλλά και και τα δικαιώματα των παιδιών και την αντιμετώπισή τους. Θα οριστούν οικογενειακοί δικαστές για να δικάζουν, αλλά και αυτοί θα εξειδικευτούν. Σε κάθε επαρχία, θα οριστούν ένας ή δυο δικαστές (στην περίπτωση αυτή ο ένας θα είναι ο πρόεδρος και ο δεύτερος δικαστής). Στη δικαστική διαδικασία θα εφαρμόζεται σχέδιο δράσης για το παιδί με έσχατο μέτρο τη φυλάκιση.
Το Δικαστήριο θα έχει ενώπιον του πολλές επιλογές τιμωρητικών μέτρων όπως: Η καταβολή αποζημίωσης από τους γονείς ή ακόμα και το ίδιο το παιδί. Απαλλαγή υπό όρους. Καταβολή προστίμου. Διάταγμα γονικής επιτήρησης (περιορισμός).

Εάν για ειδικούς λόγους το Δικαστήριο αποφασίσει επιβολή ποινής στερητική της ελευθερίας θα ορίζεται η κράτηση. Η έκτιση αυτής της ποινής θα γίνεται σε ειδικούς χώρους κατάλληλα διαρρυθμισμένους για το παιδί με ειδικό πρόγραμμα μόνο για ανήλικους. Το χρόνο κράτησης θα κηρύσσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ειδική Επιτροπή θα εξετάζει εάν ο ο νόμος εφαρμόζεται ορθά.

Το Δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιβάλει την κράτηση όπως εξήγησε η κα Κουρσουμπά εκτός εάν αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού, ακούσει ομάδα εμπειρογνωμόνων και εάν πειστεί ότι ο ανήλικος δεν θα βοηθηθεί με άλλο τρόπο.

Η κα Κουρσουμπά ευχήθηκε όπως το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή σύντομα και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.