Ένας Κύπριος ντύνεται Drag Queen και δίνει παραστάσεις (Φωτος & Βίντεο)

Ένας Κύπριος ντύνεται Drag Queen και δίνει παραστάσεις (Φωτος & Βίντεο)

Ο Χρήστος Κρασίδης μιλά στο Νewsbomb για τον ρόλο του ως Aya Olan

Της Μύριας Γεωργίου

 

Ο Χρήστος Κρασίδης είναι επαγγελματίας μουσικός και τον τελευταίο χρόνο επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το Drag show. Ο Χρήστος αποφάσισε να παρουσιάσει το ταλέντο του σε κάτι που μπορεί να κριθεί αρνητικά από κάποιους αλλά αυτό δεν τον αποθαρρύνει από το να στείλει τα δικά του μηνύματα.

thumbnail IMG 4541

Drag queen (ντραγκ κουίν), ονομάζεται το άτομο, συνήθως άνδρας, που παρουσιάζεται ως μια υπερβολική εκδοχή του αντίθετου φύλου. Η παρουσίαση γίνεται με τη χρήση μακιγιάζ, φορεμάτων, περουκών, ψεύτικων βλεφαρίδων κ.λ.π.. Ο όρος ντραγκ κουίν δεν πρέπει να συγχέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή με την ταυτότητα φύλου, μιας και ντραγκ κουίν μπορεί να είναι οποιοσδήποτε το επιθυμεί.

Το 2015, δημιούργησε μια persona, ένα καλλιτεχνικό χαρακτήρα, την Aya Olan, για τους σκοπούς της παράστασης που πραγματοποιήθηκε στο Buffer Fringe Festival, ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στη ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία. Ο λόγος δημιουργίας αυτής της παράστασης ήταν η διασκέδαση του κοινού με ένα χιουμοριστικό τρόπο, η σάτιρα της Κυπριακής νοοτροπίας και η προσέγγιση της Κυπριακής πραγματικότητας μέσα από ένα πρίσμα χιουμοριστικής κριτικής. Παράλληλα, η Aya Olan εξυπηρετεί την ενδυνάμωση και στήριξη όλων των ανθρώπων που νιώθουν ότι είναι διαφορετικοί ή μη-αποδεχτοί στην κοινωνία, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικού, εθνικού ή άλλου χαρακτηριστικού.

Μέσα από την συνέντευξη που είχαμε συζητήσαμε για την πορεία του, πως ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε σχέση με το Drag show, πως νιώθει όταν μακιγιάρεται και πολλά άλλα...

Ποιος είναι ο Χρήστος

thumbnail CBF3FB3A BBD4 4D77 88FF 12AA2B53892A

Ο Χρήστος Κρασίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό, η μητέρα του κατάγεται από την Μόρφου και ο πατέρας του από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου.

Ξεκίνησε με την κλασσική εκπαίδευση που διδάσκουν τα ωδεία στην Κύπρο, σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μουσική τεχνολογία, σε Πανεπιστήμιο στην Αγγλία και αφού εργάστηκε στην Ευρώπη για κάποια χρόνια, έκανε και Μεταπτυχιακό Music Βusiness Management, στην Αγγλία. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε εθελοντική εργασία σε οργανώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τώρα δραστηριοποιείται στην Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDSAIDS και στο Cy Checkpoint που ασχολείται με την σεξουαλική υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόληψη, με επίκεντρο τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV/AIDS. Ταυτόχρονα, διδάσκει καλλιτεχνικά αντικείμενα στο Veramand Academy, μια επαγγελματική σχολή για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική, το τραγούδι, τη δημιουργική γραφή, τη μουσική τεχνολογία και την παραγωγή.

«Το κομμάτι του εθελοντισμού που αφορά τα LGBTQI+ δικαιώματα, την σεξουαλική υγεία και γενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της Aya Olan. Είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε και ξαναζωντάνεψε».

Ποια είναι η Aya Οlan

thumbnail 5. Aya Olan

Η Aya Olan είναι μια persona Drag η οποία δημιουργήθηκε το 2015 για ένα show που διάρκεσε 30 λεπτά και ξαναγεννήθηκε το 2019.

«Είναι ένας άνθρωπος σύμβολο, μια Κύπρια που μεγάλωσε στην Αγγλία.  Η μια πλευρά της οικογένειας της ήταν Ελληνοκύπριοι και η άλλη Τουρκοκύπριοι, έχασε τους γονείς της σε δυστύχημα, μεγάλωσε με την γιαγιά της, σπούδασε στην Αγγλία και επέστρεψε στην Κύπρο για να διεκδικήσει τα 5 λεπτά φήμης που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη».

«Ο λόγος που είναι ένα σύμβολο είναι γιατί είναι μια αφορμή για να θίξουμε θέματα πολιτικά, καλλιτεχνικά που αφορούν την πραγματικότητα μας στην Κύπρο μέσα από το γέλιο, δηλαδή μέσα από το stand up comedy.»

«Το τραγουδιστικό μέρος έρχεται να φορτίσει συναισθήματα. Αυτά που έχει να πει η Aya που φαίνονται σε πρώτο επίπεδο αστεία, είναι μια σάτιρα αλλά έχει μέσα ένα κομμάτι πολύ συναισθηματικό που το δίνει η μουσική.»

«Η Aya για μένα συμβολίζει την Κύπρο, έχει μια πλευρά Ελληνοκυπριακή, μια πλευρά Τουρκοκυπριακή, στη μια πλευρά της είναι άνδρας, στην άλλη γυναίκα, η μια πλευρά είναι έξυπνη, η άλλη είναι χαζή, μια πλευρά ταλαντούχα, μια άλλη φαντασμένη. Είναι όλες οι διαχωριστικές γραμμές που μας χωρίζουν και ταυτόχρονα μας ενώνουν. Είναι οι γραμμές μέσα μας. Η Aya Olan είναι όλοι οι λόγοι που μπορεί ένας άνθρωπος να νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλός, οι λόγοι που μπορεί να φοβάται ότι θα τον απορρίψουν.»

«Έρχεται μέσα από την σάτιρα να εμψυχώσει τον κόσμο και το μήνυμα της είναι ότι είναι εντάξει να μην είσαι αρκετός ή τέλειος.»

Σε όλο το κοινό της Κύπρου η Άγια προσφέρει γέλιο σε μια δύσκολη εποχή, κάτι το οποίο είναι σημαντικό να αναφερθεί αφού η παράσταση δεν είναι φτιαγμένη για ειδικό κοινό, είναι για όλους.

Επίσης έρχεται η ενδυνάμωση των ανθρώπων που νιώθουν ότι η Aya εκφράζει την διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά τους ΛΟΑΤΙ ομοφυλόφιλους, λεσβίες, αμφισεξουαλικούς, τρανς, ιντερσεξ ανθρώπων, είτε αφορά οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα. 

Η διαφορετικότητα είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους, η διαφορετικότητα και η συναισθηματική κατάσταση που έχουν οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι διαφέρουν είναι ακριβώς η ίδια, αφού και η εμπειρία είναι η ίδια. Η Aya μιλά σε όλους τους ανθρώπους που νιώθουν ότι σε κάποιο βαθμό είναι διαφορετικοί.

Η παράσταση

thumbnail 2. United Colours of Aya Olan 2015

Ο Χρήστος δεν σκέφτηκε ποτέ ότι είναι πρωτοποριακό, “το drag show”, όπως είπε, "υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια”.

«Αυτό που ίσως να είναι καινούργιο στην Κύπρο είναι ότι αυτή η Persona λειτουργεί σαν καθρέφτης στο κοινό προβάλλοντας όλα όσα έχουμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας που μας αφορούν, η Aya σου τα βγάζει στο φως.»

Η απάντηση του στην ερώτηση για το πως αντέδρασαν οι δικοί του άνθρωποι όταν έμαθαν ότι θα ασχοληθεί με το drag show: «Είμαι επαγγελματίας performer. Η Aya δεν είναι το πρώτο show που κάνω γύρω από τα ΛΟΑΤΙΚ+ θέματα. Εξάλλου, δε ζητώ άδεια από κανένα για να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Οι δικοί μου άνθρωποι, γονείς, φίλοι, οικογένεια με την ευρύτερη έννοια, στηρίζουν γενικότερα τις καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές μου δράσεις και γενικώς εισπράττω ότι είναι πολύ περήφανοι για μένα.»

«Αυτή η παράσταση είναι ένα βήμα παραπέρα σε αυτό που κάνω, η τέχνη είναι αφορμή να θίξεις κοινωνικά θέματα, είτε αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, gay δικαιώματα, τις πραγματικότητες των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, γενικά, οποιοδήποτε άνθρωπο που μπορεί να είναι θύμα εκφοβισμού και bullying.»

Η αντιμετώπιση του κόσμου

Όπως συμπλήρωσε ο Χρήστος  το show έχει τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο, λαμβάνει υποστηρικτικά μηνύματα στο διαδίκτυο, ακόμα και από το εξωτερικό. Όπως είπε ο ίδιος το Drag show είναι κάτι που θα το συνεχίσει όσο υπάρχει η ανάγκη από το κοινό. Όταν ξεκίνησε δεν περίμενε ότι θα πάρει τέτοιες διαστάσεις. Αυτό που το κρατά ζωντανό είναι η ανταπόκριση από το κόσμο.

«Έχουν έρθει ΛΟΑΤΙ άτομα στις παραστάσεις που ήθελαν να μου μιλήσουν, μαθητές λυκείου, γονείς, ζευγάρια γκέι, ζευγάρια straight, μονάδες, ομάδες, μικρές ηλικίες και πιο μεγάλοι, πιστεύω ότι η παράσταση λειτουργεί εμψυχωτικά για εκείνους, αλλά  θέλω να πιστεύω ότι αυτή η Aya λειτουργεί εμψυχωτικά γενικότερα για όλους τους ανθρώπους.»

Η Aya αντιμετωπίζει τα αρνητικά σχόλια με αγάπη..

thumbnail 3. United Colours of Aya Olan 2015

Ο Χρήστος μέσα από την συζήτηση μας, είπε χαρακτηριστικά «Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους τους ανθρώπους. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους κάμνουμε τούτο που κάμνουμε ή να καταλάβουν τα κίνητρα μας.»

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν ότι απειλούνται, κάποιοι μάλιστα το εξέφρασαν με διάφορα σχόλια στη σελίδα της Ayaς στο facebook.»

«Πολύ συνειδητά η Aya επέλεξε να μην σβήσει αυτά τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια και να απαντήσει, να μην τα κρύψει αλλά να τα δημοσιοποιήσει.»

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, όλοι ακολουθούν μια πορεία για να καταλάβουν ότι οι άλλοι γύρω τους είναι διαφορετικοί, λέει χαρακτηριστικά.

«Η πορεία και η διαδικασία της αποδοχής τόσο του εαυτού μας όσο και των ανθρώπων γύρω μας παίρνει χρόνο, δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε θυμό και να εξαγριώσει κάποιους. Είναι όλα μέρος του παιχνιδιού».

Η προσωπική άποψη του Χρήστου είναι ότι οι άνθρωποι δεν απειλούνται και δεν πρέπει να απειλούνται από όλα αυτά. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που όντως νιώθουν να απειλούνται. Για παράδειγμα μια μητέρα σχολίασε στην σελίδα της Aya’s «Ευτυχώς που δεν είσαι γιος μου». Υπήρχαν κάποιοι που εναντιώθηκαν λέγοντας «ευτυχώς που δεν είσαι μάνα μου». Παρόλα αυτά η Aya απάντησε με αγάπη, προτρέποντας την μητέρα αυτή να δέχεται τα παιδιά της, όπως αυτά είναι.

«Υπήρχαν και άλλοι, άντρες για παράδειγμα που ίσως να θίχτηκε ο ανδρισμός τους. Από την άλλη όλο αυτό στα κοινωνικά μέσα είναι καλό γιατί έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση.»

Τα επόμενα βήματα της Aya.. «DAREU»

thumbnail 1. United Colours of Aya Olan 2015

Ο Χρήστος και η ομάδα του ετοιμάζουν μια παράσταση για το PRIDE που θα γίνει στις 25 Μαΐου στην παλιά αγορά της Λευκωσίας, τα έσοδα της οποίας θα ενισχύσουν την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, την Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου και το φετινό Pride. Η παράσταση ονομάζεται “DARE 2BU”, δηλαδή “τόλμα να είσαι ο εαυτός σου”, και είναι αφιερωμένη στον εκφοβισμό, στοχεύει να δώσει δύναμη σε όλους τους ανθρώπους που μπορεί να είναι ή να υπήρξαν θύματα του bulling.

Τα κείμενα γράφονται από την συγγραφική ομάδα του Veramand Αcademy (Link: https://www.facebook.com/veramandcom) μαζί με τον ίδιο, τη Μαρία Τσάκα και την Ευαγγέλια Σωκράτους. Make up έχουν κάνει η Ειρήνη Τοφαλή, ο Andrew από το Andrew & Kyri Hair Salon και την Κωνσταντίνα Purple, ενώ το καλλιτεχνικό ζευγάρι της Aya Οlan στο πιάνο και το τραγούδι είναι ο Κώστας Παυλίδης.

Οι παραστάσεις της Aya συνήθως διαρκούν 2 ώρες. Ξεκίνησαν φέτος τον Ιανουάριο από το Cinnamon Lounge Bar στη Δερύνεια, που ήταν και ο κύριος λόγος που ξαναγεννήθηκε η Aya, ενώ στη συνέχεια παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λεμεσό, Πάφο και Λευκωσία.

Το μακιγιάζ

thumbnail 6. Aya Olan

«Το μακιγιάζ είναι πολύ ενοχλητικό, η διαδικασία της προετοιμασίας της παράστασης είναι εξαιρετικά κουραστική, το μακιγιάζ του drag show είναι πολύ έντονο και είναι πολύ κουραστικό για μένα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παράσταση που έχω κάνει.»

thumbnail 4. Aya Olan

Η δεκτικότητα από τους Κυπρίους και οι άνθρωποι που μάχονται για τα δικαιώματα τους

 «Τα τελευταία 10 χρόνια, υπάρχουν πολλές ομάδες ανθρώπων που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 2011 που ιδρύθηκε η Accept, η οποία ασχολείται ειδικά με την ορατότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, υπάρχει πλεoν το Pride Parade που γίνεται 1 φορά τον χρόνο και μαζεύει 5-6 χιλιάδες κόσμο. Υπάρχει επίσης το σύμφωνο συμβίωσης που δεν παρέχει μεν ίσα δικαιώματα σε όλους, αφού υπάρχει το θέμα της τεκνοθεσίας ακόμα, αλλά μπορούν τα ζευγάρια να επιλέξουν νομική αναγνώριση της σχέσης τους. Γίνεται επίσης μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο σε σχέση με την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.»

Σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης πιστεύει ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από το να έχουν όλοι τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν ένας άλλος άνθρωπος έχει και αυτός τα δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι.

«Με την αναγνώριση των δικαιωμάτων που δικαιούνται τα ΛΟΑΤΙ άτομα δεν στερούμαστε εμείς δικαιωμάτων.»

Όπως είπε υπάρχει δρόμος μέχρι την αλλαγή της νοοτροπίας αλλά πλέον ο κόσμος αλλάζει, η αντιμετώπιση σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τότε που ήταν ο ίδιος μαθητής μέχρι σήμερα.

 «Σίγουρα έχουν αλλάξει τα πράγματα, σίγουρα υπάρχει μακρύς δρόμος αλλά δεν μπορεί να αγνοήσουμε αυτή την αλλαγή»

Μια αλλαγή την οποία θεωρεί πολύ σημαντική.

Μπορείτε να δείτε βίντεο της Aya Olan και εδώ

 Βίντεο απο προηγούμενη δουλειά του Χρήστου.