Πιάσαμε πάτο και πρέπει να εφαρμοστούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο φωνάζει το Υπ. Παιδείας

Πιάσαμε πάτο και πρέπει να εφαρμοστούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο φωνάζει το Υπ. Παιδείας

Προχειρότητες απαντά το ΑΚΕΛ και επιχειρεί να μπλοκάρει τις εξετάσεις

Του Στέλιου Ξιουρή

Υπό αμφισβήτηση τίθεται από γονείς και ΑΚΕΛ η επονομαζόμενη μεταρρύθμιση Χαμπιαούρη, την ίδια ώρα που  πανέτοιμο δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για να εφαρμόσει, χωρίς προβλήματα, από την ερχόμενη σχολική χρονιά τον θεσμό των τετραμήνων, στην 1η και 2η τάξη των Λυκείων. Αν και όλα συνηγορούν ότι και πάλι η Παιδεία θα είναι το θέμα του καλοκαιριού και δεν αποκλείεται να έχουμε και πάλι αναταράξεις με κλείσιμο σχολείων…

Δείτε επίσης: Αυτοί είναι οι 473 Ειδικοί Ιατροί του ΓεΣΥ (ΛΙΣΤΑ)

Αν και δεν εξασφάλισε την συγκατάθεση των οργανωμένων γονιών , οι οποίοι δεν κλήθηκαν ούτε στην συνεδρία αλλά και του ΑΚΕΛ που θα καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή σχετική πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, φαίνεται ότι ο κ. Χαμπιαούρης προχωρεί με την σύμφωνο γνώμη ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ.

Πιάσαμε πάτο στην παιδεία

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σε μια ηλεκτρισμένη συνεδρία, ότι με την αλλαγή θα βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και θα διευκολυνθεί το έργο των μαθητών.

Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις βουλευτών επεσήμανε με ένταση:

«Σήμερα η Κύπρος, έχει τον υψηλότερο συγκριτικά προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την παιδεία και έχει τα φτωχότερα αποτελέσματα. Πιάσαμε πάτο. Αν διαβάζουν λίγο περισσότερο οι μαθητές, δεν είναι κακό. Πρέπει να παύσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των γονιών και των μαθητών. Απαιτούνται αλλαγές».

Το προνοεί ο θεσμός

Ο Κώστας Χαμπιαούρης αναλύοντας τον νέο θεσμό σημείωσε:

∙ Από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα γνωρίζουν τι ακριβώς θα διδαχθούν, ποιοι είναι οι στόχοι και πότε θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις. Δηλαδή θα λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως λαμβάνουν οι φοιτητές σε κολλέγια και τα πανεπιστήμια.
∙ Οι μαθητές θα παρακάθονται σε μία μόνο εξέταση, στα μη εξεταζόμενα μαθήματα στο τέλος του τετραμήνου. Σήμερα παρακάθονται σε 35 με 40 διαγωνίσματα.
∙ Για τα εξεταζόμενα μαθήματα, θα παρακάθονται σε μία εξέταση 90 λεπτών, επί της μισής διδακτέας ύλης, στο τέλος του τετραμήνου.
∙ Ο τελικός βαθμός θα βασίζεται σε ποσοστό 40% επί της γραπτής εξέτασης και σε ποσοστό 60% επί της προφορικής απόδοσης. Θα υπάρχουν 9 διαφορετικά κριτήρια, όπως η συμμετοχή στην τάξη, η κατ΄ οίκον εργασία και η κοινωνική προσφορά.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι με την αλλαγή, σίγουρα θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Ανέφερε ότι με επισκέψεις σε σχολεία από την Πόλη Χρυσοχούς, μέχρι και τα Κοκκινοχώρια, ενημέρωσε τους μαθητές, πολλοί από τους οποίους παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν ενημερωμένοι.

Σημείωσε ότι συνεχίζεται ο διάλογος με τους γονείς και τους καθηγητές, υποδεικνύοντας ότι ήδη πολλοί στηρίζουν τις αλλαγές.

Θετικά φαίνεται να διάκειται το ΔΗΚΟ σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Πανίκο Λεωνίδου ενώ το ΑΚΕΛ δια του βουλευτή Άντρου Καυκαλιά κατηγορεί το Υπ. Παιδείας για προχειρότητες και παρουσιάζεται έτοιμο να μπλοκάρει την μεταρρύθμιση.