Επαναπατρισμό στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο επιδιώκει η Κυβέρνηση-Κίνητρα σε νέα ζευγάρια για επιστροφή

Επαναπατρισμό στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο επιδιώκει η Κυβέρνηση-Κίνητρα σε νέα ζευγάρια για επιστροφή

Γενναία κίνητρα ώστε να μην αφεθούν οι Τούρκοι να εκμεταλλεύονται τις κλαπείσες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων

Του Στέλιου Ξιουρή

Επαναπατρισμό στα κατεχόμενα εδάφη επιδιώκει η Κυβέρνηση – κυρίως νεαρών ατόμων- παραχωρώντας γενναία κίνητρα ώστε να μην αφεθούν οι Τούρκοι να εκμεταλλεύονται τις κλαπείσες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων.

Προς τούτο αύριο κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο για νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν στο Ριζοκάρπασο. Αφορά μια σειρά από κίνητρα συμπεριλαμβανομένης οικονομικής βοήθειας για κατοικία και επαγγελματική δραστηριότητα. Κανονικά προχωρούν οι επιδιορθώσεις οικιών των εγκλωβισμένων, την ώρα που συνεχής είναι η προσπάθεια αναστύλωσης των εκκλησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταματήστε το bullying στους «Ορέστηδες» - Δαιμονοποιείτε το όνομα φωνάζει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Σχέδιο 1.400 χιλιάδων για επανεγκατάσταση

Στόχος της κυβέρνησης, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εγκλωβισμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους. Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή προσφύγων της Βουλής με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου να επισημαίνει ότι ήδη εγκρίθηκαν και επιδιορθώθηκαν 181 κατοικίες σε Καρπασία και Μαρωνίτικα χωριά, με κόστος 730 χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τις περιπτώσεις αυτές ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες.  

Ακόμη ο κ. Φωτίου επισήμανε  ότι η κυβέρνηση ενέκρινε σημαντικό ποσό για επιδιορθώσεις των σχολικών εγκαταστάσεων. Σε συνεργασία με την επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας αποστέλλονται νωρίς τα ονόματα των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά και ευελπιστεί ότι το κατοχικό καθεστώς δεν θα δημιουργήσει προβλήματα όπως κάθε χρόνο με το να απορρίπτει εκπαιδευτικούς….’’

Σχολεία- Εκκλησίες- Γεωργοκτηνοτροφία

Επίσης, συνεχής θα είναι η αναβάθμιση της παιδείας στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου. Φοιτούν 42 μαθητές σε νηπιαγωγείο, Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο και σίγουρα καθοριστικής σημασία να έχουν αυτά τα παιδιά την παιδεία και εκπαίδευση που τους αξίζει.

Όσον αφορά τα βιβλία έχει γίνει πρόνοια από πέρσι για να υπάρχουν στα σχολεία για δύο χρόνια, όμως όπως κάθε χρόνο πάλι το κατοχικό καθεστώς δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά την απόρριψη κάποιων βιβλίων, δυστυχώς βιβλία που αφορούν την ιστορία, τη θρησκεία και την ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ακόμη έχει βελτιωθεί το σχέδιο γεωργοκτηνοτροφικών επιδοτήσεων μέσα από τροποποιήσεις που έχουν γίνει και είμαι σίγουρός ότι και αυτό θα ωφελήσει αρκετά, ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια σε αυτό το σχέδιο, με το οποίο ζευγάρια που επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροβιοτεχνία μπορούν να  πάρουν αυτά τα οικονομικά κίνητρα από αυτό το σχέδιο.

Επίσης, συνεχής είναι και η προσπάθεια αναστήλωσης των Εκκλησιών μας γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει οικονομική βοήθεια 150.000 για την Εκκλησία του Αγίου Συνεσίου και άλλες 100.000 για την Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα. Οι εργασίες ξεκινούν μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες.

 Από την 1η Ιουλίου αναμένεται και η επανεγκατάσταση νοσηλευτή στην Καρπασία.

 Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι το κατοχικό καθεστώς δημιουργεί προβλήματα και στην σχολική ύλη, με συνολική απόρριψη ή αφαίρεση σελίδων από βιβλία ιδιαίτερα της ιστορίας, των θρησκευτικών και της ελληνικής γλώσσας.  

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά ότι πολλά εκ των θεμάτων που απασχολούν τους εγκλωβισμένους βρίσκονται σε πορεία επίλυσης ώστε να στηριχθούν και να παραμείνουν στην πατρώα γη.