Οι 7 παραλίες της Κύπρου για μπάνιο με τους τετράποδους φίλους μας – Τι να προσέξουμε

Οι 7 παραλίες της Κύπρου για μπάνιο με τους τετράποδους φίλους μας – Τι να προσέξουμε

Ποιες παραλίες είναι διαθέσιμες για τους σκύλους μας στην Κύπρο

Της Μύριας Γεωργίου

Το καλοκαίρι έφτασε και υπάρχουμε και μείς που θέλουμε να πάμε στην παραλία παρέα μαζί με τους μικρούς μας φίλους. Τα σκυλάκια μας, είναι η συντροφιά μας στα δύσκολα, μας αγαπούν ανιδιοτελώς και χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο όταν φτάσουμε στο σπίτι, και δεν τους έχουμε δει για ώρες, δεν υπάρχει άλλο πλάσμα που χαίρεται περισσότερο από αυτούς μόλις μας δουν.

Είναι καλό να τους χαρίζουμε μερικές ώρες ξεγνοιασιάς στην παραλία το καλοκαίρι, όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη, οπού μπορούν να παίξουν, να τρέξουν και να κολυμπήσουν.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι κίνδυνοι για αυτούς στις παραλίες, όπως για παράδειγμα η επαφή τους με τον ήλιο, που μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα.

Σε επαφή μας με την Κτηνίατρο Ευρυδίκη Παναγή, η ίδια μας εξήγησε ότι η θάλασσα κάνει καλό στα τετράποδα ζωάκια μας.

Μας συμβουλέψε πως να τους παρέχουμε την κατάλληλη προστασία αφού είναι σαν τα παιδάκια μας.

Η επαφή με τον ήλιο και κίνδυνοι σε εξωτερικούς χώρους

AnimalKind iStock 177239112 2000x1333

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι κίνδυνοι για τα κατοικίδια μας είναι ίδιοι όπως και για εμάς τους ίδιους. Είναι καλό να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στην παραλία με τον σκύλο μας κατά τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος καίει.

Όπως και για εμάς και για αυτούς υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν θερμοπληξία και ακόμα και εγκαύματα από τον δυνατό ήλιο που έχουμε στην Κύπρο.

Η γιατρός μας σύστησε να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε κατά τις μεσημεριανές ώρες. Δηλαδή από τις 12 μέχρι τις 4 περίπου, που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές.

Κάτι που επίσης μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων που είναι άσπρού χρώματος και έχουν ελάχιστο τρίχωμα πάνω στο πρόσωπο εκεί που είναι η  μουσούδα τους,  είναι καλό να χρησιμοποιήσουν ακόμα και αντηλιακό.

Όσο για το εξωτερικό περιβάλλον, είναι καλό να μην ρισκάρουμε να περνούμε τα κατοικίδια μας σε χώρους που υπάρχουν γκρεμοί. Ίσως την ώρα που τρέχουν και παίζουν ανέμελα, να χάσουν την ισορροπία τους.

Η επαφή τους με το νερό

stream img

Η γιατρός μας ξεκαθάρισε ότι το κολύμπι για αυτούς είναι ένστικτο. Υπάρχουν ζώα που τους αρέσει το νερό και το απολαμβάνουν, και άλλα που δεν το προτιμούν.

Όταν μπουν μέσα στο νερό όμως και έρθουν σε επαφή ξέρουν ενστικτωδώς να κολυμπήσουν, ακόμα να βγουν προς τα έξω.

Σκύλοι μεγάλοι σε ηλικία – Τι να προσέξουμε

Jessie m 3562654b

Όταν το ζωάκι μας είναι μεγάλο σε ηλικία και έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με το νερό, λειτουργεί το ίδιο όπως με ένα νεαρό σκύλο.

Αν όμως φοβάται το νερό είναι καλά να μην το πιέσουμε να έρθει σε επαφή αλλά να μπει εάν το θέλει από μόνο του.

Παρόλα αυτά εφόσον οι σκύλοι που είναι μεγάλης ηλικίας, μπορούν να έρθουν σε πρώτη επαφή με το νερό να και να κολυμπήσουν ενστικτωδώς κανονικά όπως όλους τους σκύλους, αυτό σας δίνει την ασφαλή ευκαιρία για να μην χάσετε την ευκαιρία να τους πάρετε μαζί σας για μπάνιο δίνοντας τους την εμπειρία.

Όμως στην περίπτωση που το σκυλάκι σας αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, αρθριτικά, θα του είναι δύσκολο ακόμα και το να περπατήσει ή να τρέξει. Έτσι, είναι ορθό να μην έρθει σε επαφή με το κολύμπι.

Η θάλασσα

dog at beach 1217208 668x336

Η γιατρός συστήνει την επαφή των σκυλών με την θάλασσα. Όπως μας είπε η ίδια είναι καλή γυμναστική για αυτούς, όπως και για εμάς τους ανθρώπους.

Πολλές φορές το κολύμπι συστήνετε σαν θεραπεία για τους σκύλους που υπέστησαν τραυματισμούς ή είχαν κατάγματα στο παρελθόν.

Οι επτά παραλίες για λούσιμο των σκύλων μας στην Κύπρο το 2019

dog 87817 960 720

Κάτω Πύργος Τυλληρίας

  1. Η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κατω Πύργο Τυλληρίας, είναι εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου, της Επαρχίας Λευκωσίας.

Επαρχία Λάρνακας

  1. Η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας, είναι εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας.

Επαρχία Αμμοχώστου - Παραλίμνι

  1. Η παραλία Γλυκύ Νερό Α΄ στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη). Είναι εντός των ορίων του Δήμου Παραλιμνίου

 Επαρχία Πάφου

  1. Η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια. Είναι εντός των οριων του Κοινοτικού Συμβουλίου της Αχελειας, της Επαρχίας Πάφου.
  1. Η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου. Είναι εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωριού, της Επαρχίας Πάφου.

Επαρχία Λεμεσού

  1. Η παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι, της Επαρχίας Λεμεσού.
  1. Η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου, της Επαρχίας Λεμεσού.