Συνεχίστηκε η πολύωρη αντεξέταση του Κ. Λιασίδη στην υπόθεση των πινακίδων

Συνεχίστηκε η πολύωρη αντεξέταση του Κ. Λιασίδη στην υπόθεση των πινακίδων

Τι έγινε στη σημερινή δικάσιμο

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κώστα Λιασίδη, Λογιστικού Λειτουργού στο Δήμο Πάφου από το 2012, συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου.

O συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του Διευθυντή της Χρίστου Ιωάννου, δικηγόρος Σάββας Μάτσας, στο πλαίσιο της αντεξέτασής του ανέφερε πως πολύ σημαντικά και απαιτούμενα έγγραφα δεν δόθηκαν στον μάρτυρα όταν έδινε τις καταθέσεις του στις ανακριτικές αρχές, προσθέτοντας πως το σύστημα μηχανογράφησης δεν λειτουργούσε σωστά. Πρόσθεσε πως δεν έτυχαν καν εφαρμογής πολλά προγράμματα από το παλιό στο νέο σύστημα. Αν και πολλά προγράμματα εγκαταστάθηκαν από την προμηθεύτρια εταιρεία, εντούτοις, είπε, δεν τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Δήμο Πάφου.

Διαβάστε επίσης: Κ. Πετρίδης: Στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΕ

Απαντώντας ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως η αλλαγή του μηχανογραφημένου συστήματος έγινε την 1η Ιανουαρίου του 2008 και πως καμμία αλλοίωση δεν μπορούσε να γίνει μέσα στο σύστημα. Κάθε τέλος του χρόνου, είπε, κλείνουν όλες οι δοσοληψίες και πρόσθεσε ότι καμία καταχώρηση οικονομικής δοσοληψίας δεν έμεινε έξω από το σύστημα και πως ο Δήμος Πάφου καταχωρεί όλες τις δοσοληψίες του με τις πράξεις τοις μετρητοί
ς.
Ακολούθως ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε σε ετήσια έκθεση για το 2009 βάση της οποίας διαφαίνεται ότι παρατηρούνται αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, σε αδυναμίες του παλιού και του νέου συστήματος που σχετίζονται με την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του.
Ο μάρτυρας εξήγησε πως οι συγκεκριμένες αναφορές του Δικηγόρου αφορούν τις δοσοληψίες των δημοτών στο Τμήμα Υδατοπρομήθειας και Φορολογιών και δεν έχουν καμία σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Ωστόσο ο κ. Μάτσας είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί εντάχθηκε στην συγκεκριμένη υπηρεσία το 2012.

Ενώπιον του Δικαστηρίου ο μάρτυρας είπε πως οι καταθέσεις του στην Αστυνομία έγιναν για να διερευνήσει όχι μόνο τις συναλλαγές συγκεκριμένης εταιρείας με τον Δήμο Πάφου, αλλά όλη την πρακτική που ακολουθούν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί. Τα συμπεράσματα λήφθηκαν, όπως εξήγησε, με δεδομένα τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους και στις περιπτώσεις όπου υπήρχε ένδειξη ότι εργασίες έγιναν κατά παράβαση των συμφωνιών.

Πρόσθεσε πως τα έγγραφα που δεν είχε ενώπιον του στο πλαίσιο της έρευνας δεν επηρεάζουν στα σημεία που έγιναν τιμολογήσεις, επηρεάζουν, ωστόσο , όπως είπε, τις εξηγήσεις γιατί οι υπηρεσιακοί προέβησαν σε ενέργειες κατά παράβαση των συμφωνιών.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως δεν έγινε αξιόπιστη έρευνα με αποτέλεσμα να κατηγορούνται τρία πρόσωπα και δύο εταιρείες για ζημιά που υπέστη ο Δήμος Πάφου ύψους 200 χιλ. ευρώ, ενώ αυτό το ποσό καταβλήθηκε.

Ο μάρτυρας σημείωσε ότι η έρευνα είναι αξιόπιστη και αναφέρεται σε αξιολόγηση συγκεκριμένων εγγράφων. Τα έγγραφα είπε που υπάρχουν είναι ικανοποιητικά για να καταλήξουν στο συμπέρασμα τους.

Η θέση της υπεράσπισης είναι ότι το ποσό των 46.887 ευρώ που αφορά τη ζημιά που υπολόγισε ο Δήμος Πάφου με βάση τις υπερτιμολογήσεις δεν πρέπει να λογίζεται ζημιά και δεν πρέπει να κατηγορείται ο πελάτης του.

Από την πλευρά του ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι από το εσωτερικό σημείωμα του Δημοτικού Μηχανικού φαίνεται ότι πληρώθηκε ο Δήμος Πάφου για τις εργασίες που έγιναν για τα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης και πως αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη το Δικαστήριο και να το αφαιρέσει. Παρά ταύτα, συνέχισε, παραμένει η ζημιά στο Δημόσιο.

Ο κ. Μάτσας είπε πως η ζημιά αυτής της δίκης δεν είναι η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο αλλά ο Δήμος Πάφου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για σκοπούς συνέχισης της αντεξέτασης του μάρτυρα στις 6.6.2019 στις 09:00 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ