ΓεΣΥ: Έκανε υπέρηχο καρδιάς δωρεάν αντί να πληρώσει 220 ευρώ

ΓεΣΥ: Έκανε υπέρηχο καρδιάς δωρεάν αντί να πληρώσει 220 ευρώ

Έτσι λειτούργησε το σύστημα την 1η ημέρα

Όλα καλά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΓΕΣΥ, με το λογισμικό να ξεπερνά τις προσδοκίες, όπως δήλωσε το Σάββατο 1 Ιουνίου ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο πρώτος που δικαιούχος υπερήχου καρδιάς που ήγειρε απαίτηση από το ΓΕΣΥ επωφελήθηκε εξέτασης 220 ευρώ δωρεάν, ενώ ο 1 δικαιούχος που ήγειρε απαίτηση για φάρμακα για σύνολο 86 ευρώ πλήρωσε 2 εύρω.

Διαβάστε επίσης: Φάρμακα από 98 ευρώ μόλις 3 ευρώ με το ΓεΣΥ - Η πρώτη συνταγή - Ποιος τα αγόρασε και από που(Φωτό)

Ο κ. Αντωνίου είπε πως η πρώτη ημέρα κύλισε πολύ ομαλά, «ωστόσο δεν θα εφησυχάσουμε καθώς γνωρίζουμε ότι δυνατόν να προκύψουν προβλήματα και θα επικαλεστούμε την υπομονή και τη στήριξη του κόσμου και των ΜΜΕ ζητώντας να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης των τελευταίων 50 χρόνων».

Το ΓΕΣΥ, πρόσθεσε, ανήκει στον κυπριακό λαό του οποίου αποτελεί κτήμα και είπε ότι αναμένει από όλους να το στηρίξουν και να το περιφρουρήσουν κατά την επόμενη περίοδο καθώς εφαρμόζεται η πρώτη φάση του συστήματος που καλύπτει προσωπικό ιατρό, ειδικό ιατρό, τα φάρμακα και τα ακτινοδιαγνωστικά.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, είπε πως μέχρι τώρα δεκάδες κόσμου επισκέφθηκαν τους προσωπικούς τους γιατρούς, έχουν υποβληθεί αρκετές απαιτήσεις και από ειδικούς και από προσωπικούς ιατρού και φαρμακεία τα οποία εκτέλεσαν αρκετές συνταγές.

Αφού παρατήρησε ότι είναι Σάββατο και οι επισκέψεις σε γιατρούς είναι μειωμένες, ανέφερε ότι εκτελέστηκαν δεκάδες συνταγές μέσω του ΓΕΣΥ.

Κληθείς να σχολιάσει κάποια προβλήματα που προέκυψαν με τα αποθέματα των φαρμακείων, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως το απόθεμα σχετίζεται με το λογισμικό που διατηρεί το κάθε φαρμακείο για την αποθήκη του. «Όντως υπάρχουν φαρμακεία τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τη σύνδεση του συστήματος του ΓΕΣΥ με το λογισμικό αποθήκης του φαρμακείου», είπε εξηγώντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κτυπηθεί το φάρμακο και στην αποθήκη στο λογισμικό του φαρμακείου, ενώ τα φαρμακεία που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα του ΓΕΣΥ δεν χρειάζεται να κάνουν αυτή τη διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως σε ό,τι αφορά την εγγραφή των δικαιούχων στο σύστημα του ΟΑΥ, τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε πρόβλημα με το λογισμικό και όσοι δικαιούχοι ήθελαν να εγγραφούν μπορούσαν, αφού η ιστοσέλιδα και η πύλη δικαιούχων λειτουργούσε κανονικά.

Ανέφερε περαιτέρω πως κάποια θέματα που εντοπίστηκαν σε σχέση με τους δικαιούχους πολίτες τρίτων χωρών ή Ευρωπαίους πολίτες, αφορούν τεχνικά θέματα τα οποία γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν σε συνεργασία με άλλα τμήματα της Κυβέρνησης, όπως το Αρχείο Πληθυσμού, ώστε όλοι αυτοί οι πολίτες να μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ.